Turkki aikoo laajentaa kaasun etsintää Välimerellä – EU vaatii maata lopettamaan välittömästi

EU:n Josep Borrell sanoo Turkin toimien lietsovan entisestään jännitteitä ja epävarmuutta itäisellä Välimerellä.

Turkki on ilmoittanut laajentavansa kaasun etsintää Yavuz-aluksella Kyproksen lounaisrannikon tuntumaan. Kuva: Erdem Sahin / EPA

Euroopan unioni vaatii Turkkia lopettamaan välittömästi kaasun etsinnän itäisellä Välimerellä.

Turkin välit niin Kreikan kuin muun EU:n kanssa ovat viimeisen viikon aikana kiristyneet. Lauantaina maa ilmoitti aikovansa laajentaa kaasun etsintää Yavuz-aluksella Kyproksen lounaisrannikon tuntumaan alkavalla viikolla.

EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell sanoi sunnuntaina lausunnossaan Turkin ilmoituksen lietsovan entisestään jännitteitä ja epävarmuutta itäisellä Välimerellä.

Borrell vaati Turkkia lopettamaan toimet välittömästi ja keskustelemaan asiasta EU:n kanssa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on aiemmin sanonut, että Turkki on valmis dialogiin, mutta ei peräänny "sanktioiden ja uhkien edessä".

Noin viikko sitten Turkki lähetti Oruc Reis -tutkimusaluksen Kastellorizon saaren edustalle. Saari kuuluu Kreikalle, mutta on aivan Turkin rannikon tuntumassa.

Tutkimusaluksen mukana saapui turkkilaisia sotalaivoja, mihin Kreikka reagoi omilla aluksillaan. Myös Ranska on lähettänyt alueelle omia aluksiaan partioimaan Kreikan tukena.

Turkin mukaan kiistelty merialue Kastelorizon lähellä on Turkin mannerjalustan päällä, Kreikan mukaan taas vedet ovat Kreikan talousvyöhykettä.

Pompeo keskusteli kollegansa kanssa

Myös Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo tapasi sunnuntaina kollegansa Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglun keskustellakseen alueen jännitteiden lieventämisestä.

Cavusoglu kertoi tapaamisen jälkeen, että Turkki jatkaa "intressiensä puolustamisesta".

Kiinnostus itäisen Välimeren kaasu- ja öljyvarantoihin alkoi kasvaa muutama vuosi sitten, jolloin Kyproksen edustalta löytyi kaasuesiintymä.

Lue lisää aiheesta: