Kymsote alkaa jakaa kasvomaskeja vähävaraisille tiistaina – ensin jaetaan kertakäyttöisiä maskeja

Jakelu alkaa Kotkassa, Kouvolassa, Haminassa, Pyhtäällä, Miehikkälässä ja Virolahdella.

Kasvomaskisuositus annettiin torstaina lähes koko maahan. Kuva: Retu Liikanen / Yle

Kymsote aloittaa kasvomaskien jakamisen vähävaraisille tiistaina.

Kasvomaskeja jaetaan tiistaiaamusta lähtien Kotkassa, Kouvolassa ja Haminassa sosiaalitoimen palvelupisteissä. Pyhtäällä, Miehikkälässä ja Virolahdella maskeja jaetaan terveysasemilla.

Jakelu tapahtuu Kymsoten johtajaylilääkärin Marja-Liisa Mäntymaan mukaan sinä aikana, kun palvelupisteet ovat auki virka-aikana.

Hallitus linjasi torstaina tiedotustilaisuudessaan, että kasvomaskit tulee kustantaa lähtökohtaisesti itse, mutta kuntien tulisi huolehtia, että vähävaraisimmat ja haavoittuvimmassa asemassa olevat ihmiset saavat niitä ilmaiseksi. Valtio tulee pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan korvaamaan kustannukset kunnille.

Kymenlaaksossa vastuun maskien jakamisesta ottaa kuntien yhteinen terveysyhtymä Kymsote.

Pakkauksessa 10 maskia

Maskeja jaetaan aluksi yksi pakkaus per henkilö. Pakkaus sisältää Mäntymaan mukaan kymmenen kertakäyttöistä suu-nenäsuojainta.

Mäntymaan mukaan alkuvaiheen jakelun perusteella määritellään, mikä on maskien jaettava määrä jatkossa kerralla henkilöille.

Taustalla on hallituksen linjaus, jonka mukaan kunnat hankkivat maskit vähävaraisille.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) julkaisi torstaina suosituksen kasvomaskien käytöstä. Suositus koskee myös Kymenlaaksoa. THL suosittelee, että yli 15-vuotiaiden tulisi käyttää maskia joukkoliikenteessä ja muissakin tilanteissa, joissa turvavälien noudattaminen on hankalaa.

– Jakeluun ei liity selvityksiä tuloista tai taloudellisesta tilanteesta sen enempää. Määrittely on aika paljon kiinni siitä, miten henkilö itse katsoo taloudellisen tilanteensa olevan.

Mäntymaan mukaan toive kuitenkin on, että jakelu saataisiin kohdistettua oikein.

– Kyse on kuitenkin tavarasta, joka on kustannus ja toivomme, että sen käyttö on jatkossakin mahdollista toteuttaa sellaisille, jotka ovat taloudellisesti tiukimmassa ja haavoittuvaisimmassa tilanteessa.

Riittävyys näyttää hyvältä

Johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaan mukaan aluksi jaetaan kertakäyttöisiä suu-nenäsuojuksia, joita on varattu Kymsotella jakelua varten.

– Ensimmäinen jaettava erä on sellainen, jota on kevään aikana hankittu koronaan ja suojautumiseen liittyviin varastoihin. Se on sellaista maskityyppiä, joka on nimenomaan tarkoitettu muuhun kuin lääketieteelliseen käyttöön.

Riittävyys maskien suhteen näyttää Mäntymaan mukaan tällä hetkellä hyvältä.

– Tilanne on nyt kesällä paljon parempi, kuin mitä se oli koronaepidemian alkuvaiheessa, jolloin toimitusajat olivat pitkiä ja hinnat kalliita. Jos tilanne jatkuu pidempään, on todennäköistä, että vähävaraisille tarkoitetussa jakelussa siirrytään monikäyttöisiin ja pestäviin maskeihin, jolloin niitä pystytään käyttämään pidempään.

Juttua korjattu 14.8.2020 klo 15.39 aikaisemmin kerrottiin, että maskien jako alkaa maanantaina.