Hyppää sisältöön

Essoten puhelinpalvelussa jopa kahden tunnin jono – koronaruuhka puhelinlinjoilla pahentunut entisestään

Essotessa pyritään tekemään kiireisiä rekrytointeja odotusaikojen lyhentämiseksi.

Essoteen tulevien puhelunjen määrä on koronaviruksen takia moninkertaistunut normaaliin verrattuna. Kuvituskuva. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Etelä-Savossa sotekuntayhtymä Essote tiedottaa sen puhelinpalvelun ruuhkautuneen entisestään.

– Maanantaina aamulla saattoi tulla samaan aikaan 60–80 puhelua ja odotusaika venyä 1–2 tuntiin päivystysavun numerossa, Terveysneuvossa ja ajanvarauksessa, Essoten pandemiapäällikkö ja päivystyspalvelujen palvelualuejohtaja Hans Gärdström sanoo tiedotteen mukaan.

Viime viikkoihin verrattuna soittajamäärät ovat kasvaneet Essoten antamien tietojen mukaan kymmeniä prosentteja ja moninkertaistuneet normaaliin tilanteeseen verrattuna.

Terveyspalvelujen johtajan Santeri Seppälän mukaan Essote ei voi ajaa muita toimintoja alas ja siirtää henkilöstöä esimerkiksi puhelinpalveluihin tai näytteenottoon hoitotakuun voimassaolon aikana. Hän kertoo, että odotusaikojen lyhentämiseksi tehdään kiireellisiä rekrytointeja.

– Näytteet olemme pääsääntöisesti pystyneet ottamaan vuorokauden kuluessa. Puhelinpalveluihin on kuitenkin hankalampaa polkaista kymmeniä ihmisiä aamuruuhkia purkamaan, Seppälä kertoo tiedotteen mukaan.

Essoten laboratorioanalytiikasta vastaa pääosin Mikkelin keskussairaalassa sijaitseva Islabin laboratorio. Tulokset on saatu valtaosasta näytteitä alle vuorokaudessa.

– Valitettavasti osan Kuopioon menneiden näytteiden vastauksissa on ollut useiden vuorokausien viive. Tämän takia ne näytteet, joita ei voida jatkossa tehdä kapasiteetin takia pikanäytteinä Mikkelissä, lähtevät tästä vuorokaudesta eteenpäin Ruokaviraston laboratorioon Helsinkiin, Seppälä sanoo.

Viikonlopun aikana Essoten alueella ei todettu uusia koronatartuntoja. Essoten mukaan muutamia henkilöitä on asetettu karanteeniin toisella alueella todetun tartunnan takia.

Essote tiedottaa kasvomaskien jakelusta vähävaraisille erikseen tiistaina.