1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. salaliittoteoriat

Suomalaiset eivät etsi salamyhkäisiä koronalääkkeitä tai usko niihin helposti – mutta rokotetta osa ihmisistä pelkää kuin itse “ruttoa”

Koulutustaso auttaa suojaamaan suomalaisia käsidesin juomiselta. Kaksi asiantuntijaa arvioi, miksi salaliittoteoriat silti kiehtovat monia.

salaliittoteoriat
Ihmisiä kiirehtii junalta kasvomaskeihin suojautuneena Helsingin rautatieasemalla.
Asiantuntijan mukaan suomalaiset eivät etsi vaihtoehtoisia koronalääkkeitä kovin helposti. Kuvituskuva Helsingin rautatieasemalta elokuussa.Henrietta Hassinen / Yle

Suomessa ei juoda metanolia tai syödä valkosipulia, saatikka niellä kristallia koronalääkkeksi – väestön koulutustaso auttaa suojaamaan moiselta.

Tätä mieltä on sydänterveyden tutkijatohtori ja tunnettu kriittisen terveysajattelun popularisoija Pauli Ohukainen.

– Suurin osa suomalaisista uskoo asiantuntijoihin ja luottaa instituutiohin ihan tutkitusti. Luulisin, että meillä on osattu asettaa taikauskoinen ajattelu omalle paikalleen historiallisena oikkuna.

Maailmanlaajuisesti virheelliseen koronatietoon tukeutuminen on johtanut tutkitusti ainakin 800 ihmisen kuolemaan. Sairaalahoitoon on päätynyt samasta syystä noin 5 800 ihmistä.

Ihmiset ovat yrittäneet hoitaa koronaa juomalla metanolia ja kamelin virtsaa tai syömällä valkosipulia.

Suomessa yksittäisiä täsmähoitoja koronaan on tarjottu ainakin vitamiinin muodossa. Julkisuuteen nousi keväällä porilainen C-vitamiinikauppias.

Sinipaitainen silmälasipäinen nuori mies.
Pauli Ohukainen luottaa siihen, että suurin osa suomalaisista tukeutuu asiantuntijatietoon. Elina Korpi

Koronavalheissa esillä neljä teemaa

Suomalaisten koronavalheet liittyvät konkreettisten tekojen sijaan enemmän korvien väliin.

Asiantuntijoiden haastattelujen perusteella suomalaisten valheellinen koronatieto kietoutuu neljän teeman ympärille:

  • vähättely
  • rokotevastaisuus
  • salaliittoteoriat
  • terveellinen elämä

"Pikku juttu, ei sen kummempi kuin influenssa" -retoriikkaa viljeltiin laajasti COVID-19-taudin ilmaannuttua Eurooppaan maaliskuussa.

– Lievimmässä päässä väärän tiedon spektriä on yleinen vähättely taudin voimakkuudesta. Koronakuolleisuus on viimeisimmän arvio mukaan 5–8 kertaa suurempi kuin keskimääräisen kausi-influenssan, toteaa Pauli Ohukainen.

Vähättelyn muotoja on useita. Osa keskittyy vertaamaan sairastuneiden ja kuolleiden suhdetta.

– Ajatellaan, että pieni prosentti kuolee ja mietitään, kannattaako tuon takia vouhkata. Samalla jotkut unohtavat muut realiteetit kuten sairaalakapasiteetin varjelun merkityksen. Tehohoitoa tarvitsevia on merkittävästi enemmän kuin koronatautiin menehtyneitä.

Kumpi on suurempi riski: rokote vai korona?

Ennen rokotevastaiset pohtivat influenssarokotuksen riskejä; nyt käynnissä on sama ajatusrinki liittyen COVID-19-taudin rokotteeseen.

Skepsiksen puheenjohtaja Denis Galkin on huomannut, että suurimmat tunteet ja eniten väärää tietoa on liikkeellä juuri koronarokotteeseen liittyvissä keskusteluissa.

– Kommenteissa ollaan järkeen perustuen sitä mieltä, että myrkkyä ei pitäisi kehoon työntää. Mutta rokottamisen riskiä pitäisi pystyä vertaamaan koronataudin riskiin, kertoo Galkin, joka on koulutukseltaan hallintotieteiden maisteri.

Skepsis on suomalaisten skeptikkojen tieteellinen yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää kriittistä ajattelua sekä tieteeseen ja järkeen perustuvaa käsitystä maailmasta.

Rokotepropagandaa julistavat kokoontuvat keskustelemaan muun muassa Facebookin avoimeen Rokotuskriittiset-ryhmään.

Rokotteisiin liittyy myös välttelyä. Moni työntää mielellään uhkaavan asian mielestään.

– Ihmiset korostavat riskejä, jotka liittyvät aktiiviseen tekemiseen. Ajattelutapa on, että minä en ota rokotetta. Korona tulee ja ottaa minut, mutta minä jatkan elämää rehellisesti niin kuin ennenkin ja olen siksi turvassa, pyörittelee Galkin.

Valheelliseen terveystietoon hurahtaneita yhdistää se, että he uskovat johonkin, mitä ei voida tieteellisesti vahvistaa.

Silmälasipäinen mies istuu kädet ristissä ruskeanharmaa poolopaita päällään.
Denis Galkin on huomannut, että jotkut välttelevät omaa aktiivisuutta vaativia konkreettisia tekoja kuten rokotteen ottamista. Denis Galkin

Rokotteella mikrosiru ihon alle ja muita salaliittoteorioita

Salaliittoteoriat ja rokotteet ovat valheellisen tiedon osalta liittyneet aina toisiinsa. Rokotuksiin liittyvä salaliittoteoria on Pauli Ohukaisen mukaan sovitettu selitykseksi myös koronavirukseen.

– Salaliittoteoriat ovat huomattavasti hurjempia. Rokotteet ovat niiden mukaan biologisia aseita, ja koronavirus lääkeyhtiöiden juoni, jonka varjolla saadaan myöhemmin myytyä rokotuksia.

Kuten muihinkin rokoteorioihin, myös COVID-19-rokotteeseen liittyy huhuissa miljardööri Bill Gates.

Gates on hyväntekeväisyyssäätiönsä kautta rahoittanut muun muassa tutkimusta kehittyvien maiden ravinnon saamiseksi sekä trooppisten sairauksien rokotetutkimusta

Salaliittoteoriaan uskovat kyseessä olevan vuosia juonittu juttu, jossa on tuhansia ihmisiä mukana. Salaliittoteoreetikkojen mukaan koronan kehittäjien tavoitteena on maapallon väestön harventaminen. Rokotteella taas upotetaan ihmisiin mikrosiruja, jotta heitä voidaan seurata.

Salaliittoteoriaan liittyy suhteellisuusvinouma, intuitiivinen tapa ajatella, että asioiden syyt ja seuraukset ovat samaa suuruusluokkaa. Ihmiset etsivät kuin isoja piileviä selityksiä ongelmiinsa.

– Jos sinulla on jokin huoli, syy siihen huoleen on korona – tai huoli liittyy siihen, toteaa Ohukainen.

Yhdysvalloissa ja Britanniassa usko 5G-verkon ja koronan yhteyteen velloo valheellisen terveystiedon verkostoissa. Tähän uskovat ihmiset perustavat näkemyksensä siihen, että koronavirus- ja 5G-kuuluvuuskartta ovat yhteneväisiä.

– Suomessa on onneksi tullut vastaan vain yksittäistapauksia, Ohukainen sanoo.

Käy lenkillä, syö salaattia ja nuku hyvin

Skepsiksen puheenjohtaja Denis Galkin on huomannut, että terveellisten elämäntapojen suhteellinen korostaminen on lisääntynyt.

– On aina hyvä, harrastetaan, syödään ja liikutaan monipuolisesti. Mutta ajatus, että hyvä kunto suojaa koronalta, ei pidä paikkaansa. Kuka tahansa voi sairastua.

Terveellisten elämäntapojen korostaminen koronan yhteydessä voi myös liittyä esimerkiksi hyvinvointialalla toimivien yritysten markkinointiin.

Koronaviruksen käsittely julkisuudessa on ollut poikkeuksellinen verrattuna muihin tieteellisiin asioihin.

Koronan osalta kaikki tieto on jatkuvasti ollut julkista, koko tieteellinen prosessi on käsitelty julkisesti. Tavallisesti asiaa tutkitaan ja julkaistaan tutkimuksia.

Mediaa seuraavilla ihmisillä ei välttämättä ole riittävästi taitoa tieteellisen tiedon vastaanottamiseen ja ymmärtämiseen.

– Tietoa karttuu pikkuhiljaa ja huomataan, että ollaan pahasti pielessä. Tutkimukset jatkuvat ja voi olla jopa kilpailevia tutkimuslinjoja, Galkin avaa.

– Nyt kaikki vaiheet ovat olleet esillä koko prosessin ajan.

Minkälaisiin koronaan liittyviin salaliittoteorioihin olet törmännyt? Aiheesta voi keskustella 31.8.2020 klo 23.00 saakka.

Lue lisää:

Koronan hoitoon metanolia, valkosipulia ja kamelin virtsaa – somessa leviävän valheellisen terveystiedon seurauksena kuollut yli 800 ihmistä

Vitamiiniöverit, mielenhallintaa ja hopeavettä keuhkoihin – koronapelkoa lääkitään tavoilla, jotka vievät rahat tai pahimmillaan terveyden

Porin kaupunki joutui puuttumaan: Luontaistuote- ja homeopatiaputiikki väitti C-vitamiinia koronan hoitomuodoksi

Lue seuraavaksi