1. yle.fi
  2. Uutiset

Keskussairaalan työmaalle ajetaan 10 autokuormaa betonia päivässä – laajennusosa valmistuu aikataulussa

Koronapandemia ei ole hidastanut Päijät-Hämeen keskussairaalan uudisrakennuksen rakennustöitä.

rakennustyömaat
Päijät-Hämeen keskussairaalan laajennusosan rakennustyömaa elokuussa 2020.
Keskussairaalan laajennuksen pitäisi olla valmiina kesällä 2022. Juha-Petri Koponen / Yle

Päijät-Hämeen keskussairaalan kaikkien aikojen suurin ja laajin rakennushanke etenee suunnitellusti koronaepidemiasta huolimatta. Työt käynnistyivät vuosi sitten, perjantaina rakennustyömaalla muurattiin peruskivi.

Projektipäällikkö Raimo Serkelän mukaan viivästyksiä ei ole tullut ja esimerkiksi elementtitoimitukset työmaalle ovat tulleet ajoissa. Rakennusurakka on massiivinen: betonia työmaalle tuodaan joka päivä 10 autokuormaa sekä harjaterästä rekka-autollinen joka toinen päivä. Maankaivuuta on noin 1 500 autokuorman verran. Sairaalatilojen lattiamatot riittäsivät 150 omakotitalon tarpeisiin ja alakatolla voitaisiin suojata reilusti yli 200 omakotitaloa.

Urakan kustannukset ovat pysyneet kuitenkin hyvin hallinnassa. Lisätöitä on tehty toistaiseksi vain parin sadan tuhannen euron verran. Rakennustyöt maksavat kaikkiaan 90 miljoonaa euroa, mistä noin kolmannes on käytetty.

Rakennustyömaalla satakunta työntekijää

Sairaalaurakka työllistää tällä hetkellä runsaat sata henkilöä. Piakkoin henkilöstömäärä työmaalla nousee 150:een, kun työt siirtyvät sisätiloihin. Ulkotöissä ohjeistuksia koronatartuntojen ehkäisemisestä on pystytty noudattamaan hyvin, eikä tartuntoja työntekijöillä ole todettu.

Työntekijöistä iso osa on ulkomaalaisia, mutta projektipäällikkö Serkelän mukaan aliurakoitsijoiden työntekijät olivat täällä jo ennen koronaepidemian alkamista, eivätkä he ole lähteneet takaisin kotimaahansa. Työvoimasta noin 40 prosenttia on Päijät-Hämeestä.

Uudisrakennuksella korvataan lähes 50 vuoden ikäisen sairaalan vanhoja osia. Rakenteilla on tilat keskusleikkausyksikölle, synnytysten, vastasyntyneiden ja naistentautien yksikölle, vuodeosastotiloja sekä tiloja välinehuollolle.

Uudisrakennuksessa tilat täyttävät nykyaikaisen sairaanhoidon vaatimukset sekä lisäävät yhtymän mukaan asiakaslähtöisyyttä ja henkilöstön työhyvinvointia. Valmiina tilojen on määrä olla parin vuoden kuluttua.

Rakennustöiden vuoksi sairaalan sisäänkäynnit muuttuivat jo alkuvuodesta. Väliaikainen pääsisäänkäynti on vanhan rakennuksen pohjoispuolella. Päiväkirurgiaan, silmätautien klinikalle, sydänkeskukseen ja fysiatrian poliklinikalla on käytössä toinen, niin kutsuttu U-sisäänkäynti.

Lue seuraavaksi