Hyppää sisältöön

Jokioisten ja Maaningan huippunavetoista tulee kansainvälisen maitotutkimuksen kivijalka Suomessa

Jokioisille rakennetaan kokonaan uusi navetta vastaamaan tutkimuksen tarpeita.

Terve nauta on pääosassa, kun Lukessa tehdään tulevaisuuden maitotutkimusta. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Luonnonvarakeskuksen maitotutkimus perustuu jatkossakin tutkimusnavettojen toimintaan. Luke aikoo tarkentaa Jokioisten ja Maaningan tutkimusnavettojen profiileja. Esimerkiksi Jokioisten 150–180 eläimen uudisnavetassa tehtävä tutkimus keskittyy tulevaisuudessa kotieläintieteeseen, genetiikkaa, jalostukseen ja eläinten hyvinvointiin.

– Jokioisten huippunavetta keskittyy terveeseen, tehokkaaseen ja kestävään lehmään, kertoo Luken pääjohtaja Johanna Buchert tiedotteessa.

Maaninka on Luken mukaan systeemitason maidontuotannon tutkimusalusta, jossa tutkimus keskittyy nurmeen perustuvaan hiilineutraaliin maidontuotantoon, maidontuotannon ympäristövaikutuksiin ja energiaratkaisuihin.

– Tutkimus tapahtuu maatilatasolla, ja tavoitteena on hallittu, laadukas ja tehokas maitoketju kokonaisuutena.

Buchertin mukaan navetat muodostavat yhdessä kansainvälisesti kilpailukykyisen tutkimusalustan, jossa tähdätään huippututkimukseen yhdessä kumppaneiden kanssa.

Jokioisille rakennetaan yhteistyössä Senaatti-kiinteistöjen kanssa kokonaan uusi navetta, joka vastaa huippututkimuksen tarpeita. Tavoitteena on, että tutkimusnavetan rakentaminen alkaa ensi vuonna.

Sen sijaan Maaningalla parannetaan tutkimusnavetan toiminnallisuutta, laatua ja tehokkuutta peruskorjauksella ja laiteinvestoinneilla. Peruskorjattavaan navettaan mahtuu 65 lehmää sekä nuorkarja.

Valtio aikoo kasvattaa maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalan määrärahoja ensi vuonna huomattavasti, ja rahoja ohjataan esimerkiksi juuri Luonnonvarakeskuksen kehittämiseen.