1. yle.fi
  2. Uutiset

Sairaanhoitopiiri: Laulamista vältettävä kouluissa ja päiväkodeissa – kaupunki huolehtii musiikkiluokkien järjestelyistä

Essoten antaman suosituksen mukaan opetuksessa vältetään yhteislaulua, mutta esimerkiksi vakiintuneet musiikkiluokat voivat jatkaa tunneilla laulamista entiseen malliin.

laulaminen
lähikuva suusta
Etelä-Savossa alueen toisen sairaanhoitopiirin laulusuosituksella halutaan ehkäistä koronatartuntoja. Kuvituskuva.Yle/ Jyrki Lyytikkä

Etelä-Savossa Mikkelin ja lähialueiden sotekuntayhtymä Essote suosittelee laulutilaisuuksien karttamista alueen kouluissa ja varhaiskasvatuksessa. Koronatoimiin kuuluva suositus on voimassa kaksi viikkoa.

Suositus otettiin käyttöön Essoten alueella koronatilanteen pahentumisen vuoksi sekä uusien tartuntojen ehkäisemiseksi. Saman sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Sakari Vuorinen on aiemmin sanonut festareihin liittyen yhdessä laulamisen olevan riski koronaviruksen leviämiselle.

– Taudin lähtiessä leviämään uudelleen, halusimme turvata koulunalun. Muutamme suosituksia sen perusteella, lähteekö virus leviämään vai pysytäänkö hallitussa tilanteessa. Tilanne voi elää molempiin suuntiin, Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström kertoo.

Sairaanhoitopiiristä korostetaan, että laulutoimintaa on mahdollista toteuttaa jatkossa, mutta ainostaan pienissä opetusryhmissä.

– Musiikkiluokkien on mahdollista jatkaa opetusta, mutta ryhmien sekaantumista vältetään, Gärdströmtäsmentää.

Nyt annettu suositus lievensi Mikkelin koulujen saamaa ohjeistusta. Sanomalehti Länsi-Savo (siirryt toiseen palveluun) uutisoi perjantaina, että Mikkelissä luokat eivät saisi suosituksen mukaan laulaa. Tämä kolahti erityisesti musiikkiluokkien opetukseen.

Lievennetty suositus saa kiitosta Mikkelin kaupungilta. Viime viikolla suositus koski myös musiikkiluokkia ja aiheutti Mikkelin kaupungin kasvatus- ja opetusjohtaja Seija Mannisen mukaan hämmennystä ja huolta painotetun musiikinopetuksen jatkosta.

– Laulaminen liittyy kuitenkin monella tavalla ihmisten hyvinvointiin ja kuuluu kaikkien luokkatasojen musiikinopetukseen. Siksi tämä lievennys oli tervetullut. Turvavälit toki pitää edelleen huomioida, Manninen kertoo.

Lue myös:

Sairaanhoitopiiri Essote antoi oman maskisuosituksensa – täsmennyksiä muun muassa yleisötapahtumien osalta

Lue seuraavaksi