1. yle.fi
  2. Uutiset

Harvat matkustajat käyttävät kasvomaskia Jyväskylän seudun bussiliikenteessä – junaan menijöillä kasvomaskeja näkyi enemmän

Kasvomaskien suosituksella joukkoliikenteessä halutaan estää koronaviruksen leviämistä.

kasvomaskit
Nainen käytti kasvomaskia bussissa ensimmäisenä suosituspäivänä 14. elokuuta.
Harva bussimatkustaja käyttää kasvomaskia Jyväskylän seudun paikallisliikenteessä. Miikka Varila / Yle

Jyväskylän Liikenteen busseihin menijöistä ja busseista tulijoista vain muutamilla oli tänä aamuna kasvomaski.

– Olin ainoa, jolla oli maski kasvoillaan bussissa Kuokkalasta keskustaan, kertoo jyväskyläläinen Leila Salonen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antoi kasvomaskisuosituksensa (siirryt toiseen palveluun) (THL:n verkkosivut) viime viikon lopulla. Myös Jyväskylän kaupunki antoi oman suosituksensa paikallisliikenteeseen (siirryt toiseen palveluun) (Jyväskylän kaupunki).

– Ehdottomasti kannatan maskisuositusta. Ilman suositustakin pitäisi oman ja toisten turvallisuuden tähden ymmärtää maskia käyttää, sanoo Salonen.

THL:n mukaan maskia ei tule käyttää, jos se vaikeuttaa hengittämistä kohtuuttomasti tai ihmisellä on muita terveydellisiä esteitä.

Jyväskylän seudulla työnantaja jakaa bussien kuljettajille kasvomaskit, mutta kuljettajat itse päättävät, käyttävätkö maskia.

– Kuljettajilla on erilaisia esteitä maskin käyttämiseen. Toivotaan, että matkustajat käyttäisivät maskia, sillä heidän ei tarvitse istua kuin 15-20 minuuttia bussissa, sanoo Jyväskylän Liikenteen pääluottamusmies Jukka Hämäläinen.

Viime keväänä bussinkuljettajat olivat Jyväskylässä huolissaan omasta turvallisuudestaan. Sen jälkeen esimerkiksi käsidesit tulivat kaikkiin linja-autoihin.

– Meidän turvallisuuttamme parannettiin, mutta edelleenkään meillä ei ole pleksejä kuljettajan ja matkustajien välillä. Pleksit suojaisivat meitä matkustajien pärskeiltä ja muulta vastaavalta, toteaa Hämäläinen.

Ylen tekemien havaintojen mukaan aamulla Helsingin junaan menevillä matkustajilla oli kasvomaski selvästi yleisemmin kuin bussimatkustajilla.

Lue seuraavaksi