1. yle.fi
  2. Uutiset

Liian pitkä suudelma ja buuausta Hillary Clintonille – Nyt alkaa Yhdysvaltain vaalishow: 5 tärppiä, miten puoluekokouksia kannattaa seurata

Tavallisesti puoluekokoukset nostavat kampanjahenkeä näyttävästi, nyt kuihtuneet tapahtumat alleviivaavat vaalisyksyn erikoisuutta.

USA:n vaalit 2020
Ilmapalloja satelee lavalle demokraattien puoluekokouksessa.
Demokraattien puoluekokous pidettiin vuonna 2016 Philadelphiassa Pennsylvaniassa.EBU. Animointi Harri Vähäkangas / Yle

Ei ilmapalloja, ei ihmismassoja, ei edes presidenttiehdokasta. Huomenna maanantaina alkava demokraattien puoluekokous sekä republikaanien vastaava kokous viikon kuluttua järjestetään täysin poikkeuksellisella tavalla.

Yleensä kokoukset ovat olleet monipäiväisiä politiikan karnevaaleja, mutta sellainen ei sovi korona-aikaan.

Miten puoluekokoukset taipuvat pandemiasyksyn rajoitteisiin? Ensi viikolla kannattaa seurata sitä, mitkä teemat demokraatit nostavat kampanjansa kärkeen. Samoin sitä, kuinka yhtenäisiltä puolueen rivit vaikuttavat, ja millaisin keinoin innostusta luodaan.

1. Yleisön villitsemistä – tällä kertaa ehkä kellarista

Joe Biden videostudiossaan valojen keskellä
Joe Bidenin talon kellariin on kasattu videostudio valaistuksineen. Kuvakaappaus Jimmy Kimmel Live! -ohjelman lähetyksestä.AOP

Puoluekokouksien tärkein tehtävä on nimittää virallisesti puolueen presidenttiehdokas ja nostattaa kampanjahenkeä.

Tavoite on tänä vuonna sama, mutta on melkein väärin puhua varsinaisista puoluekokouksista: esimerkiksi demokraattien kohdalla kyseessä on ennemmin nelipäiväinen mediatapahtuma, joka järjestetään pääosin virtuaalisesti.

Joka illalle on luvassa muutama tunti striimauspalveluiden ja televisiokanavien lähettämää ohjelmaa.

Kaikista odotetuin ohjelmanumero on presidenttiehdokkaaksi nimettävän Joe Bidenin puhe torstai-iltana.

Ehdokkaan puhe näyttää ennen kaikkea kampanjan suunnan ja tärkeimmät teemat.

Esimerkiksi John F. Kennedy puhui vuonna 1960 alkavasta vuosikymmenestä "uutena rajaseutuna", joka vaatisi uuden sukupolven visiota Valkoiseen taloon. Barack Obama puhui vuonna 2008 amerikkalaisen lupauksen henkiin herättämisestä ja muutoksesta – "muutos" olikin kampanjaslogan.

Biden puhuu varmasti muun muassa siitä, miten hän presidenttinä elvyttäisi koronapandemian runnomaa taloutta. Vastaehdokkaan piikittely kuuluu myös puoluekokouspuheen perinteisiin.

Normaalisti ehdokas puhuisi kymmenien tuhansien hurraavalle yleisölle. Tänä vuonna Biden ei edes vääntäydy Milwaukeen kaupunkiin Wisconsiniin, missä kuihtunut kokous järjestetään. Sen sijaan hän puhuu kotikaupungistaan Delawaresta käsin. Videokonferenssiin tuskin saa stadion-tapahtuman hurmaa.

Sama ongelma on presidentti Donald Trumpilla, jonka on määrä pitää vastaava puhe republikaanien puoluekokousviikon päätteeksi.

Trumpin vahvuutena on pidetty massojen innostamista valtavissa kampanjatilaisuuksissa, mutta sellainen hengennostatus jää nyt näkemättä.

Vielä ei ole selvää, missä hän pitää puheensa ja millaisen yleisön edessä. Trump on harkinnut puheen pitämistä Gettysburgin historiallisella taistelutantereella Pennsylvaniassa tai Valkoisesta talosta käsin.

Myös republikaanit tyytyvät live-striimauksen kokousviikolla.

2. Ei enää buuauskohua

Bernie Sandersin fani kyynelehtii.
Bernie Sandersin kannattajat buuasivat ja kyynelehtivät demokraattien puoluekokouksessa vuonna 2016, kun Sanders hävisi ehdokaskisan Hillary Clintonille.EBU/CBSN. Animointi Harri Vähäkangas / Yle

Kummankin puolueen ehdokas on jo selvillä, sillä kilpailevia ehdokkaita ei ole.

Voittaakseen puolueen nimityksen demokraattien ehdokkaan täytyy voittaa puolelleen yli puolet eli yli 1990 puoluedelegaattia osavaltiokohtaisissa esivaaleissa. Joe Bidenia tukee melkein 2700 delegaattia (siirryt toiseen palveluun).

Demokraattien kannalta on hyvä, että ehdokas on tiedossa, ja puolue voi esiintyä yhtenä rintamana. Vuonna 2016 Bernie Sandersin tukijat buuasivat ehdokkaaksi nimetylle Hillary Clintonille.

Tänä kesänä Bidenin ja Sandersin yhdessä nimeämät työryhmät ovat hioneet yhteisiä vastauksia erilaisiin poliittisiin kysymyksiin ilmastosta terveydenhuoltoon (siirryt toiseen palveluun). Bidenin ja varapresidenttiehdokas Kamala Harrisin täytyy silti tehdä kovasti töitä saadakseen puolueen vasemmistosiiven innostumaan vaaliuurnille asti.

3. Demokraattitähdet puhuvat Bidenin puolesta

Alexandria Ocasio-Cortezin Instagram-tili

Kokouksien huippuhetkiä ovat varapresidenttien puheet, ehdokkaiden puolisoiden puheet ja puolueiden nousevien tähtien esiintymiset.

Esimerkiksi Obaman kiito kohti presidenttiyttä alkoi vuoden 2004 puoluekokouksesta.

Tänä vuonna Bidenin varapresidenttiehdokkaana kampanjoiva senaattori Kamala Harris pitää puheen keskiviikkona.

Harris pyrkii varmasti profiloitumaan rikosoikeuden uudistajana. Puheelta voi odottaa viittauksia poliisivoimia uudistavaan lakiesitykseen (siirryt toiseen palveluun), jonka Harris esitteli kesällä George Floydin kuoltua poliisin käsissä.

Joe Bidenin vaimo, Jill Biden, puhuu jo tiistaina. Jill Biden on entinen opettaja, eikä siksi olisi yllättävää, jos syksyllä politisoitunut koulujen uudelleen avaaminen nousisi esiin puheessa. Bidenin poika Hunter Biden ei ole puhujalistalla. Demokraatit tuskin haluavat muistuttaa pojasta ja tämän kiusallisista kytköksistä ukrainalaiseen kaasufirmaan.

Puhujalista tukee demokraattien kantavaa vaalistrategiaa: viikon on tarkoitus näyttää, että niin puolueen suuret nimet kuin vasemmistolainen siipi tukee Bidenia.

Maanantaina puhuvat senaattori Bernie Sanders, New Yorkin kuvernööri Andrew Cuomo ja Michelle Obama. Tiistaina myös demokraattien nuorin kongressiedustaja Alexandria Ocasio-Cortez pääsee ääneen. Keskiviikkona puhuvat Harrisin lisäksi senaattori Elizabeth Warren, Hillary Clinton sekä Barack Obama.

Republikaanit eivät vielä perjantaina olleet julkistaneet tarkempaa ohjelmaa, mutta Trumpin lisäksi ainakin varapresidentti Mike Pencen oletetaan puhuvan, samoin kuin presidentin puolison Melania Trumpin. Trumpin lapset ovat osallistuneet aktiivisesti kampanjointiin ja varainkeräykseen (siirryt toiseen palveluun), joten Donald Jr. Trump tai Ivanka Trump ovat hyvin todennäköisesti näkyvästi esillä.

4. Kokouskaupungit ovat tarkkaa laskelmointia

Protestoijia republikaanien puoluekokouspaikan edustalla vuonna 2016.
Puoluekokoukset ovat ennen koronaa olleet värikkäitä tapahtumia. Protestoijia republikaanien puoluekokouspaikan edustalla Clevelandissa Ohiossa heinäkuussa 2016.Richard Ellis / AOP

Demokraattien Wisconsin ja republikaanien Pohjois-Carolina eivät valikoituneet tapaamispaikoiksi sattumalta.

Kummankin osavaltion äänistä odotetaan marraskuussa kovaa kamppailua. Trump voitti Wisconsinin vuonna 2016 alle yhden prosenttiyksikön erolla. Pohjois-Carolinassa voitto oli selvempi, mutta viimeisimmissä mielipidemittauksissa Biden ja Trump ovat olleet lähes tasoissa.

Tapahtumien kuihtuminen on erityisen harmillista kaupungeille, jotka kampanjoivat tiukasti saadakseen emännöidä amerikkalaisen puoluepolitiikan olympialaisia. Esimerkiksi Wisconsinin Milwaukeehen odotettiin reilua 50 000 kokoustajaa. Sellainen määrä ihmisiä tuo paljon rahaa ja näkyvyyttä kaupunkiin.

Normaalisti kokousten yhteydessä on paljon oheistapahtumia ja mahdollisuuksia tavata muita aktiiveja.

Puolueet ovat myös julkaisseet puolueen tulevaa linjaa hahmottelevan julkilausuman kokouksen yhteydessä. Republikaanit ovat jo ilmoittaneet, että tänä vuonna uutta linjapaperia ei ole tiedossa, vaan vuoden 2016 linjaus jää automaattisesti voimaan (siirryt toiseen palveluun).

5. Pysyykö yleisö hereillä? Yllätysnumerot ja kiusalliset tilanteet puuttuvat

Näyttelijä Clint Eastwood puhuu.
Näyttelijä Clint Eastwood piti republikaanien puoluekokouksessa 2012 puheen, jossa hän puhui tuolilla istuvalle kuviteelliselle Barack Obamalle.EBU/USPOOL. Animointi Harri Vähäkangas / Yle

Ennakkoon suunniteltu ohjelma tarkoittaa, että tapahtumissa on vähemmän yllätyksiä ja siksi myös vähemmän uutisoitavaa. Yleensä puoluekokoukset ovat saaneet paljon mediahuomiota oheistapahtumien ja karnevaalitunnelman uutisoinnin kautta. Sitä kautta on nostettu esiin myös tavallisia äänestäjiä, joille on nyt ohjelmoitu puheaikaa videokonferenssin väleihin.

Toisaalta viikon poliittinen viesti pysyy normaaliin puoluekokoukseen verrattuna kenties paremmin hallussa.

Ennalta määritellyn ohjelman väliin ei synny vahingossa kiusallisia hetkiä kuten kävi esimerkiksi vuonna 2000. Tuolloin Al ja Tipper Goren suudelmaa demokraattien puolukokouksessa pidettiin liian intohimoisena.

Vuonna 2012 puolestaan republikaanien kokouksessa ohjaaja Clint Eastwood piti puheen "näkymättömälle Obamalle (siirryt toiseen palveluun)".

Korona-aika tarkoittaa siis, että kokoukset ovat kaiken kaikkiaan katsojalle tylsemmät. Kolmetuntiset videokonferenssit tuskin innostavat niitä politiikan reunamilla nukkuvia katsojia, joita kumpikin puolue yrittää herätellä.

Tilaa tärkeimmät uutiset USA:n vaaleista 2020
Lue seuraavaksi