Päivi Happonen: Poliisi teki ihmeen ja herätti irakilaisen turvapaikanhakijan kuolleista – Voiko se olla totta ja mitä siitä seuraa?

Jos poliisin petosepäily pitää paikkansa, se on hurja juttu, kirjoittaa Ylen oikeustoimittaja Päivi Happonen.

turvapaikanhaku
Päivi Happonen
Esa Fills / Yle

Tämä tarina olisi ollut namupala, jos se olisi ollut totta!

Näin minulle sanoi viime viikolla eräs poliisi, jonka kanssa keskustelin vuosisadan petostutkinnasta. Se ei ole mikä tahansa petosepäily. Siinä tutkinnassa on nimittäin kyse ihmishengestä.

Kaikki alkoi vuonna 2015, kun irakilaismies Ali saapui Suomeen tyttärensä kanssa. Ali haki Suomesta turvapaikkaa. Hän kertoi joutuneensa Irakissa vainon ja murhayritysten kohteeksi.

Maahanmuuttovirasto (Migri) ei myöntänyt Alille turvapaikkaa. Hallintotuomioistuin ei muuttanut Migrin päätöstä, eikä korkein hallinto-oikeus antanut asiassa valituslupaa.

EIT:n päätös oli pommi, joka ravisutti koko Suomen yhteiskuntaa.

Ali palasi takaisin Irakiin loppuvuonna 2017.

Hyvin pian Irakista kantautui Suomeen ikäviä uutisia: Ali oli murhattu. Näin kertoivat Alin Suomeen jäänyt tytär ja tämän silloinen aviopuoliso. Alin kuolemasta uutisoitiin Ylessä ja myös muissa medioissa.

Tytär vei isänsä tapauksen Pakolaisneuvonnan lakimiehen avustamana Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen (EIT).

Viime marraskuussa EIT tuomitsi Suomen ensimmäistä kertaa ihmisoikeussopimuksen rikkomisesta ja määräsi Suomen maksamaan Alin tyttärelle 20 000 euroa korvauksia.

EIT:n päätös oli pommi, joka ravisutti koko Suomen yhteiskuntaa.

Migrissä alkoi hurja revohka, kun virasto kävi uudelleen läpi useita satoja tekemiään turvapaikkapäätöksiä.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) totesi välittömästi EIT:n tuomion jälkeen eduskunnassa, että tuomio on “häpeällinen” Suomelle.

Maahanmuuttovirasto ja hallintotuomioistuimet järkyttyivät, kertoi Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun). Migrin oikeus- ja maatietoyksikön johtaja Tirsa Forssell lupasi, että virasto tekee kaikkensa, ettei “tällaista enää tapahdu”.

Migrissä alkoi hurja revohka, kun virasto kävi uudelleen läpi useita satoja tekemiään turvapaikkapäätöksiä.

Myös Korkeimman hallinto-oikeuden presidentti (siirryt toiseen palveluun) Kari Kuusiniemi lupasi, että “opiksi otetaan” EIT:n päätöksestä.

Välittömästi EIT:n ratkaisun jälkeen poliisi keskeytti kaikki muut paitsi rikosperusteiset palautukset Irakiin.

KRP epäilee, että kuolleeksi luultu Ali elää täyttä päätä Irakissa.

Kun Suomi oli selvinnyt EIT:n aiheuttamasta shokista, uusi pommi odotti oven takana.

Keskusrikospoliisi (KRP) kertoi viime keväänä aloittaneensa hyvin erikoisen petostutkinnan. Poliisi oli herättänyt irakilaisen turvapaikanhakijan kuolleista. KRP nimittäin uskoo, että Ali elää täyttä päätä Irakissa.

Alia, hänen vaimoaan ja heidän tytärtään sekä tyttären entistä aviopuolisoa epäillään törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä. Poliisin mukaan he keksivät tarinan Alin kuolemasta ja huijasivat Suomen valtiota.

Poliisi on kuullut tytärtä ja tämän entistä aviopuolisoa tutkinnassa.

He ovat Ylen tietojen mukaan kertoneet kuulusteluissa poliisille tapahtumista. Tyttären kertoma vahvistaa sitä, että Ali olisi elossa ja että hän ei olisi ollut suojelun tarpeessa, kun haki Suomesta turvapaikkaa vuonna 2015.

Poliisi pelkää, että kuolleeksi luultu Ali voidaan oikeasti tappaa Irakissa.

Yle uutisoi eilen, että tutkinnassa on syntynyt kuulustelujen perusteella käsitys, että Ali ja tämän tytär tulivat vuonna 2015 Suomeen turistimatkalle.

Yle myös kertoi, että poliisi pelkää, että kuolleeksi luultu Ali voidaan oikeasti tappaa Irakissa, jos hänestä leviää Suomesta Irakiin arkaluonteista tietoa.

Poliisi ei ole tavoittanut Alia ja tämän vaimoa tutkinnan aikana. Ylen tietojen mukaan poliisilla on vahvaa näyttöä siitä, että Ali olisi elossa.

Useat tahot ovat olleet yhteydessä Aliin tänä kesänä.

Joillakin on paremmat näyttelijänlahjat kuin toisilla.

Poliisi

Mitä jos poliisi oikeasti teki ihmeen? Mitä se tarkoittaa, jos kuolleeksi luultu Ali on elossa?

Se olisi todella hurja juttu.

Miksi?

Siksi, että niin moni ihminen olisi uskonut valheelliset sepustukset Alin kuolemasta. Niin toimittajat, Pakolaisneuvonnan laki-ihmiset kuin kokeneet ja arvostetut Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomaritkin.

Mutta miten se voisi olla mahdollista?

– Joillakin on paremmat näyttelijänlahjat kuin toisilla. Ja tällöin sympatiat voivat kohdata, poliisi sanoi minulle viime viikolla.

Dahlbergin mukaan EIT:n tekemä ratkaisu pitäisi käsitellä kokonaan uudelleen, jos poliisin epäily osoittautuu todeksi.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin teki Suomen tuomitsemispäätöksensä asiakirjojen perusteella. EIT:ssä luettiin kopioita Irakissa kirjoitetuista Alin kuolintodistuksesta ja kuoleman poliisiraporteista.

Keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja Jan Aarnisalo totesi keväällä Ylen uutisissa, että “poliisikin pystyi melko nopeasti näkemään, että asiakirjoissa oli epäilyttäviä piirteitä".

Jos asiakirjat olivat väärennettyjä, miksi EIT:n tuomarit eivät sitä tajunneet?

Se on hyvin tärkeä kysymys.

Suomen korkeimman oikeuden entinen presidentti Pauliine Koskelo toimii nykyisin EIT:n tuomarina. Hän lausui noin kaksi viikkoa sitten (siirryt toiseen palveluun)HS:lle, ettei EIT:n olisi tarvinnut olla tarkempi päätöstä tehdessään.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin kun ei yleensä tarkastele näyttökysymyksiä. Eli tässä tapauksessa sitä, oliko Ali oikeasti kuollut.

Alin tapauksessa olisi pitänyt tarkastella. Tätä mieltä on Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen argumentoinnista väitöskirjan tehnyt yliopistonlehtori Maija Dahlberg.

– Asiakirjojen aitouden tunnistaminen ei ole avaruustiedettä, Dahlberg sanoo Ylelle.

Dahlberg toteaa, että jos on pienikin aavistus, että asiakirjan aitoutta epäillään, se olisi pitänyt tarkistaa.

– EIT ei voi nostaa käsiä pystyyn ja todeta, että sen tehtäviin ei kuulu arvioida näyttöä, kun väitettyä isän kuolemaa ei ole missään kansallisen prosessin vaiheessa arvioitu, sanoo Dahlberg.

Dahlbergin mukaan EIT:n tekemä ratkaisu pitäisi käsitellä kokonaan uudelleen, jos poliisin epäily osoittautuu todeksi.

Yksi suuri häviäjien joukko ovat ne turvapaikanhakijat, jotka ovat hengen vaarassa ja suojelun tarpeessa.

Keskusrikospoliisin tutkinta valmistuu pian, ja se lähtee syyttäjälle.

Hyvin todennäköisesti edessä on pitkä rikosprosessi, jonka jälkeen tiedämme, syyllistyikö joku rikokseen Alin tapauksessa.

Mutta jo nyt tiedämme, että tässä tarinassa ei ole voittajia.

Yksi suuri häviäjien joukko ovat ne turvapaikanhakijat, jotka ovat hengen vaarassa ja suojelun tarpeessa. Jo nyt tätä Alin tapausta on käytetty vihan lietsomiseen turvapaikanhakijoita kohtaan.

Kuinka on mahdollista, että menin lankaan? Miten paljon ihmisiin voi luottaa?

Jos poliisin epäily pitää paikkansa, useat henkilöt ja organisaatiot joutuvat pohtimaan isoja kysymyksiä.

Kuinka on mahdollista, että menin lankaan? Miten paljon ihmisiin voi luottaa? Entä sitten kopioituihin asiakirjoihin? Milloin olisi syytä vaatia alkuperäiset dokumentit?

Yksi hyvin kiinnostava kysymys on, mitä tämän kaiken takaa löytyy. Ainakin osittain siihen saadaan vastauksia, kun esitutkinta tulee julkiseksi.

Mutta kiinnostavinta olisi kuulla tietysti itse Alia.

Ehkäpä se vielä jonain päivänä onnistuukin, jos vuosisadan petostutkinnan päähenkilö on sittenkin elossa.

Päivi Happonen

Kirjoittaja on Ylen oikeustoimittaja, joka uskoo, että joskus harvoin ihmeitä voi tapahtua. Hän on seurannut keskusrikospoliisin petostutkintaa ja seuraa jatkossakin, miten tämä rikosprosessi etenee.

Lue lisää:

Ylen tieto: Poliisi pelkää, että kuolleeksi luultu irakilaismies voidaan oikeasti tappaa Irakissa – myös miehen vaimoa epäillään rikoksista

Ylen tieto: Turvapaikkaa hakeneen miehen tytär vangittiin epäiltynä törkeästä väärennyksestä – kuolleeksi luultu irakilaismies on ehkä sittenkin elossa

KRP epäilee ennennäkemätöntä turvapaikkahuijausta – Ulkoministeriö: Korvauksia ei makseta, irakilaismiehen kuolemaa ei koskaan vahvistettu

Suomi käännytti irakilaismiehen, joka tapettiin pian paluunsa jälkeen – Euroopan ihmisoikeustuomioistuin tuomitsi Suomen ihmisoikeussopimuksen rikkomisesta