1. yle.fi
  2. Uutiset

Diagnostiikkajohtaja: Testauskapasiteettia voitaisiin nostaa nopeasti yli 20 000 testiin päivässä hankkimalla analysointiin automatiikkaa

HUS ja Tyks ehdottivat automatisoitua keskusta hallitukselle jo huhtikuussa.

koronavirus
Laborantti nostelee pulloja pöydälle laboratoriossa.
Näytteiden analysointi on tällä hetkellä hyvin pitkälti käsityötä. Kuvituskuva. Yle

Suomen testauskapasiteettia voitaisiin nostaa nopeasti tuhansilla testeillä, sanoo diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen HUSista.

Yksi varteenotettava vaihtoehto olisi Lehtosen mukaan HUSin ja Tyksin jo huhtikuussa hallitukselle ehdottama automatisoitu diagnostiikkakeskus.

– Jos valtiovalta haluaa nyt nostaa analyysien määrän 20 000 testin tasolle ja siitä yli, ja haluaa, että tulosten saaminen on nopeaa, silloin tällaisia teknologisia ratkaisuja tarvitaan, toteaa diagnostiikkajohtaja Lehtonen.

Ihmisten käsityö tekee analysoinnista tällä hetkellä hidasta, automatiikka nopeuttaisi diagnosointia merkittävästi. Siitä on näyttöä esimerkiksi Etelä-Koreassa, missä on käytössä vastaavanlaisia diagnostiikkakeskuksia.

– Jos korealaisten tuloksia katsoo, analyyseissa päästään kolmasosaan tai puoleen siitä ajasta, mitä siihen nyt menee.

Yhdessä automatisoidussa diagnostiikkakeskuksessa pystyttäisiin analysoimaan Lehtosen mukaan yli 10 000 testiä päivässä. Tällä hetkellä HUS lab kykenee analysoimaan vuorokaudessa noin 4000 näytettä. Koko maassa laitekapasiteettia riittää Lehtosen mukaan noin 13 000 testille vuorokaudessa ja päivittäinen testausmäärä on ollut noin 6000 luokkaa.

Myös THL:n erityisasintuntija Niina Ikonen mikrobiologian yksiköstä sanoo, että automatisoitu diagnostiikkakeskus voisi olla yksi mahdollinen vaihtoehto, jolla testauskapasiteettia saataisiin nostettua.

– Jos pystytään automatisoimaan joitakin vaiheita, kyetään nopeuttamaan testin läpimenoa ja käsittelemään suurempia näytemääriä aiempaa lyhyemmässä ajassa.

Vastaavanlaisesta keskuksesta on erityisasiantuntija Ikosen mukaan hyviä kokemuksia Tanskasta. Kööpenhaminassa sijaitsevaan automatisoituun keskukseen kuljetaan näytteitä analysoitavaksi useista eri pisteistä.

– He pystyvät analysoimaan jopa 20 000 näytettä päivässä. Siellä diagnosoidaan paljon myös oireettomien näytteitä, kertoo erityisasiantuntija Ikonen.

Laboratorioinvestoinniksi automaattinen diagnostiikkakeskus olisi Lehtosen mukaan kohtuullisen suuri, mutta ei kuitenkaan tolkuttoman kokoinen.

– Meilahdessa on peruskemian automaatiolinja, ison volyymin laboratorio, joka tekee normaalin sairaanhoidon analytiikkaa. Sen kustannus on ollut samaa luokkaa, 10–20 miljoonan euron välillä, arvioi Lehtonen.

Lue seuraavaksi