1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. asunnottomuus

Koronavirus pahentaa Los Angelesin asunnottomuutta – telttaleirit paisuvat ja hätämajoitusta löytyy vain osalle riskiryhmästä

Monet ovat menettäneet työpaikkansa ja kotinsa viruksen leviämisen ja karanteenitoimien takia.

Amairany Cervantez vältti pitkän vankeustuomion sitoutumalla opiskelemaan avustusjärjestö L.A. Missionin vieroitus- ja elämäntaito-ohjelmassa. Kuva: Johanna Juntunen

LOS ANGELES L.A. Mission on keidas keskellä kurjuutta. Asunnottomille palveluita tarjoavan järjestön terassilta aukeaa näköala Los Angelesin liikekeskustaan. Alhaalla leviää Skid Row'n slummi, joka on räikeä vastakohta pilvenpiirtäjien ja luksushotellien keskittymälle.

Juuri 25 vuotta täyttänyt Amairany Cervantez hymyilee ujosti elokuun helteessä. Hän on päällepäin kuin kuka tahansa nuori aikuinen, joka on uuden elämänvaiheen edessä.

Cervantez on kuitenkin kokenut rankempia asioita kuin useimmat ikätoverinsa. Hän aloitti huumeidenkäytön 17-vuotiaana. Myöhemmin hän joutui pidätetyksi sytytettyään tulipalon työpaikallaan vanhainkodissa.

– Ajauduin tekoon metamfetamiinin vaikutuksen alaisena. Minua odotti kymmenen vuoden vankeusrangaistus. Taistelin saadakseni apua mielenterveys- ja huumeongelmiini, jotta en päätyisi vankilaan, Cervantez sanoo.

Koska Cervantezin rikosrekisteri oli puhdas, hänen lakimiehensä onnistui lopulta tekemään sopimuksen syyttäjän kanssa.

Nyt Cervantez sanoo, ettei ole käyttänyt metamfetamiinia enää kahteen vuoteen. Hän opiskelee itsenäiseen elämään vaadittavia perustaitoja L.A. Missionin Anne Douglas Center for Women -keskuksessa.

– En voi enää työskennellä sairaanhoitajana, mutta haluaisin opiskella insinööriksi, Cervantez suunnittelee.

– Vankilaan en halua palata. Se ei ole hyvä paikka kenellekään.

Skid Row käsittää 50 korttelia Los Angelesin liikekeskustassa. Kuva: Claude G. Budin Juteau

Cervantez olisi voinut päätyä myös neljä kerrosta alempana levittäytyvän Skid Row'n kaduille. Sen kaatopaikkaa muistuttavissa oloissa elää kaksi tuhatta asunnotonta.

Koronavirus heikentää asunnottomien asemaa

Los Angelesin kaupungissa on asunnottomia yli 41 000 ja koko metropolin alueella yli 66 000.

Amairany Cervantesin kokemat vaikeudet ovat kaupungissa tyypillisiä asunnottomuuteen johtavia tekijöitä. Kolmen kärjessä ovat huumeidenkäyttö, mielenterveysongelmat tai niiden yhdistelmä.

Yhä useammin syynä ovat myös taloudelliset vaikeudet.

Koronapandemian takia säädetyt rajoitukset ovat johtaneet siihen, että moni on menettänyt työpaikkansa ja kotinsa. Kuva: Johanna Juntunen

Teknologiabuumi on nostanut kiinteistöjen hinnat pilviin. Minimipalkalla työskentelevien rahat eivät riitä edes matalimpiin vuokriin. Pystyäkseen maksamaan kaupungin mediaanivuokran, 1 850 euroa kuussa, olisi ansaittava 36 euroa tunnissa. Se on lähes kolme kertaa enemmän kuin minimipalkka.

Asuntokriisin ja koronaviruspandemian yhdistelmän pelätään johtavan katastrofaalisiin seurauksiin.

Viruksen leviämisen ja karanteenitoimien myötä monet ovat menettäneet työpaikkansa ja kotinsa. Kadulle ensi kertaa joutuneista 59 prosenttia on päätynyt sinne taloudellisista syistä.

Lue Kalifornian asunnottomuudesta myös tämä Ylen juttu: Kalifornialaisella Esthelalla, 10, on salaisuus, jota ei tiedä yksikään luokkakaveri: hänen kotinsa on autossa

"Koronan takia työn menettäneet pääsevät jaloilleen"

Teltta- ja pressuleirit näkyvät katukuvassa kaikkialla Los Angelesissa liikekeskustan lisäksi. Moottoriteiden ylikulkusiltojen alla olevat jalkakäytävät ovat muuttuneet viime kuukausina leireiksi, joiden edustat vilisevät rottia.

Hollywood, Culver City, Santa Monica ja Venice muistuttavat jo monin paikoin Skid Row'ta pienoiskoossa.

Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Asunnottomien tukemisessa avainasemassa ovat avustusjärjestöt, joita suur-Los Angelesissa toimii satoja. Ruokapankki S.A.V.E.S. jakaa ruoka-apua Culver Cityssä katolisen St. Augustinen kirkon parkkipaikalla vastapäätä Sony Picturesin elokuvastudioita.

Kirkon pastori Chris Fagen kertoo, että koronaviruksen takia työnsä menettäneet tarvitsevat pääosin vain tilapäistä apua. Fagen uskoo, että he pääsevät jossain vaiheessa takaisin jaloilleen.

Muiden asiakkaiden tilanne on hankalampi.

– Riippuvuudesta kärsiviä voimme auttaa vain ruokkimalla heidät päivä kerrallaan. Ohjaamme heitä sairaaloihin ja klinikoille, mutta päihderiippuvuuteen kuuluu, että asianosainen ei ymmärrä tarvitsevansa apua, Fagen sanoo.

Pastori Chris Fagen S.A.V.E.S.-ruokapankin edustalla. Kuva: Johanna Juntunen

"Tiukempi huumausainelaki auttaisi"

Los Angelesissa puolet asunnottomista kärsii alkoholismista. Kolmasosa on koukussa opioideihin, kuten heroiiniin, opioidilääkkeisiin ja metamfetamiiniin.

Los Angelesin poliisissa 22 vuotta työskennellyt Tim Ruiz pitää Kalifornian huumelainsäädäntöä suurimpana syynä asunnottomuuden räjähdysmäiseen kasvuun.

Kodittomien telttaleirit ja roskavuoret ovat pysyvä osa katukuvaa. Kuva: Johanna Juntunen

Lakia höllennettiin vuonna 2014. Aiemmin vakaviin huumausainerikoksiin luetuista rikoksista, kuten piikittämisestä kadulla, rangaistaan nyt vain rikesakolla.

– Löyhempien lakien takia Kaliforniaan tulvii huumeidenkäyttäjiä muista osavaltioista. Suuri asunnoton väestö houkuttelee huumekauppiaita, jotka myyvät asunnottomille tuotteitaan. Tämä syventää kriisiä, Ruiz selittää.

Laki estää poliisia purkamasta asunnottomien leirejä, sillä se tulkitaan kansalaisoikeuksien rikkomiseksi. Kaduilla saa nukkua, jos muuta paikkaa ei ole.

Poliisi Tim Ruiz ymmärtää asukkaiden reaktioita, kun autossa asuvat asunnottomat muuttavat miljoonien arvoisen kotitalon eteen. Kuva: Johanna Juntunen

Yöpymispaikkoja on tällä hetkellä tarjolla enemmän kuin koskaan, mutta niihin liittyy omat ongelmansa. S.A.V.E.S.-ruokapankin vapaaehtoistyöntekijä Annette Tossounian kertoo, että moni on mieluummin kadulla.

– Yömajoihin ei saa viedä lemmikkejä eikä suurta tavaramäärää. Niissä ei saa käyttää huumeita. Väkivaltaa ja rikollisuutta on paljon, eikä niihin usein puututa, Tossounian kuvailee.

Lämpimän ilmaston takia Los Angelesissa voi asua ulkona ympäri vuoden toisin kuin vaikkapa New Yorkissa. Myös tämän takia Kaliforniaan tulee paljon ihmisiä muista osavaltioista.

– Heillä ei ole kunnon turvaverkkoja täällä. Kun asiat eivät mene odotetusti, he päätyvät kadulle, Tossounian sanoo.

Annette Tossounian työskentelee vapaaehtoisena S.A.V.E.S.-ruokapankissa Culver Cityssä. Kuva: Claude G. Budin Juteau

Kokonaisvaltainen ratkaisu puuttuu

Los Angelesin pormestaria Eric Garcettia on vaadittu eroamaan asunnottomuuskriisin heikon hoitamisen takia. Garcetti on julkistanut lukuisia ohjelmia ja käyttänyt miljardeja euroja asunnottomien leirien siivoamiseen, niiden hygienian parantamiseen, asuntoloiden rakentamiseen ja telttojen hankkimiseen.

Ongelma on kasvanut niin valtavaksi, että piirikunnan syyttäjä määräsi toukokuun puolivälissä suur-Los Angelesin järjestämään majoituksen 7 000 asunnottomalle koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Project Roomkey -niminen ohjelma on kuitenkin yskähdellyt byrokratian, poliittisen vastustuksen ja majoituspaikkojen omistajien nihkeän suhtautumisen takia. Tähän mennessä piirikunta on vuokrannut vain 4 000 huonetta suurimmassa riskiryhmässä olevien eristämiseksi.

– Olen pettynyt, että tarjolla ei ole niin paljon huoneita kuin alun perin luvattiin. Muutenkin projekti päättyy vuoden loppuun mennessä. Se ei ehkä ollut kokonaan viimeisen päälle mietitty idea, sanoo L.A. Mission -järjestön toimitusjohtaja Herb Smith puhelimitse.

Los Angelesiin nousee luksuskerrostaloja, mutta kohtuuhintaisia asuntoja ei ole tarpeeksi. Kuva: Johanna Juntunen

Kukaan ei halua asunnottomia omaan naapurustoonsa järjestyshäiriöiden pelossa. Asukkaiden vastustus hidastaa osaltaan rakennusprojektien aloittamista, mutta rakentamista jarruttavat myös kustannukset.

– Päättäjiltä puuttuu maalaisjärki, kun kodittomalle rakennettavan asunnon hinnaksi tulee politikoinnin takia lähes 700 000 euroa. Pitäisi miettiä, mikä on kustannustehokkain keino saada ihmiset pois kadulta. Ratkaisuja löytyy, mutta ne vaativat yksityisen ja julkisen sektorin välistä yhteistyötä, Smith sanoo.

Hän toivoo, että päättäjät pureutuisivat asunnottomuuteen johtaviin syihin. Hätätoimenpiteet kun auttavat yhtä paljon kuin metsäpalon sammuttaminen vesilasillisella.

Laki estää poliisia purkamasta asunnottomien leirejä. Kaduilla saa nukkua, jos muuta paikkaa ei ole. Kuva: Johanna Juntunen

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Suomessa 21 uutta tartuntaa ja yksi uusi kuolema, Skopjen-lentojen keskeytyksestä puhuttu, epidemiaan liittyen tehty parikymmentä potilasvahinkoilmoitusta