1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomen Kansallisteatteri

Kansallisteatterin remontin viivästyminen maksaa arviolta 5–8 miljoonaa euroa

Kansallisteatterin remontti etenee vaiheittain. Pienen puolen korjaus aloitetaan ensi viikolla.

Purettavaksi aiottu nivelosa näkyy Läntiselle ja Itäiselle Teatterikujalle. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Suomen Kansallisteatteri sai kylmää vettä niskaansa kesäkuussa. Vuosia suunniteltu peruskorjaus jouduttiin pistämään jäihin, kun remontin poikkeuslupapäätöksestä valitettiin Helsingin hallinto-oikeuteen.

Nyt Kansallisteatterissa on laskeskeltu viivästymiselle hintalappua. Tarkempia summia saadaan lähiaikoina, mutta pääjohtaja Mika Myllyaho arvioi, että ylimääräiset kustannukset ovat noin 5–8 miljoonaa euroa.

– Meillä meni työt täysin jäihin. Haimme uutta rakennuslupaa teatterin 1950-luvun osaan, että pääsemme remontoimaan jotain, kun Nivelosaan ei saa koskea. Saimme rakennusluvan, jolla voimme aloittaa pienen näyttämön pohjan kunnostuksen.

Pienen puolen remontti alkaa ensi viikolla.

Teatteri sai erillisen rakennusluvan

Alkuperäisen suunnitelman mukaan Nivelosan purkamisen yhteydessä oli tarkoitus aloittaa myös teatterin pienen puolen, eli Kaisaniemen puoleisen 1950-luvulla rakennetun osan peruskorjaus.

Koska molempien osien remontti oli sidottu samaan rakennuslupaan, myös 1950-luvun osan saneeraus jouduttiin pistämään valituksen jälkeen jäihin. Nyt uuden, erillisen rakennusluvan ansiosta työt voidaan aloittaa vaiheittain.

– Korjaus etenee toista kautta, kuin mitä suunnittelimme, Mika Myllyaho sanoo.

Teatteri kokee olevansa sijaiskärsijä

Valitus koski Kansallisteatterin 1930-luvulla rakennettua niin kutsuttua Nivelosaa, joka oli tarkoitus purkaa ja rakentaa sen tilalle nykyvaatimukset täyttävät teatteritilat.

Teatterin julkisivut on suojeltu asemakaavassa, mutta sekä Museovirasto että Helsingin kaupungin rakennusvalvonta puolsivat purkupäätöstä. Päätös, joka sallii asemakaavasuojelusta poikkeamisen, tehtiin Rakennusvalvonnassa.

Tästä päätöksestä valitettiin. Yhteisvalituksen tekijöinä olivat Helsinki-Seura ja Rakennustaiteen Seura.

– Valitus tehtiin menettelystä. Se kohdistui poikkeuslupapäätökseen. Me olemme tässä eräällä tapaa nyt sijaiskärsijöitä, Myllyaho kertoo Ylelle.

Hallinto-oikeuden päätöstä odotetaan talveksi

Mika Myllyaho kertoo Ylelle, että he odottavat hallinto-oikeudesta päätöstä ensi talven aikana. Jos hallinto-oikeus näyttää vihreätä valoa, Nivelosan purku ja uudisosan rakentaminen voisi alkaa ensi kesänä, vuoden aikataulusta jäljessä.

Jos remontti olisi edennyt alkuperäisen suunnitelman mukaan, teatteri olisi voinut muuttaa uusiin tiloihin keväällä 2023. Nyt saattaa olla, että valmista tulee vasta vuonna 2024.

Kansallisteatteri sai opetus- ja kulttuuriministeriöltä peruskorjaukseen toteuttamiseen 50 miljoonaa euroa. Jos valitus menee läpi, 50 miljoonaa ei tule riittämään.

Myllyaho: “Valitus on väärä”

Myllyaho korostaa, että purettavaksi aiottua Nivelosaa ei voi käyttää ja uudisrakennus tarvitaan, jos teatteria aiotaan Kansallisella näyttämöllä jatkossa nähdä.

– En näe muuta vaihtoehtoa kuin nykyinen suunnitelma. Se on ainoa järkevä tapa. Meiltä puuttuu suuren näyttämön harjoitustila. Tällä se saataisiin. Suomi on oikeusvaltio ja on tärkeää, että päätöksistä voi valittaa, mutta minun näkökulmastani valitus on ollut väärä.

Katsojat eivät viivästymistä vielä huomaa

Katsojille remontin viivästyminen ei vielä näy. Suurella näyttämöllä tehdään teatteria kuten ennenkin ja pienen puolen näyttämöiltä on jo siirrytty Vallilan väistötiloihin. Myllyahon mukaan väistötiloille on nyt pyydetty lisäaikaa.

Hallinto-oikeudesta kerrotaan, että ratkaisua ei ole odotettavissa ennen vuodenvaihdetta. Käsittelyajat vaihtelevat, mutta vastaaviin tapauksiin menee yleensä noin 10 kuukautta.

Lue lisää:

Kansallisteatterin mittava remontti voi viivästyä valitusten takia – uudisosan suunnittelija saanut vihapostia

Kansallisteatterin pahin pelko toteutui: poikkeusluvasta valitus hallinto-oikeuteen

Juttua täydennetty Myllyahon kommenteilla 17.8. klo 15.27.