1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomen ainoan saamelaismusiikkifestivaalin nettistriimin voi nähdä vain kerran – Ijahis idja ottaa kantaa kaivoksista vapaan Käsivarren puolesta

Järjestäjät kannustavat ihmisiä kokoontumaan läheistensä kanssa kotisohville nauttimaan saamelaismusiikista.

Saamelaismusiikki
Ijahis idja 2019
Alkuperäiskansojen musiikkifestivaali Ijahis idja on järjestetty Inarin kirkonkylällä vuodesta 2004 alkaen. Koronatilanteen vuoksi tapahtuma päätettiin tänä vuonna järjestää nettikonserttina.Vesa Toppari / Yle

Suomen ainoaa saamelaismusiikkifestivaalia, Ijahis idjaa juhlitaan lauantaina kotisohvilta käsin. Festivaalin konsertti lähetetään suoratoistona (siirryt toiseen palveluun) 15.8. klo 19 alkaen Inarista, saamelaiskulttuurikeskus Sajoksesta.

Ohjelmassa on kolme erillistä konserttiosiota. Illan teemakonsertissa joikaavat Iŋgá-Máret Gaup-Juuso ja Juha Tornensis. Rap-artisti Ailu Valle ja Gájanas-yhtye taas tarjoavat modernia saamelaista musiikkia.

Konserttilähetyksen seuraaminen on maksutonta, mutta paikan päälle yleisöä ei kuitenkaan oteta. Järjestäjät suosittelevatkin, että ihmiset kokoontuisivat läheistensä kanssa koteihin katsomaan ja kuuntelemaan nettilähetystä yhdessä.

Gaup-Juuso ja Tornensis joikaavat Käsivarren joikuja

Tämän vuoden teemakonsertin nimi on Ijahis idja Suomen Käsivarren suurtuntureiden puolesta. Ijahis idja -festivaali haluaa teemakonsertin kautta näyttää tukensa Käsivarren alueen perinteisille käyttäjille ja sanoa yhdessä ei kaivostoiminnalle Saamenmaalla.

Alueella on herännyt huoli kaivostoiminnan levittäytymisestä Saamenmaalle ulkomaisen malminetsintäyhtiön tehtyä aluevarauksen Käsivarren Hietakerolle Käsivarren paliskunnan Erkunan tokkakunnan alueella.

Lue lisää: Paleface, Sami Yaffa ja Peltsi puolustavat Käsivarren tuntureita kaivostoimintaa vastaan yhdessä 10 000 muun adressiallekirjoittajan kanssa

Teemakonsertissa joikaavat käsivartelaiset Iŋgá-Máret Gaup-Juuso jaJuha Tornensis. Konsertissa kuullaan myös Käsivarren alueen perinteisten elinkeinojen harjoittajia.

Gaup-Juuso on hyvillään siitä, että festivaali tuo esille Käsivarren aluetta ja samalla tukee alueen asukkaita taistelussa suunniteltua kaivostoiminta vastaan.

– Kaivostoiminta on todellinen uhka alueellemme. On kunnia esiintyä konsertissa, sanoo Gaup-Juuso.

Perinteisten joikujen joikaajalle ei ole aina selvää, että kenet tai minkä lavalle astuessaan joikaa, sillä joiku tulee aina sen hetkisen tunteen mukaan. Sen Gaup-Juuso kuitenkin lupaa, että luvassa on Käsivarren alueen joikuja.

– Koska kaivossuunnitelmat koskevat Erkunan siidan laidunalueita, niin luonnollisesti joikaan heidän sukunsa perinteisiä joikujaan.

Tundra Electo Ingá-Máret Gaup-Juuso Ijahis Idja 2018
Iŋgá-Máret Gaup-Juuso joikaa konsertissa Käsivarren alueen ihmisten joikuja.Vesa Toppari / Yle

Gájanas-yhtyeen Hildá Länsman: “Pitäkää sohvabileet!”

Illan toisesta konserttiosiosta vastaa Gájanas-yhtye. Yhtyeeseen kuuluvat laulaja ja joikaaja Hildá Länsmanin lisäksi Kevin Francett, Nicholas Francett ja Erkki Feodoroff.

Gájanas soittaa etno-progea ja yhtye valittiin vuonna 2017 Kaustisen kansanmusiikkijuhlien vuoden yhtyeeksi.

Gájanas
Gájanas-yhtyeen nettikonsertti alkaa klo 19.30Tarmo Lehtosalo

Hildá Länsman iloitsee siitä, että konsertteja voidaan striimata ja ihmiset voivat nauttia musiikista myös kotonaan.

– Olen itse seurannut konsertteja suoratoiston kautta ja kyllä siinä melkein pääsee sellaiseen tunnelmaan, että on itse paikan päällä.

Gájanas-yhtyeeltä on tulossa albumi ensi vuoden puolella, ja illan konsertissa on mahdollisuus kuulla jo makupaloja uudesta tuotannosta.

Länsmanilla on myös vinkkejä verkkolähetyksen seuraajille siitä, miten kotisohvilla päästään festivaalitunnelmaan.

– Järjestäkää pientä purtavaa tarjolle, ja jos vain löytyy hyvät äänentoistolaitteet ja tv, niin pitäkää sohvabileet ja nauttikaa konsertista, Länsman vinkkaa.

Ailu Vallen konsertissa tanssitaan

Rap-artisti Ailu Vallen konserttiosuus on illan viimeinen. Vallen showssa on mukana monenlaisia elementtejä rap-musiikin lisäksi. Tanssijat Janita Rantanen ja Niina Rajaniemi ovat tehneet koreografian konserttiin ja biisejä Vallelle soittaa DJ Uyarakq.

Ailu Valle Ijahis Idja 2018
Ailu Vallen konserttiosuus alkaa klo 20.15Vesa Toppari / Yle

Konsertissa kuullaan kappaleita viime vuonna ilmestyneeltä Viidon sieiddit -albumilta. Vaikka albumin ilmestymisestä onkin jo kulunut vuosi, niin kappaleet ovat vielä melko tuoreita, sillä Ailu Valle ei ole päässyt esittämään niitä lavalla kuin pari kertaa.

Rap-artisti on kovaa vauhtia tekemässä myös uutta musiikkia, mutta sitä ei konsertissa vielä kuulla. Illan kaivostoiminnan vastaiseen teemaan sopivia kappaleita Ailu Vallen aiemmasta tuotannosta löytyy useita.

– Toivon, että katsojat nauttivat konsertista ja juhlivat meidän kanssamme virtuaalisesti yhdessä, sanoo Valle.

Tuottaja: ”Ei voi katsoa uusintana”

Koronapandemian vuoksi monet festivaalit ovat jääneet tänä kesänä pitämättä. Inarissa vuodesta 2004 järjestetty Ijahis Idja -festivaali päätettiin kuitenkin järjestää nettikonserttina. Festivaalin tuottaja Oula Guttorm kannustaakin ihmisiä katsomaan lähetystä pienissä porukoissa.

Nettikonsertin katsojat voivat merkitä sosiaaliseen mediaan aihetunnisteen #ijahisidja2020, kun seuraavat konserttia.

– Toivomme, että ihmiset katsoisivat lähetystä. Sitä kun ei voi katsoa enää uusintana jälkeenpäin, muistuttaa Guttorm.

Oula Guttorm, Ijahis Idja
Festivaalin tuottaja Oula Guttorm kannustaa ihmisiä katsomaan lähetystä pienissä porukoissa.Vesa Toppari / Yle

Guttorm ei usko, että nettikonsertti voisi koskaan kokonaan korvata oikeaa konserttia, jossa myös yleisö on paikan päällä. Festivaalin peruminen oli koronatilanteessa kuitenkin ainoa oikea ratkaisu.

– Tässä poikkeustilanteessa konsertti järjestetään näin ja toivomme, että se tuo ihmisille hyvää mieltä ja mukavia kokemuksia, sanoo Oula Guttorm.

Ijahis idja -konserttia voi seurata lauantaina klo 19.00 alkaen osoitteessa www.sajos.fi/live (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi