Nykyaikaisen viisiottelun perinne on virinnyt eloon Hämeenlinnassa

Erikoisseurassa on jo parikymmentä aktiiviharjoittelijaa.

Ahvenisto on valmentaja Jouko Pakarisen mukaan viisiottelun mekka. Kuva: Harri Oksanen / Yle

Hämeenlinnassa on herännyt henkiin vanha 5–otteluperinne. Vuoden 1952 olympialaisten viisiottelu kilpailtiin Hämeenlinnan Ahvenistolla, missä järjestettiin nykyaikaisen viisiottelun kaikki lajit: ratsastus, miekkailu, ammunta, uinti ja maastojuoksu.

Nykyaikainen 5–ottelu Hämeenlinna 52 ry (siirryt toiseen palveluun) perustettiin kaksi vuotta sitten elokuussa Hämeenlinnassa. Nykyaikaisen 5–ottelun erikoisseura käyttää lyhyempää nimimuotoa Hämeenlinnan 5-ottelijat ja lyhennettä HML5.

Suomalaisen perinnelajin ja Hämeenlinnan vuoden 1952 olympialaisten 5-ottelukilpailujen yhdistäminen samaan nimeen oli seuraidean isän ja seuran puheenjohtajan Antti Simolan pitkäaikainen visio.

Seura järjestää lajiin tutustumista muun muassa Hämeenlinnan kouluissa ja tekee yhteistyötä kantahämäläisten yritysten ja yhteisöjen kanssa.

Monipuolinen laji vaatii harrastajalta monia ominaisuuksia

Hämeenlinnalaisseurassa on tällä hetkellä noin 40 jäsentä ja noin 20 aktiiviharjoittelijaa. Viisiottelijat harjoittelevat muun muassa Ahvenistolla, joka on seuran päävalmentajan Jouko Pakarisen mukaan 5–ottelun mekka.

– Esteratsastus on yksi laji ja toinen on sitten uinti, missä on 200 metrin vapaauinti. Kolmas laji on miekkailu. Se on kalpamiekkailua, missä kaikki kohtaavat toisensa eli jokaista kilpailijaa vastaan otellaan ja se on yhden piston ottelu. Voitto tai kuolema ja sen mukaan mennään.

– Viimeinen laji on yhdistelmälaji, missä on yhdistetty juoksu ja ammunta. Juostaan neljä kertaa 800 metriä ja siellä on ammunnat välissä ja kuka tulee ykkösenä maaliin, niin hän on voittaja, kuvailee Jouko Pakarinen.

Pakarinen tiivistää valmennusfilosofiansa neljään sanaan: vuorovaikutus, kohtaamiset, sopeutuminen ja luovuus. Seuraharjoitusten lisäksi jokaiselle tulevat omat henkilökohtaiset harjoitteensa. Jokaisen tausta vaikuttaa Jouko Pakarisen mukaan myös harjoitteluun. Jos on uintitausta, niin silloin sitä ei tarvitse enää niin paljoa harjoitella.

– Kyseessä on hyvin monipuolinen laji, jossa vaaditaan monia ominaisuuksia. Uinnissa ja juoksussa vaaditaan fyysisiä ominaisuuksia, mielenhallintaa ammunnassa, taistelutahtoa ja -herkkyyttä miekkailussa. Ratsastuksessa tarvitaan yhteistyökykyä ja rohkeutta.

Seuraava 5–ottelun peruskurssi alkaa Hämeenlinnassa 31. elokuuta.

Kuuntele haastattelu, toimittajana Harri Oksanen.