Tiede- ja kulttuuriministeri Saarikko vaatii toista koronatestausjärjestelmää –  "Meidän on tehtävä kaikkemme, että vaihtoehdoksi ei jää vain Suomi kiinni -malli"

Saarikko kertoo kannattavansa THL:n johtoportaan ehdottamaa rinnakkaistestausjärjestelmää.

Annika Saarikko
Annika Saarikko
Annika Saarikko kehottaa valtiota selvittämään rinnakkaistestaamisen kustannukset ja vaikuttavuuden.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) vaatii lauantaina julkaisemassaan julkisessa kannanotossa merkittävää koronavirustestauksen lisäämistä Suomessa.

Saarikko kannattaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtajan Markku Tervahaudan ja johtaja Mika Salmisen Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa ehdottamaa rinnakkaistestausjärjestelmää.

Saarikon mukaan niin sanottu väestötestaaminen voisi toimia varsinaisen terveydenhuollon testaustavan rinnalla.

– Lääkärin lähetettä ei väestötestiin tarvittaisi. Kuka tahansa voi hakeutua oma-aloitteisesti koronatestiin, vaikka olisi oireeton. Tämä auttaisi katkaisemaan tartuntaketjuja jo ennakolta, koska myös oireettomat voivat tartuttaa, Saarikko kirjoittaa.

Saarikko kehottaa valtiota selvittämään rinnakkaistestaamisen kustannukset ja vaikuttavuuden. Hänen mukaansa valtion tulisi ottaa testaamisen kustannukset katettavaksi. Hän toivoo kaikkien osaajien mukaanottoa mahdolliseen hankkeeseen.

– Tämä kaikki voitaisiin toteuttaa esimerkiksi julkisen ja yksityisen terveydenhuollon yhteistyönä. Tulosten raportoinnissa testatulle teknologia voisi tulla avuksi, jokaisen oman Kanta-rekisterin kautta.

Saarikko ehdottaa myös drive in -testauspisteiden lisäämistä, erityisesti tautialttiiden väestökeskittymien läheisyyteen.

Hän korostaa kuitenkin, että vakavampia oireita viruksista saaville terveydenhuollon ammattilaisten apu olisi edelleen ainut vaihtoehto.

– Kuten THL:n johtokin on todennut, ratkaisu ei ole halpa. Mikään koronatestaaminen ei ole halpaa. Mutta ilmaista ei ole myöskään jatkuvat poissaolot työstä, saati Suomen sulkeminen. Meidän on tehtävä kaikkemme, että vaihtoehdoksi ei jää vain Suomi kiinni -malli, Saarikko tiivistää.

Lue lisää:

Mihin voi matkustaa ja millä rajoituksilla? Liikennevalomalli valmistunee ensi viikolla – myös maiden alueelliset erot mietinnässä

Kulttuuriministeri Saarikko harmistui isojen yleisötapahtumien väentungoksesta: "Tapahtumiin osallistujilta vaaditaan korjausliikettä"

Lue uusimmat tiedot koronaviruksesta