1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kasvomaskit

Kasvomaskien määrä kasvoi jo busseissa Tampereella – sairaanhoitopiiri suosittelee käyttämään myös teatterissa ja ulkoilmakonserteissa

Maskia suositellaan, jos turvaetäisyyden pitäminen ei onnistu.

kasvomaskit
Emmi Tenkula käytti kasvomaskia bussissa ensimmäisenä suosituspäivänä 14. elokuuta.
Opiskelija Emmi Tenkulan mielestä ilmapiiri on muttunut hyväksyvämmäksi maskien suhteen, vaikka vielä ihmiset jäivät kadulla tuijottamaan.Miikka Varila / Yle

THL suositteli torstaina käyttämään kasvomaskia julkisessa liikenteessä lähes koko maassa.

Opiskelija Emmi Tenkula käytti maskia ensimmäistä kertaa perjantaina matkustaessaan bussilla kouluun.

– Täällä on aika lämmin, mutta maskin läpi on silti helppo hengittää. Jos sitä pitäisi käyttää pitkään, se kastuisi nopeasti, Tenkula sanoo bussimatkan jäljiltä.

Tenkula pitää maskisuositusta hyvänä, sillä se muistuttaa olemaan varovainen. Bussiin kävellessä ihmiset jäivät silti vielä katsomaan maski kasvoilla kulkevaa.

Bussin kyydissä maskikeskustelu alkoi luokkakavereiden kanssa heti. Ilmapiiri on Tenkulan mielestä muuttunut hyväksyvämmäksi. Aiemmin maskia pidettiin ylireagointina.

Tenkula aikoo pitää maskia joka bussimatkalla niin kauan kuin sitä suositellaan. Rahallinen puoli silti mietityttää opiskelijaa.

– Hommaan vähintään viisi kangasmaskia, joita voi pestä. Uskon niiden tulevan halvemmaksi.

Maski olisi hyvä myös teatterissa, jos turvaväli ei pidä

THL:n suositusten yhteydessä kerrottiin, että alueellisesti voi tulla vielä tarkennuksia maskin käyttöön.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on perjantaina toistanut ohjeet kasvomaskin käyttämisestä joukkoliikenteessä ja koronavirustestiin hakeutuessa sekä tulosta odottaessa, mikäli on liikuttava kodin ulkopuolella. Myös riskialueelta tulevien matkaajien tulisi käyttää maskia liikkuessaan välttämättömät matkat.

Sairaanhoitopiiri myös lisäsi omia suosituksia kasvomaskin käytöstä seuraavissa tilanteissa:

  • Ennestään toisille tuntemattomien henkilöiden kokoontuminen pidemmäksi ajaksi sisätiloihin, jossa etäisyyksien pitäminen ei onnistu. Esimerkiksi konsertit, teatteriesitykset, urheilutapahtumat.
  • Rajatuissa ulkotiloissa järjestettävät tilaisuudet, joihin kertyy suuri määrä ihmisiä eikä etäisyyksien pitäminen onnistu. Esimerkiksi suuret ulkoilmakonsertit, festarit.

Suosituksen ulkopuolelle jäävät tilaisuudet, joissa etäisyyksien pitäminen on mahdollista. Myös vakiintuneiden yhteisöjen kuten päiväkoti-, toimisto- ja kouluväen sekä harrastusryhmien kokoontumiset jäävät ulos maskisuosituksesta.

Nainen käytti kasvomaskia bussissa ensimmäisenä suosituspäivänä 14. elokuuta.
Harva bussimatkustaja käyttää kasvomaskia Jyväskylän seudun paikallisliikenteessä. Miikka Varila / Yle

Torstaina annettu kasvomaskisuositus on lisännyt jonkin verran maskien käyttöä Tampereen busseissa. Ylen kuvaajan ja toimittajan Miikka Varilan mukaan noin viidenneksellä matkustajista oli maski kasvoilla.

Lue seuraavaksi