1. yle.fi
  2. Uutiset

Miksi Valko-Venäjällä kuohuu ja mihin se voi johtaa? Lue lyhyet vastaukset

Mielenosoitukset ja lakot Valko-Venäjän itsevaltaista presidenttiä Aljaksandr Lukašenkaa vastaan jatkuvat. Oppositiojohtaja ilmoitti olevansa valmis johtamaan maata.

Valko-Venäjä
Mielenosoittajat marssivat Minskissä
Traktoritehtaan työntekijät lakkoilivat ja osallistuivat presidentti Lukašenkaa vastustavaan mielenilmaukseen 17. elokuuta. Lukašenka vieraili tehtaalla maanantaina. Tatjana Zenkovich / Epa

Mielenosoitukset itsevaltaista presidenttiä Aljaksandr Lukašenkaa vastaan jatkuvat Valko-Venäjällä jo toista viikkoa. Kokosimme tähän lyhyet vastaukset siitä, mistä protesteissa on kyse.

Miksi Valko-Venäjällä osoitetaan mieltä?

Mielenilmaukset saivat alkunsa runsas viikko sitten vilpillisinä pidetyistä presidentinvaaleista.

Mielenosoittajiin käytetyt kovat otteet ja tiedot kiinniotettujen pahoinpitelyistä pidätyskeskuksissa ovat kiihdyttäneet protesteja. Ainakin kaksi ihmistä on kuollut yhteenotoissa, ja tuhansia pidätetty.

Valko-Venäjää yli kaksi vuosikymmentä itsevaltaisesti johtanut Lukašenka väitti voittaneensa presidentinvaalit ylivoimaisesti 80 prosentin äänisaaliilla. Tulos on kuitenkin kyseenalaistettu laajalti.

Keitä protesteihin osallistuu?

Protesti on levinnyt maanlaajuiseksi. Siihen osallistuu valkovenäläisiä hyvin erilaisista lähtökohdista ja ammattiryhmistä, myös Lukašenkaa aiemmin tukeneista ryhmistä.

Muun muassa suurten valtionyritysten työntekijöitä on ryhtynyt lakkoihin ja mielenilmauksiin protestoijien tueksi.

Venäläisen uutistoimisto Interfaxin mukaan Valko-Venäjän valtiontelevision toimittajia on mennyt lakkoon. Toimittajat ovat vaatineet rehellistä raportointia tapahtumista.

Lue Minskiin sunnuntaina saapuneen Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtajan Suvi Turtiaisen arvioita tilanteesta tästä jutusta.

Lukašenka puhujalavalla
Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka puhui työntekijöille vieraillessaan raskaan kuljetuskaluston tehtaalla Minskissä 17. elokuuta.Nikolai Petrov / Epa

Mitä mielenosoittajat ja lakkoilijat vaativat?

He vaativat Lukašenkan eroamista ja vapaita vaaleja Valko-Venäjälle.

He haluavat myös, että poliittiset vangit vapautetaan.

Mihin oppositio pyrkii?

Opposition pääehdokas Svjatlana Tsihanouskaja on ilmoittanut olevansa valmis johtamaan maata.

Tsihanouskaja pakeni viime viikolla Liettuaan, josta hän on jatkanut kannattajiensa kannustamista rauhanomaisiin mielenosoituksiin.

Hän on myös vedonnut turvallisuusviranomaisiin, jotta nämä vaihtaisivat puolta opposition puolelle. Loikkaajien aiemmat rikkomukset voidaan antaa anteeksi, hän lupasi.

Helikopteri ilmassa
Valko-Venäjän presidentin Aljaksandr Lukašenkan kerrottiin poistuneen paikalta helikopterilla tehdasvierailun päätteeksi Minskissä 17. elokuuta. Tajana Zenkovich / Epa

Eroaako Lukašenka?

Lukašenka on torjunut uusintavaalien järjestämisen. Vanha hallinto pitää yhä tiukasti kiinni vallasta.

Lukašenka on sanonut olevansa valmis muuttamaan perustuslakia ja jakamaan valtaa, mutta ei protestoijien painostuksen alla. Hän on myös vähätellyt lakkojen merkitystä.

On epäselvää, kuinka laajaa kannatusta hänellä yhä on. Sunnuntaina hallintoa puolustavaan vastamielenosoitukseen osallistui tuhansia ihmisiä, mutta viestinten ja sosiaalisessa mediassa levinneiden tietojen mukaan monia oli patistettu osallistumaan työpaikan menettämisen uhalla.

Puuttuuko Venäjä tilanteeseen?

Venäjä ilmoitti sunnuntaina olevansa valmis tukemaan Valko-Venäjää sotilaallisesti maiden välisen sotilasyhteistyösopimuksen mukaisesti.

Lukašenka kertoi jo lauantaina saaneensa avuntarjouksen Venäjän presidentiltä Vladimir Putinilta, jonka kanssa hän oli keskustellut puhelimessa. Kremlin mukaan Valko-Venäjää painostetaan nyt ulkoapäin, joskaan se ei nimennyt mitään tahoa.

Osa asiantuntijoista ei pidä täysin selvänä, että Venäjä tulisi pelastamaan omapäistä Lukašenkaa.

Venäjän mielestä Lukašenka ei ole käyttäytynyt tarpeeksi lojaalisti Putinia kohtaan eikä myötäillyt tarpeeksi tämän vaatimuksia

.

Mielenosoittajat punavalkoisen lipun kanssa
Mielenosoittajat heiluttivat opposition tunnukseksi noussutta Valko-Venäjän vanhaa lippua poliisiväkivaltaa ja vaalivilppiä vastustaneessa mielenosoituksessa Minskissä 16. elokuuta. Tatjana Zenkovich / Epa

Ovatko Nato-maat sekaantuneet tilanteeseen, kuten Lukašenka väittää?

Lukashenka väitti viikonloppuna, että sotilasliitto Nato on siirtänyt joukkoja Valko-Venäjän läntiselle rajalle. Nato on kiistänyt väitteen.

Nato kertoo tarkkailevansa Valko-Venäjän tapahtumia eikä sillä sen mukaan ole joukkojen järjestäytymistä käynnissä.

Valko-Venäjän armeija on ilmoittanut käynnistävänsä maanantaina harjoitukset Puolan ja Liettuan rajan läheisyydessä. Niissä harjoitellaan maan läntisen rajan puolustuksen vahvistamista.

Miten EU on suhtautunut?

EU-johtajat pitävät hätäkokouksen keskiviikkona käsitelläkseen toimia, joilla vastata vaalivilppiepäilyihin ja mielenosoittajien kohteluun.

EU on aiemmin tuominnut vaalivilpin ja poliisiväkivallan.

Perjantaina EU:n ulkoministerit päättivät alkaa koota listaa sellaisista väkivaltaan kytkeytyvistä henkilöistä, joita vastaan voitaisiin asettaa pakotteita.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan harkinnassa on esimerkiksi matkustussanktioita ja tilien jäädytyksiä.

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

On mahdollista, että mielenosoitukset jatkuvat, jos Valko-Venäjän hallinto ei tee myönnytyksiä. Myös lakkoliikehdintä voi kasvaa.

Asiantuntijoiden mukaan paljon riippuu siitä, miten Venäjä päättää reagoida ja kuinka kovan linjan se valitsee.

Katso tästä jutusta, miten Valko-Venäjän näkymiä ja Venäjän roolia arvioivat Ulkopoliittisen instituutin tutkija Kristiina Silvan ja Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johansson.

Lue myös:

Yle Minskissä: Työläiset huusivat Lukašenkalle "Lähde pois" – Presidentti poistui paikalta helikopterilla

Tutkija Ylen aamussa: Lukašenkan syrjäyttäminen ei ole helppoa

Ulkoministeri Haavisto: Valko-Venäjän tilanteessa on paljon riskejä – EU:n viesti Venäjälle: Valko-Venäjän on itse ratkaistava pattitilanne

Yle Minskissä: Parisataatuhatta mielenosoittajaa vaati presidentin eroa, tunnelma pysyi rauhallisena iltaan asti

Mikä on punavalkoinen lippu, jota valkovenäläiset heiluttavat protesteissa – ja miksi EU:n liput loistavat poissaolollaan?

Kaatuuko Valko-Venäjän diktaattori Lukašenka pian? Se riippuu ainakin kolmesta tekijästä, vastaa asiantuntija

Lue seuraavaksi