Hyppää sisältöön

Helsingin pörssi nousi yli maagisen 10 000 pisteen rajan – professori Vesa Puttosen mukaan sillä ei kuitenkaan ole taloudellista merkitystä

10 000 pisteen rajaa pidetään psykologisesti merkittävänä.

Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Helsingin pörssin osakkeiden hinnan muutosta kuvaava OMXH-yleisindeksi puhkaisi tänään aamupäivällä maagisenakin pidetyn 10 000 pisteen rajan.

Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttosen mielestä asiassa ei tosin ole mitään muuta huomionarvoista kuin pyöreät luvut.

– Tasaluvut kiehtovat ihmisiä ja ovat sijoitusviihdettä. Itse en indeksitasoa edes seuraa.

Vaikka pisterajaa on pidetty psykologisesti merkittävänä, taloudellista merkitystä ei Puttosen mukaan lukuun liity.

– Taloudellinen merkitys liittyy siihen, jos osakekurssit ovat vuoden aikana nousseet tai laskeneet esimerkiksi 10 prosenttia. Sitähän indeksi pyrkii kuvaamaan. Absoluuttinen taso ei kuitenkaan kerro oikeastaan yhtään mitään.

Miksi indeksi kipusi haamurajan yli?

Ensimmäistä kertaa yleisindeksi ylitti 10 000 pisteen rajan vuonna 1999. Edellisen kerran ylitys puolestaan tapahtui tämän vuoden tammikuussa (siirryt toiseen palveluun).

Professori Vesa Puttosen mukaan osakeindeksin kasvu vuonna 2020 kuvastaa pääsääntöisesti kahta asiaa.

– Osa yrityksistä on menestynyt kohtalaisesti tai jopa hyötynyt koronatilanteesta, ja loputkin ovat pystyneet sopeuttamaan toimintaansa kohtuullisen hyvin, hän sanoo.

Lisäksi maaliskuussa valtiot ja keskuspankit ilmoittivat ryhtyvänsä mittaviin elvytystoimenpiteisiin.

– Korot ovat nollassa ja uutta rahaa painetaan. Osakkeet tarjoavat hyvän vaihtoehdon korkosijoituksille sijoittajan näkökulmasta.

Puttonen muistuttaa, että osittain indeksitasoon vaikuttavat myös tekniset syyt. Koronavirustilanteen vuoksi esimerkiksi moni yritys on maksanut puolet osingosta keväällä ja pyrkii syksyllä maksamaan toisen puolen.

– Jos moni yritys maksaa samana päivänä osinkoa, indeksi laskee. Sillä ei kuitenkaan ole mitään informaatioarvioa. Oskkeenomistajat eivät vaurastu eivätkä köyhdy.

Vesa Puttonen kehottaa sijoittajia olemaan tekemättä hätiköityjä päätöksiä yksittäisen indeksiluvun pohjalta. Kuva: Toni Määttä / Yle

Mitä sijoittajan kannattaa nyt tehdä?

Vesa Puttosen mukaan 10 000 pisteen ylityksen perusteella sijoittajan ei kannata tehdä hätiköityjä päätöksiä.

– Kurssien noustessa osa saattaa innostua, mutta on syytä muistaa että yksittäinen indeksiluku ei ole signaali ostaa tai myydä.

Sen sijaan hän suosittelee tarkastelemaan esimerkiksi osakkeiden arvostustasoa ja yritysten tuloskuntoa.

– Ne ovat sijoittajan kannalta kiinnostavia asioita.

Lue lisää: