1. yle.fi
  2. Uutiset

Kanta-Hämeessä kasvomaskien jakelu käynnistetään pikavauhtia – keräsimme tärkeimmät pointit yhteen

Maskeja jaettassa ei tarkasteta henkilön varallisuustietoja tai kotikuntaa.

kasvomaskit
Hengityssuojaimeen pukeutunut bussipysäkillä.
Maskeja on tarkoitus jakaa kuntien palvelupisteissä. Suunnitelmaa jakelupisteistä valmistellaan maanantaina.Tiina Jutila / Yle

Kanta-Hämeessä kasvomaskien jakelu vähävaraisille ja haavoittuville ryhmille käynnistetään pikavauhtia. Maakunnan valmiusryhmä ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri linjasivat perjantaina omaa suunnitelmaansa maskien jaosta. Keräsimme tähän juttuun suunnitelman tärkeimmät pointit.

  • Kunnat hankkivat alkuun kymmenentuhatta kankaista kasvomaskia, joita jaetaan neljän kappaleen erissä. Tarvittaessa jakelua täydennetään kertakäyttöisillä maskeilla, joita jaetaan kymmenen kappaleen erissä.
  • Kunnat aloittavat maskien jaon palvelupisteidensä yhteydessä mahdollisimman pian. Tavoite on, että koko verkosto on valmiina viimeistään elokuun loppuun mennessä.
  • Kunnat järjestävät kangasmaskien jakelun omaishoitajiksi rekisteröityneille henkilöille pikimmiten omien kanaviensa kautta.
  • Myös ruuhkaisimmille joukkoliikennelinjoille pyritään saada jakeluun kertakäyttöisiä maskeja ensi viikon alkupuolella.
  • Maskeja jaettaessa ei tarkasteta henkilön varallisuustietoja tai kotikuntaa.

Voit lukea sairaanhoitopiirin tiedotteen asiasta täällä (siirryt toiseen palveluun). Maskien jakeluverkosta ja tarkemmista käytännöistä tiedotetaan lisää ensi viikolla.

Maskijakelussa on ryhdytty töihin niin ripeästi kuin mahdollista, sanoo sairaanhoitopiirin ylilääkäri ja maakunnallisen pandemiaryhmän puheenjohtaja Sally Järvelä tiedotteessa.

– Toivomme ymmärrystä maakunnan väestöltä, että etukäteen kunnilla ei ollut tietoa suosituksen mukaisesta vastuusta maskijakelun suhteen. Maskien saatavuus ei edelleenkään ole paras mahdollinen. Vetoamme väestöön sen osalta, että kuntien järjestämään jakeluun turvautuisivat ainoastaan ne, joille tuki on välttämätöntä.

Hallituksen tukema THL:n suositus on jakaa kasvomaskeja niille, joilla ei ole varaa hankkia niitä itse.

Oma tuotanto käyntiin, ompelijoita haetaan

Osa Kanta-Hämeen suunnitelmaa on saada maskituotanto käyntiin myös paikallisesti. Tätä varten Luotsi-säätiö hakee neljää ompelijaa valmistamaan kankaisia kasvomaskeja. Toiveena on palkata ompelijat palkkatuella, kertoo Luotsin toimitusjohtaja Heikki Rantala.

Neljä ompelijaa pystyy valmistamaan viikossa noin tuhat kankaista maskia. Luotsi-säätiö lopetti ompelimonsa vuodenvaihteessa, koska toiminnalle ei koettu olevan tarvetta. Ammattitaitoisista ompelijoista on Suomessa pulaa, nyt toiveet kohdistuvatkin erityisesti maahanmuuttajiin, sanoo Rantala.

Keväällä Luotsi-säätiö valmisti Hämeenlinnan kaupungin ikäihmisille 6 000 kankaista kasvomaskia.

Lue myös: Uusimmat tiedot koronaviruksesta Kanta-Hämeessä

Lue seuraavaksi