Yle Minskissä: Valko-Venäjällä on odottava tunnelma – Lakkoliikehdintä presidentti Lukašenkan hallintoa vastaan jatkuu

Eilisen suurmielenosoituksen tunnelma oli vapautunut ja iloinen, Ylen kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen kertoo.

Vapauden marssi täytti Minskin keskustan 16. elokuuta. Kuva: Yauhen Yerchak / EPA

Valko-Venäjän opposition presidenttiehdokas Svjatlana Tsihanouskaja ilmoittaa olevansa valmis johtamaan kansakuntaa ja kehottaa valmistelemaan lainsäädäntöä uusien vaalien pitämiseksi.

Oppositio pitää Tsihanouskajaa runsas viikko sitten pidettyjen presidentinvaalien todellisena voittajana.

Liettusta lähettämässään videopuheessa (siirryt toiseen palveluun) Tsihanouskaja kehotti turvallisuusjoukkojen jäseniä hylkäämään presidentti Aljaksandr Lukašenkan hallinnon. Tsihanouskaja lupasi, että heidän menneet toimensa unohdettaisiin, jos he tekisivät sen.

Valko-Venäjällä odotetaan uusia lakkoja viikonlopun suurten mielenilmausten jälkeen.

Suuttumus kasvaa, kun pidätyskeskuksista vapautetut kertovat turvallisuusjoukkojen brutaaleista otteista. Opposition edustajat ovat kehottaneet uusiin lakkoihin Lukašenkan hallintoa vastaan.

– Aamu Minskissä on valjennut hyvin rauhallisena, sillä mielenosoitukset taukosivat yöksi. Samaan aikaan tunnelma on odottava, sillä jo viime viikolla nähdyt laajat lakot jatkuvat myös tänään, Yle Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen kertoi Minskistä Ylen Aamun haastattelussa.

– Tottakai täällä mietitään myös sitä, mitä Venäjän eilen antama lupaus Lukašenkalle mahdollisesta sotilaallisesta tuesta voi käytännössä tarkoittaa.

Valkovenäläiset löysivät uutta yhteishenkeä

Suvi Turtiainen kertoo, että eilisen suurmielenosoituksessa ilmapiiri oli hyvin vapautunut ja myös iloinen.

– Moni kertoi minulle, että he eivät yksinkertaisesti enää jaksa pelätä vaan vaativat nyt uutta aikaa.

Moni minskiläinen kertoi itsekin yllättyneensä siitä, miten valkovenäläiset ovat löytäneet uudenlaisen yhteishengen.

– Moni kertoi tajunneensa vasta nyt, ettei olekaan yksin ajatustensa kanssa vaan että muutkin ovat pitkään olleet kyllästyneitä Lukašenkan itsevaltaiseen tapaan hallita ja halunneet muutosta, mutta eivät aiemmin halunneet puhua siitä ääneen.

– Tämä oli yhteinen ahaa-elämys, joka nähtiin täällä viime viikon aikana.

Poliisiväkivalta ei nyt pysäyttänyt protestiaaltoa

Eilen sunnuntaina turvallisuusjoukot eivät näyttävästi puuttuneet mielenosoitukseen toisin kuin kiistanalaisten vaalien jälkeisinä päivinä.

Suvi Turtiainen arvioi tämän osoittavan, että pelkkä erittäin raju poliisiväkivalta ei enää onnistu pysäyttämään mielenosoittajien liikettä ja sen leviämistä.

Tämä on asettanut Valko-Venäjän hallinnon uudenlaiseen tilanteeseen, sillä aiempien vaalien yhteydessä vastaava väkivalta vielä piti protestit pieninä.

– Nyt kävi oikeastaan päinvastoin, sillä kun viime viikolla alkoi tulla tietoja siitä, miten kiinniotettuja pahoinpideltiin ja alistettiin järjestelmällisesti, niin kaduille alkoi marssia laajoina joukkoina myös uudenlaisia mielenosoittajia.

Uutiskuvissa Valko-Venäjältä nähtiin esimerkiksi paljon naisia valkoisiin puettuina kukat käsissään. Tämä oli tietynlainen käännekohta Valko-Venäjän protestiliikkeessä.

Merkittävä kehityskulku oli, että maan suurten valtionryritysten työntekijät ryhtyivät lakkoihin ja mielenilmauksiin protestien tueksi.

Nyt jopa Valko-Venäjän valtiontelevision toimittajat uhkaavat lakolla, jos eivät saa raportoida tilanteesta rehellisesti.

– Tämä on erittäin poikkeuksellista. Ehkä tämä nyt nähtävä lakkoilu muutenkin kertoo siitä, että liike on leviämässä, Suvi Turtiainen arvioi Minskistä.

Kyse ei ole enää siitä, että pieni oppositiota kannattava osa kansaa marssisi kaduilla vaan protesti on levinnyt maanlaajuiseksi ja kerää taakseen kansaa hyvin erilaisista lähtökohdista ja ammattiryhmistä.

Kymmenet tuhannet valkovenäläiset kerääntyivät sunnuntaina pääkaupungin Minskin kaduille vaatimaan vapaita vaaleja ja presidentti Aljaksandr Lukašenkan eroa. Kuva: Yauhen Yerchak / EPA

Punavalkoinen lippu symboloi toivetta uudesta ajasta

Mielenosoituksissa silmään pistävät ennen kaikkea punavalkoiset liput. Niistä on tullut liikehdinnän keskeinen symboli.

Valko-Venäjän nykyinen virallinen lippu on otettu käyttöön Lukašenkan kaudella, joten se yhdistyy suoraan hänen itsevaltaiseen valtakauteensa.

– Historiallinen punavalkoinen lippu on tullut symboloimaan uutta aikaa, johon Lukašenka näiden protestoijien mukaan ei enää kuulu, Suvi Turtiainen sanoo.

Sen sijaan protesteissa ei näy EU-lippuja, jotka ovat usein symboleja monissa muissa Itä-Euroopan demokratiamielenosoituksissa.

– Se kertoo siitä, että tämä ei ole taistelu idän ja lännen välillä vaan ihmiset haluavat aidosti puhtaat rehelliset vaalit, Lukašenkan eron ja poliittisten vankien vapauttamisen., Suvi Turtiainen arvioi

Valko-Venäjän tilanne on nyt jännittynyt.

– Lukašenkan vastustaminen on nyt historiallisen laajaa ja ihmiset ovat kaduilla, mutta samaan aikaan vanha hallinto on yhä vallassa kiinni, Suvi Turtiainen sanoo.

– Totta kai merkittävää on se, tuleeko Venäjä Lukašenkan tueksi ja jos tulee, millä keinoilla.

Osallistu keskusteluun aiheesta kirjautumalla Yle Tunnuksella. Keskustelu on avoinna maanantaihin kello 23:een saakka.

Lue myös: