Hyppää sisältöön

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtajalta voimakas vetoomus pohjalaisille: "Älkää matkustako pääkaupunkiseudulle!"

Jaakko Pihlajamäen mukaan omaa terveyttään ei nyt kannata härnätä.

Jaakko Pihlajamäki varoittaa, että myös Turun seutu kuuluu alueisiin, joilta valtakunnan sisäisesti helpoimmin tulee viruksia Etelä-Pohjanmaalle. Kuva: Riikka Kurki / Yle

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Jaakko Pihlajamäki on esittänyt voimakkaan vetoomuksen koronaviruksen leviämisen estämiseksi Etelä-Pohjanmaalla. Pihlajamäki toivoo, että pohjalaiset pidättäytyisivät pääkaupunkiseudulle matkustamisesta.

– Tosiasia on se, että pääkaupunkiseudulla virusta on aika paljon liikenteessä, ja tartuntaketjut ovat tavallaan hallitsemattomia. Jos ei ole pakko, ei kannata omaa terveyttään lähteä härnäämään, Jaakko Pihlajamäki perustelee.

Koska matkustamista pääkaupunkiseudulle voi perustella pakolla?

– Sen jokainen arvioikoon itse, mutta totta kai on työtehtäviä ja välttämättömiä omaisten tapaamisia. Siihen ei kokonaisvastausta voi antaa, vaan suositella järjen käyttöä. Jos ei varsinaista syytä ole, niin parempi jättää käymättä.

Pureeko voimakas suositus tai vetoomus pohjalaisiin, se jää nähtäväksi.

– Toivottavasti. Olemme maakunnassa asettaneet tavoitteeksi torjua koronan toinen aalto. Pääkaupunkiseudun lisäksi Turun seutu kuuluu alueisiin, joilta valtakunnan sisäisesti helpoimmin tulee viruksia meidän alueelle.

Kontaktien välttäminen paras torjuntakeino

Pihlajamäki muistuttaa, että virusten torjumisessa paras tapa on välttää kontakteja.

– Maskisuosituksilla ja muilla on merkityksensä, mutta virusten tuominen maakunnan ulkopuolelta maakuntaan, sen ehkäiseminen on aivan ensisijaista.

Sairaanhoitopiirin johtaja uskoo vielä vapaaehtoisuuteen. Hänen mielestään keskustelu kevään kaltaisesta Uudenmaan eristämisestä ei ole nyt ajankohtaista.

– Eristäminen edellyttäisi valmiuslainsäädännön käyttöönottoa ja siinä puututaan vahvasti perustuslaillisiin kysymyksiin. Varmaankin on parempi vaan vedota ihmisten vastuullisuuteen ja haastaa ihmisiä yhteiseen kamppailuun tämän kakkosaallon torjumiseksi.

Katso täältä Ylen korona-aiheiset uutiset maakunnassasi.