1. yle.fi
  2. Uutiset

Länsi-Pohjan keskussairaalan säilymiselle poliittista tukea – Lapissa Kokoomus ja keskusta vaativat synnytysten ja päivystyksen jatkumista Kemissä

Tiistaina Kemissä järjestetään mielenilmaisu Länsi-Pohjan keskussairaalan puolesta.

keskussairaalat
Länsi-Pohjan keskussairaalan ovi, kyltissä teksti Mehiläinen Länsi-Pohja
Meri-Lapin kunnat ovat perustaneet kuntien ja Mehiläisen yhteisyrityksen, jolle alueen sote-palvelut on ulkoistettu 15 vuodeksi, miljardin euron hintaan.Veeti Lustig / Yle

Länsi-Pohjan keskussairaalan toiminnan turvaaminen saa poliittista tukea Lapissa.

Sekä Lapin kokoomus että keskustan Peräpohjolan piiri vaativat maakunnan molempien keskussairaaloiden säilyttämistä tulevassa sote-ratkaisussa.

Lapin Kokoomuksen mielestä kahden keskussairaalan malli turvaisi asukkaiden turvallisuuden lisäksi ympärivuorokautisen päivystyksen ja oman erikoissairaanhoidon, sekä synnytysten jatkumisen Kemissä ja Rovaniemellä.

– Se säilyttäisi näin merkittävän teollisuusalueen yleisen turvallisuustason ja kansalaisten terveyspalvelut pitkien etäisyyksien maakunnassa, sanoo piirin varapuheenjohtaja Antti Kaarlela kokoomuksen tiedotteessa.

Lapin kokoomus päätti lauantaina yhtyä Kemin kokoomuksen piirikokousaloitteeseen, jossa vaadittiin kahden keskussairaalan mallia Lapin maakunnan tulevaan sote-malliin.

Keskustan Peräpohjolan piiri on samoilla linjoilla.

– Länsi-Pohjan synnytysten ja ympärivuorokautisen päivystyksen on jatkuttava. On huomioitava myös se, että Meri-Lappi on vahvaa teollisuusaluetta, jolla voi sattua suuronnettomuus. Lisäksi, jos Kemin keskussairaalan toiminta rapautuu, alueelta siirrytään käyttämään Oulun palveluita, mikä rapauttaisi maakunnan rahoituspohjan, tiivistää keskustan Peräpohjolan piirin toiminnanjohtaja Kai Puro.

Lisäksi keskustan Kemin kunnallisjärjestö järjestää tiistaina mielenilmauksen Länsi-Pohjan keskussairaalan puolesta. Tapahtuma Kemin kauppatorillla alkaa kello 11.00 ja päättyy kello 14.00.

Kai Puron laatiman nettiadressin (siirryt toiseen palveluun) aiheesta on tähän mennessä allekirjoittanut noin 3 500 henkilöä.

Länsi-Pohjan toiminnan jatkosta on alettu spekuloida, koska hallituksen sote-esitys voi toteutuessaan johtaa Meri-Lapin soteulkoistuksen mitätöimiseen.

Lue seuraavaksi