1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teatteritaide

Etelä-Savon teatterit lähtevät syksyn näytäntökauteen koronaviruksen turvatoimet huomioiden

Keväällä esityksiin tuli äkkipysähdys ja teatterit menivät kiinni.

teatteritaide
Kantajien maa -näytelmän harjoitukset. Näyttelijät harjojen takana.
Kuva Poleemin Kantajien maa -näytelmästä tammikuulta 2020. Arkistokuva.Jukka Kotkanen / Taittuu ry

Etelä-Savon teatterit lähtevät syksyn näytäntökauteen luottavaisesti. Poikkeuksellisen kevään aikana Mikkelin teatterissa jouduttiin perumaan 60 näytöstä ja Savonlinnassa 47 näytöstä. Pieksämäellä Poleenin teatteri ehti keväällä tehdä vain kolme esitystä Canthia kanssa! -näytelmää ja loput esitykset jouduttiin perumaan.

Syksyn näytäntökautta aloitellaan teattereissa nyt tiukentuneiden ohjeiden kanssa. Esimerkiksi Mikkelin teatterissa jaetaan kasvomaskit kaikille katsojille ja Savonlinnassa Savonlinnasalissa jätetään joka toinen penkkirivi tyhjäksi. Pieksämäellä puolestaan ihmisiä pyydetään kirjaamaan yhteystietonsa lappusiin, joita säilytetään kahden viikon ajan.

Kaikissa teattereissa lippuja myydään esityksiin rajoitetusti.

– Esitykset tehdään yleisölle ja jotta esityksiä voidaan turvallisesti katsoa niin salit täytetään vain puoliksi, kertoo Mikkelin teatterin johtaja Aleksander Anria.

Näytelmiä on harjoiteltu rajoitusten varjossa

Uusia näytelmiäkin on harjoiteltu turvavälit ja hygienia-asiat huomioiden. Pieksämäellä on harjoiteltu jo toukokuusta lähtien pienellä porukalla Viulunsoittaja katolla -musikaalia.

– Lauluharjoituksissa kaikki ilmansuunnat ovat olleet käytössä. Vielä ei Viulunsoittajassa halailla, kertoo Poleenin teatterin tuottaja Jari Tuononen.

Savonlinnassa on varauduttu mahdolliseen uuteen koronaviruksen aaltoon siten, että jos esitystoiminta katkeaa vahvojen suositusten tai rajoitusten vuoksi, ohjelmistoja siirretään kokonaisuudessaan myöhemmäksi.

– Emme siis aloita uusien tuotantojen valmistamista, koska olemme muutoinkin siirtäneet keväällä kesken jääneitä tuotantoja tälle syyskaudelle. Tämä on ollut mahdollista pienessä teatterissa, missä henkilöstön vaihtuvuus on vähäistä, kertoo Savonlinnan teatterinjohtaja Jouni Rissanen.

Kaikissa teattereissa toivotaan, että yleisö uskaltaa kuitenkin lähteä liikkeelle. Sairaana tai flunssaoireisena ei paikalle saa kuitenkaan mennä, muistutetaan kaikista teattereista.

Lue seuraavaksi