Demokraattien puoluekokous aloitti vaalien loppukirin USA:ssa – Michelle Obama tylytti Trumpia rankasti: "Tämä on selvästi liikaa hänelle"

Puoluekokous huipentuu Joe Bidenin nimeämiseen viralliseksi presidenttiehdokkaaksi torstaina.

Michelle Obaman ja Bernie Sandersin tervehdyspuheet demokraattien puoluekokouksessa
Michelle Obaman ja Bernie Sandersin tervehdyspuheet demokraattien puoluekokouksessa

Yhdysvaltojen presidentinvaalit ravistavat marraskuun alussa paitsi maan sisäistä myös kansainvälistä politiikkaa. Loppukiri vaaleihin alkaa nyt, kun pääpuolueet nimittävät virallisesti ehdokkaansa.

Ensimmäisenä asialla on demokraattipuolue, jonka nelipäiväinen, koronan vuoksi pitkälti virtuaalinen kokous alkoi maanantaina paikallista aikaa.

Yle näytti ensimmäisen kokouspäivän puheet suorana. Ääneen pääsivät muun muassa presidenttiehdokkaaksi pyrkinyt senaattori Bernie Sanders ja yhä erittäin suosittu edellisen presidentin puoliso Michelle Obama.

Kokous huipentuu presidenttiehdokkaaksi nimitettävän Joe Bidenin puheeseen torstaina. Varapresidenttiehdokkaaksi vasta viime viikolla nostettu Kamala Harris puhuu puolestaan jo keskiviikkona.

Demokraattien puoluekokouksen puheet alkoivat varhain tiistaiaamuna Suomen aikaa.

Republikaanit suomivat Trumpia

Alkuvaiheessa esitettiin montaasi, jossa republikaanivaikuttajat ja -äänestäjät kielsivät yksi toisensa jälkeen istuvan presidentin Donald Trumpin ja sanoivat äänestävänsä ensi kertaa elämässään demokraatteja.

Tunnetuin heistä oli Ohion entinen kuvernööri John Kasich, joka kisasi republikaanien presidenttiehdokkuudesta vuonna 2016. Hän asettui Bidenin tueksi ja pyrki muun muassa tyynnyttelemään joidenkin maltillisten äänestäjien pelkoja siitä, että Biden veisi painostuksen alla Yhdysvaltoja äärivasemmalle.

– Olen elinikäinen republikaani, mutta se on toissijaista vastuuntunnolleni maastani. Se, mitä olen viimeisen neljän vuoden aikana nähnyt, on ollut vastoin republikaanien periaatteita, Kasich sanoi.

Tämän jälkeen Bidenin puolesta puhuivat vuoron perään demokraattipoliitikot, jotka kisasivat hänen kanssaan puolueen ehdokkuudesta vielä aiemmin tänä vuonna.

Sanders: "Nero vingutti viulua, Trump golfaa"

Omassa puheenvuorossaan Bernie Sanders painotti vaalien tärkeyttä sanomalla niiden olevan maan nykyhistorian tärkeimmät.

– Yhdessä olemme vieneet tätä maata rohkeaan uuteen suuntaan. Oma kampanjamme päättyi useita kuukausia sitten, mutta liikkeemme kasvaa päivä päivältä, Sanders puhutteli omia, yhdysvaltalaisittain vasemmistolaisia kannattajiaan.

Hän kehotti kannattajiaan asettumaan Bidenin taakse, sillä Trumpin uudelleenvalinta tietäisi uhkaa kaikelle hänen liikkeensä aikaan saamalle edistykselle.

Sanders ei säästellyt sanoja kritisoidessaan Trumpia etenkin tämän tavasta hoitaa koronaviruskriisiä.

– Keisari Nero vingutti viulua samalla kun Rooma paloi. Trump pelaa golfia.

Michelle Obama piti puheen videon välityksellä demokraattien puoluekokouksessa. Kuva: AOP

Michelle Obama: "Trump on väärä presidentti"

Ensimmäisen päivän ylivoimaisesti odotetuin puhuja oli kuitenkin Michelle Obama, joka niin ikään kritisoi rankasti istuvaa presidenttiä.

– Presidenttinä oleminen ei muuta sitä, millainen ihminen on – se paljastaa, millainen ihminen on. Aina kun katsomme kohti nykyistä Valkoista taloa odottaen johtajuutta, ymmärrystä tai vakautta, saammekin sen sijaan kaaosta, vastakkainasettelun lisäämistä ja totaalista empatian puutetta.

Michelle Obama viittasi myös viime vaalien aikaan pitämäänsä kuuluisaan puheeseen, jossa hän sanoi, että demokraatit eivät laskeudu vihapuheessa republikaanien tasolle.

– Mutta korkeamman polun valitseminen ei tarkoita, että hymyillään ja sanotaan kivoja asioita kun vastassa on julmuutta ja vihaa. Korkeamman polun valitseminen on myös vaivalloisempi tie, Obama sanoi nyt.

Hän totesi ykskantaan, että Donald Trump on väärä presidentti Yhdysvalloille.

– Hänellä on ollut runsaasti aikaa todistaa, että hän pystyy tähän, mutta tämä on selvästi liikaa hänelle. Hän ei pysty toimimaan tässä hetkessä. Hän ei yksinkertaisesti pysty olemaan sitä, mitä tarvitsemme. Näin se vain on.

Obama kehotti demokraatteja ryhmittymään Bidenin taakse ja olemaan jättämättä protestiääniä ehdokkaille, joilla ei ole mahdollisuuksia voittoon.

– Jos luulette, että asiat eivät voi mennä huonommiksi, uskokaa minua: ne voivat. Ja niin tapahtuu, jos emme saa muutosta näissä vaaleissa. Ainoa toivo tämän kaaoksen pysäyttämiseksi on mennä äänestämään Joe Bidenia, kuin henkemme riippuisi siitä, Obama sanoi.

Republikaanipuolue nimittää Donald Trumpin ehdokkaakseen omassa puoluekokouksessaan ensi viikolla.

Lue myös:

Korjattu klo 16.47: Sanders viittasi sanontaan, jonka mukaan Nero soitti viulua Rooman palaessa - vaikka viulua toki ei oltu edes vielä keksitty.