1. yle.fi
  2. Uutiset

Helsinki suosittelee lukioita siirtämään abiturientit etäopetukseen ylioppilaskirjoitusten turvaamiseksi

Abiturienttien etäopetusta suunnitellaan myös muissa suurissa kaupungeissa eri puolilla maata.

ylioppilaskirjoitukset
Opiskelija opiskelemassa matematiikkaa.
Monissa suurissa kaupungeissa lukiot haluavat turvata ylioppilaskirjoitukset siirtämällä abiturientit etäopetukseen ennen koejaksoa. Kuvituskuva.Sami Takkinen / Yle

Syksyn ylioppilaskirjoitukset ovat vastassa nopeasti lukukauden alettua. Ensimmäinen koepäivä on jo 14. syyskuuta.

Ylioppilaskirjoitusten turvaamiseksi Helsinki on suositellut kaupungin lukioille, että abiturientit siirtyisivät etäopetukseen pari viikkoa ennen koejakson alkamista.

– Olen antanut kouluille ja rehtoreille voimakkaan suosituksen, että kannattaa miettiä tätä vaihtoehtoa ja harkita sitä, kertoo Helsingin kaupungin lukiokoulutuksen päällikkö Harri Korhonen.

Helsingissä tehtiin kesäkuussa linjaus, jonka mukaan kouluvuosi alkaa lähiopetuksella. Lukion kakkosluokkalaisten ja abiturienttien osalta voidaan kuitenkin joustavasti siirtää lähiopetuksen ja etäopetuksen rajaa.

– Viimekädessä, että mikä ryhmä ja millä tavalla toteutettuna, niin se on koulun ratkaisu.

Helsinki on lähettänyt linjaukset tiedoksi myös kaupungin yksityisten lukioiden rehtoreille.

– Pääkaupunkiseutu on alue, jossa korona jälleen nopeiten leviää ja siksi tämä asia on Helsingissä erityisen tärkeä, Korhonen lisää.

Rehtori kielsi opiskelijariennot abiturienteilta

Koululla on kaksi tärkeää tavoitetta, sanoo Helsingin kuvataidelukion rehtori Tarja Aro-Kuuskoski:

– Saada opiskelijat sisään ja ulos.

Aro-Kuuskoski ei ole aikaillut varmistaakseen syksyn ylioppilaskirjoitusten sujumisen oman koulunsa osalta.

Kuvataidelukion abiturientit paitsi siirtyvät etäopetukseen, on heitä kielletty osallistumasta Helsingissä epäviralliseksi abiperinteeksi muodostuneeseen telttailuun kaupungin puistoissa.

– Kielsin heitä telttailemasta ja he ymmärsivät, että kyse on oikeasti vaarallisesta tilanteesta. Toivottavasti abiturientit onnistuvat noudattamaan varovaisuutta myös yksityiselämässään.

Varotoimenpiteillä suojellaan paitsi opiskelijoita myös opettajia, jotta heitä on riittävästi terveinä valvomaan koejaksoa.

Ylioppilastutkintolautakunta muutti syksyn koepäiviä siten, että kaksi reaalikoepäivää jaetaan neljäksi koepäiväksi ja vieraan kielen pitkän oppimäärään koepäivä jaetaan kahdeksi koepäiväksi.

Aro-Kuuskosken mukaan ylioppilaskirjoituksiin on kevään poikkeustilan seurauksena ilmoittautunut 6 000 opiskelijaa enemmän kuin syksyllä 2019. Pelkona on, että syntyy kumuloituva ongelma.

Etäopetussuunnitelmia myös muissa suurissa kaupungeissa

Helsingin kaupungin lukiokoulutuksen päällikkö Harri Korhonen kertoo osallistuneensa perjantaina Kuntaliiton järjestämään rehtoriverkoston etäkokoukseen.

Hänen mukaansa abiturienttien siirtämistä etäopetukseen joko valmistellaan tai suunnitellaan laajalti myös muissa isoissa kaupungeissa.

– Asia on esillä pääkaupunkiseudulla, mutta myös Oulua ja Jyväskylää myöten vastaavanlaisia ratkaisuja on tekeillä.

Helsingissä osa lukioista on jo ehtinyt viestittää muuttuvista käytännöistä opiskelijoille ja huoltajille.

– Muutamassa lukiossa asia on vielä kesken, mutta olettaisin, että kyllä tämä jollain tavalla tulee näkymään kaikissa lukioissa.

Aika näyttää onko etäkäytäntö edessä myös ennen kevään ylioppilaskirjoituksia. Nyt etäopetukseen siirrytään Korhosen mukaan onneksi huomattavasti paremmista lähtökohdista kuin viime maaliskuussa.

– Suhtaudun aika luottavaisesti siihen, että mitään isompaa pedagogista ongelmaa tässä ei ole. Tosiasia on toki se, että kyllähän koulut joutuvat jälleen tekemään paljon töitä järjestelyjen kanssa.

Lue myös:

Abit starttaavat kouluvuoden samoilla silmillä – Helsingin puistoihin nousi telttakyliä, pänttäysputkeen valmistauduttiin juhlimalla läpi yön

Syksyllä aloittavat ovat viimeisiä vanhan lukion käyviä – Uusi lukio madaltaa kynnystä jatko-opintoihin, mutta yksilöllinen opiskelu voi myös kuormittaa

Lue seuraavaksi