1. yle.fi
  2. Uutiset

Päivystysavun 116 117 numero yhä ruuhkainen – tekninen vika estää osaa puheluista nousemasta takaisinsoittolistalle

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä aikoo lisätä koronatestausten lukumäärää.

Koronatestaus
Drive in -koronatestin kyltti Päijät-Hämeen keskussairaalan parkkipaikalla.
Hyvinvointiyhtymä aikoo tehostaa keskussairaalan drive in - testauspaikan toimintaa, että koronavirustestejä pystyttäisiin ottamaan enemmän kuin 20 tunnissa. Juha-Petri Koponen / Yle

Tekniset ongelmat viivästyttävät takaisinsoittoja Päijät-Hämeen päivystysavusta.

Osa numeroon 116 117 soitetuista puheluista on noussut takaisinsoittolistalle pahasti myöhässä, vasta seuraavana päivänä tai myöhemminkin.

– Osa soittajista on joutunut odottamaan takaisinsoittoa tarpeettoman pitkään, myöntää Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialajohtaja Tuomo Nieminen.

Osalle soittajista tullut häiriön takia kaksikin takaisinsoittoa.

Teknisen häiriön oletettiin poistuneen jo viime perjantaina, mutta viikonlopun perusteella ongelmat ovat jatkuneet.

Päivystysavun puhelinpalvelu on muutenkin kuormittunut. Viime päivinä soittoja on tullut numeroon 116 117 kolminkertaisesti kevääseen nähden. Soittoja tulee nyt noin 1 100 vuorokaudessa.

Ruuhkien helpottamiseksi päivystysavun numeroon on avattu oma linja koronaoireista soittaville. Päivystysapuun soittaja valitsee jatkossa, liittyykö puhelu koronavirukseen vai johonkin muuhun päivystysasiaan.

Toimialajohtaja Niemisen mukaan hyvinvointiyhtymä teki koronatestejä viime viikolla keskimäärin 240 päivässä, joinain päivinä jopa 300.

Testien määrää aiotaan tästäkin lisätä. Nyt yhtymän drive-in testauspaikassa voidaan tehdä 20 testiä tunnissa. Henkilöstöjärjestelyillä ja lisätyövoiman pestauksella näytteenottoon koronatestein lukumäärää voidaan kasvattaa selvästi, arvioi Nieminen.

Maanantaina yhtymä kertoi, että sen työntekijällä on todettu koronavirustartunta. Yhtymän mukaan tartunnalle on altistunut 23 henkilöä, joihin on oltu yhteydessä ja jotka on asetettu karanteeniin.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on todettu viime viikon aikana kaksi uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on nyt Päijät-Hämeessä 130.

Lue seuraavaksi