Tuhannet brittilomailijat yrittävät ehtiä Ranskasta Britanniaan ennen lauantaiaamua välttääkseen koronakaranteenin

Britannian liikenneministeri Grant Shapps arvioi, että Ranskassa on tällä hetkellä noin 160 000 brittilomailijaa.

koronavirus
Autolautta lipuu satamasta Doverissa Englannissa.
Autolautta lähdössä Doverin satamasta. Vuoroja Ranskan ja Britannian välillä lisättiin, jotta lomailijat ehtivät kotiin ennen kuin karanteenisäännös astuu voimaan.Ben Stansall / AFP

Tuhannet Ranskassa lomailevat britannialaiset pyrkivät palaamaan pikavauhtia takaisin Britannian, jotta he välttyisivät 14 vuorokauden karanteenilta.

Britannia ilmoitti torstaina ottavansa uudelleen käyttöön kahden viikon karanteenin muun muassa Ranskasta ja Hollannista saapuville matkustajille. Päätöksen taustalla ovat maissa lisääntyneet koronavirustartunnat.

Karanteenisäännös astuu voimaan lauantaiaamuna kello neljä paikallista aikaa.

BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan autolauttavuoroja Ranskan ja Britannian välillä on lisätty, mutta Eurotunnel-junavuorot on kaikki varattu täyteen ja lentomatkustajat joutuvat maksamaan korkean hinnan pikaisesta paluusta.

Eurotunnel huomautti, ettei Englannin ja Ranskan yhdistävän tunnelin juna-asemalle ole tulemista, ellei junaan ole voimassa olevaa varausta. Yhtiön mukaan 12 000 ihmistä yritti ostaa junalippuja tunnin sisällä sen jälkeen, kun Britannian uusista rajoituksista kerrottiin torstai-iltana. Yleensä lipunostajia on vastaavana aikana joitakin satoja.

Britannian liikenneministeri Grant Shapps arvioi BBC:n haastattelussa, että Ranskassa on tällä hetkellä noin 160 000 lomailevaa Britannian kansalaista.

Shapps sanoi, että päätös karanteenin käyttöönotosta ei pitäisi tulla suurena yllätyksenä, koska hallitus oli jatkuvasti sanonut, että tartuntojen määriä seurataan turvallisten maiden luetteloa arvioidessa.

"Ei varaa olla kahta viikkoa poissa töistä"

Yrittäjä Tom Duffell kertoi BBC:lle perheen loman Nizzassa loppuneen muutaman päivän etuajassa.

– Siemailimme illalla cocktaileja, kun yhtäkkiä esiin lävähti uutinen, ja sitten olikin ryntäys varaamaan lentoja, Duffell kuvaili.

Viime hetken lennot kotiin maksoivat nelihenkiselle perheelle noin 800 puntaa, Duffell kertoo.

– Ei meillä ole varaa olla kahta viikkoa poissa töistä.

Duffellin mukaan turvaväleistä ei ollut enää mitään jäljellä siinä vaiheessa, kun ihmiset pyrkivät liikennevälineisiin ja kasaantuivat jonoihin lentokentälle.

Ranska on ilmoittanut harkitsevansa vastaamista Britannian toimiin. Hollanti puolestaan neuvoo välttämään muuta kuin välttämätöntä matkustamista Britanniaan, BBC kertoo.

Lue myös:

Koronamaskin käyttö on pakollista monissa Euroopan maissa – useimmille määräykset tekevät loven omaan kukkaroon

Britanniassa ravintolaruokaa saa nyt puoleen hintaan hallituksen piikkiin – mutta edessä häämöttää jo pubien sulkeminen uudelleen koronan takia

Britannia määrää Espanjasta saapuvat matkustajat 14 päivän karanteeniin, syynä lisääntyvät koronatartunnat

Lähteet: AP, AFP

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus