1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koronatestaus

Pohjoisessa koronatestin tuloksen saa tietää nopeasti – Nordlab pystynee jatkossa analysoimaan testejä yhä enemmän

Oulussa analyysikapasiteettia aiotaan nostaa. Osa Kainuunkin julkisen puolen testeistä lähetetään Oulun laboratorioon.

Oulussa aiotaan ottaa käyttöön tekniikka, jossa usean potilaan näyte voidaan analysoida samalla kerralla. Kuvituskuva. Kuva: Rex Features/All Over Press

Pohjois-Pohjanmaalla aiotaan analysoida koronatestejä jopa yli puolitoista kertaa nykyistä enemmän. Tällä hetkellä kapasiteetti julkista puolta edustavalla Nordlabilla on Oulun laboratoriossa 725 testianalyysiä päivässä.

Nyt kartoitetaan mahdollisuutta neljänsadan lisätestin analysointiin päivässä uudenlaisella tekniikalla. Se voisi tulla käyttöön jo tällä viikolla.

– Toimenpide, jota olemme testanneet, on näytteiden poolaus. Otamme useamman potilaan näytteen, yhdistämme ne ja analysoimme yhdellä kerralla. Sillä saadaan kapasiteettia nostettua ja vastausten toimitusnopeutta todennäköisesti parannettua, Nordlabin johtava lääkäri Tuija Männistö kertoo.

Nordlab toimii pohjoisimman neljän maakunnan alueella, yksi sen toimipisteistä on Kajaanissa.

Kajaanin laboratoriossa kapasiteetti on seitsemänkymmentä testianalyysia päivässä, ja tämä ei täysin riitä koko Kainuun tarpeisiin. Osa Kainuussa otetuista koronatesteistä lähetetäänkin Ouluun analysoitavaksi.

– Kaikki kiireiset tehdään Kajaanissa. Kiireettömien osalta voidaan käyttää Oulun suuremman volyymin laitteistoa, mutta määrä vaihtelee päivätasolla huomattavasti, kertoo Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari.

Tuija Männistön mukaan Kajaanin laboratorion analyysikapasiteettia ei voida kasvattaa samalla tekniikalla kuin Oulussa, koska Kajaanissa käytetty testausmenetelmä ei siihen taivu.

Koko Pohjois-Suomessa koronatestituloksen saa julkisen terveydenhuollon kautta 1–3 päivän aikana. Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla vastaus tulee keskimäärin yhdessä päivässä, mutta kauempaa Oulusta tuleva koronatesti voi vaatia muutaman päivän jo kuljetuksen vuoksi.

Vastaanotoilla olevien testiruuhkien vuoksi viive voi kasvaa. Esimerkiksi Oulussa Kontinkankaan hyvinvointikeskuksen koronavastaanotto on ruuhkautunut, kun ihmiset hakeutuvat yhä innokkaammin testiin.

Tuija Männistön mukana Nordlabin koko koronatestien analyysikapasiteetti on nyt käytössä. Koko Pohjois-Suomessa se on noin 1 200 testiä päivässä.

– Pyyntöjä tulee paikon yli tämän kapasiteetin.

Oulussa julkisella puolella, hyvinvointikeskuksissa ja sairaaloissa, on viime aikoina otettu yhteensä ainakin 600 testiä päivässä. Tällä hetkellä Kajaanissa otetaan asiakkailta koronatestejä 140 päivässä. Kainuun soten testilaitteisto riittäisi jopa tuplamäärään, mutta muut resurssit eivät.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta. Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.