Yle Minskissä: Valko-Venäjän mielenosoittajat puhuvat laajasta ilmapiirin muutoksesta, Lukašenka väläyttelee uudistuksia

Monien valtion omistamien tehtaiden työntekijät vaativat kovaan ääneen presidenttiä väistymään.

Minskin autotehtaan MAZ:in lakkoilevat työntekijät osallistuivat mielenosoitukseen Valko-Venäjän valtiollisen television toimitalon edessä. Kuva: Tatjana Zenkovitš / EPA

Laajat presidentti Aljaksandr Lukašenkan hallinnon vastaiset protestit jatkuvat Valko-Venäjällä jo yhdeksättä päivää. Maanantaina protestit ovat laajentuneet lakoiksi suurissa teollisuuslaitoksissa, kuten traktoritehtailla.

Ylen kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen kävi maanantaina toisella tehtaista ja kertoo, että tunnelma mielenosoittajien keskuudessa oli varsin itsevarma.

– Tämän kaltainen avoin poliittinen vastarinta on ollut hyvin poikkeuksellista Valko-Venäjällä. Moni puhuu laajasta yhteiskunnallisesta ilmapiirin muutoksesta. Eräs tehdastyöläinen kertoi olleensa jo aiemmin tyytymätön räikeään vaalivilppiin, mutta puhuneensa vasta näiden vaalien jälkeen kollegoilleen asiasta, ja tänään he marssivat yhdessä Lukašenkaa vastaan, Turtiainen kertoi Ylen tv-uutisten lähetyksessä kello 18.

Lukašenka väläyttää uusien vaalien mahdollisuutta

Lukashenkan asema on alkanut vaikuttaa protestien jatkuessa todella vaikealta. Turtiaisen mukaan Lukashenka alkoi maanantaina iltapäivällä puhua eri tavalla.

– Hän ehdottaa poliittisia uudistuksia ja väläyttänyt uusia vaaleja, mutta toinen kysymys on, miten vilpittömiä nämä puheet ovat. Huomattava on kuitenkin se, että kukaan nimekäs hahmo turvallisuuskoneistossa ei ole julkisesti vetänyt tukeaan Lukašenkalta, Turtiainen arvioi presidentin asemaa.

Aiemmin maanantaina Lukašenka muun muassa julisti, ettei taivu paineen alla ja että uudet vaalit järjestetään vain hänen kuolleen ruumiinsa yli. Myöhemmin hän sanoi, että maassa voitaisiin järjestää kansanäänestys perustuslaista ja sen jälkeen uudet vaalit, jos mielenosoitukset loppuvat.

EU hätäkokoustaa keskiviikkona

Oppositio on maanantaina valmistellut jo johdon ottamista maassa. Viikontakaisten presidentinvaalien suosituin oppositioehdokas Svjatlana Tsihanouskaja on tarjoutunut siirtymäajan johtajaksi, ja oppositio kerää nimiä siirtymäajan hallintoa varten.

Yli 26 vuotta Valko-Venäjää hallinnut Aljaksandr Lukašenka voitti virallisten tulosten mukaan vaalit noin 80 prosentin kannatuksella.

EU järjestää jäsenmaiden johtajien hätäkokouksen Valko-Venäjästä ylihuomenna keskiviikkona. EU:n korkea ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell vaati maanantaina jälleen perusteellista ja läpinäkyvää tutkintaa mielenosoittajien kohtelusta Valko-Venäjällä.

Venäjä on ilmoittanut tarjoavansa liittolaiselleen Valko-Venäjälle tarvittaessa sotilaallista tukea ulkopuolisen uhan edessä. Sotilasliitto Nato vakuutti pääsihteerinsä Jens Stoltenbergin suulla maanantaina, että se ei ole uhka Valko-Venäjälle, mutta on valmiina puolustamaan liittolaisiaan.

Lue myös: