VM:n työllisyysehdotuksesta erimielisyyttä: EK haluaa toimet nopeasti käyttöön, SAK pitää "kylmänä kyytinä"

EK:n mukaan nyt ehdotetut työllistämistoimet eivät oikeastaan edes riitä. SAK peräänkuuluttaa pehmeämpiä keinoja.

työllisyys
mies tekee maanmittausta
Marja Väänänen / Yle

Työnantajia ja työntekijöitä edustavat tahot ovat, kuten arvata saattaa, eri mieltä valtiovarainministeriön ehdotuksesta työllisyyden kasvattamiseksi.

Ministeriön virkamiehet ehdottavat muun muassa eläkeputkesta ja osittaisesta varhennetusta vanhuuseläkkeestä luopumista, vuorotteluvapaan ja aikuiskoulutustuen lakkauttamista ja opintotukikuukausien rajaamista.

Lisäksi ansiosidonnaista työttömyysturvaa voisi sekä lyhentää että alentaa sen mukaan, kuinka pitkään sitä hakeva on ollut töissä. Näillä toimilla työmarkkinoille saataisiin 60 000 ihmistä lisää.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK kiittelee valtiovarainministeriön ehdotusta. Toimitusjohtaja Jyri Häkämies toivoo, että nyt esitetyistä toimista voitaisiin päättää jo syyskuun budjettiriihessä, sillä päätösten muuttuminen laeiksi kestää joka tapauksessa pitkään.

– Puhutaan ajasta, joka on todennäköisesti ja toivon mukaan koronan jälkeen. Siinä mielessä päätöksiä pitäisi tehdä nyt, jotta tuloksia saadaan ensi vuoden ja tulevien vuosien aikana.

Jyri Häkämies EK:n aulassa
Ikääntyneille riittää töitä, uskoo EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.Pekka Tynell / Yle

Häkämies uskoo, että nyt ehdotetut toimet kasvattaisivat työllisten määrää aiotulla 60 000:lla, mutta se ei hänen mukaansa vielä riitä.

– Nyt odotetaan, että syyskuun budjettiriihessä vielä rimaa nostetaan. Tarvitsemme huomattavasti korkeamman työllisyysasteen.

– Kaikki tähtää siihen, että työllisyysaste nousisi ja työn vastaanottamiskynnys madaltuisi eivätkä opintoajat ainakaan nykyisestä pidentyisi. Vain siten pystytään tähän velkaantumishaasteeseen vastaamaan, Häkämies sanoo.

Työpaikat syntyisivät hänen mukaansa vientialoille, eri palveluihin sekä ikäihmisten terveyteen ja hoivaan liittyvään toimintaan.

"Karu päätös työuralle"

Työntekijöitä edustava SAK pitää ehdotuksen toimia kovina. Toteutuessaan ne heikentäisivät monien asemaa, arvioi johtaja Saana Siekkinen.

– Aika kylmää kyytiä melkein kaikille palkansaajille, erityisesti työttömäksi jääville, ja niille, joilla tulee ongelmia työkyvyn kanssa, ja ikääntyneenä työttömäksi jääville.

Siekkinen peräänkuuluttaa pehmeämpiä keinoja työllisyyden hoitamiseen.

– Pidän sitä aikana karuna työuran päätöksenä, jos jää työttömäksi työuran loppupäässä ja sitten putoaa lopulta työmarkkinatuelle ja on toimeentulotukiluukulla.

Saana Siekkinen Pitkänsillanrannassa
Ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastaminen on myrkkyä pätkätyöläisille ja nuorille, sanoo SAK:n johtaja Saana Siekkinen.Pekka Tynell / Yle

Erityisesti Siekkinen ihmettelee opiskelun rajoittamista esimerkiksi aikuiskoulutustuen lakkauttamisella.

– Meillä on ollut yhteinen ymmärrys siitä, että meidän täytyy pystyä nostaamaan osaamistasoa.

Hänen mukaansa esimerkiksi työttömille suunnattua lyhytkestoista ammatillista koulutusta pitäisi pikemminkin lisätä niin, että paluu työmarkkinoille on mahdollista.

Valtiovarainministeriön ehdottamaa työttömien palvelujen parantamista ja työnhaun tuen lisäämistä SAK kuitenkin kiittelee, sillä on tärkeää, että työttömyysjakso jää mahdollisimman lyhyeksi, Siekkinen sanoo.

– Työttömyysturvaa on uudistettu moneen kertaan, ja työvoimapalvelut ovat aina jääneet lapsenkenkiin.

Työttömyysturvan karenssien kohtuullistamista Siekkinen pitää myös hyvänä avauksena.

Lue lisää:

Valtiovarainministeriö ehdottaa uusia työllisyystoimia, listalla muun muassa eläkeputken poistaminen ja lyhyemmästä työssäolosta lyhyempi ansiosidonnainen

Opetusministeri Andersson tyrmää ehdotukset opintotuen leikkaamisesta – "Opiskelijoihin kohdistettaisiin ristiriitaisia paineita"

Analyysi: Valtiovarainministeriö esittänee tänään työllisyystoimia, joita hallituspuolueiden on vaikea hyväksyä