Hyppää sisältöön

Entistä CIA:n työntekijää syytetään vakoilusta Kiinan hyväksi

Miehen epäillään toimittaneen Kiinalle muun muassa tietoja CIA:n henkilöstöstä.

Kuvituskuva. Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n päämaja Langleyssä, Virginiassa. Kuva: AOP

Entistä Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n työntekijää syytetään vakoilusta Kiinan hyväksi. Epäilty on pidätetty ja häntä syytetään vakoiluhankkeesta, johon liittyy myös epäillyn CIA:lle työskennellyt sukulainen, Yhdysvaltain oikeusministeriö kertoi maanantaina.

Hongkongissa syntynyt vakoilusta epäilty 67-vuotias mies pidätettiin perjantaina peiteoperaation päätteeksi. Hänelle tarjottiin 2 000 dollarin palkkiota, jotta hän kertoisi aikaisemmista vakoilutoimistaan.

Miehen epäillään toimittaneen salaisena pidettävää tietoa Kiinan tiedusteluviranomaisille. Epäillyn 85-vuotiasta muistisairasta sukulaista ei mainittu syytteessä.

Yhdysvaltain kansalaisuuden saanut epäilty aloitti uransa CIA:ssa vuonna 1982 ja hänellä oli pääsy huippusalaisiin tietoihin, tapausta tutkivat tahot kertovat.

Syyttäjien mukaan epäilty lähti CIA:n palveluksesta vuonna 1989 ja hän asui ja työskenteli Shanghaissa Kiinassa ennen kuin hän muutti Havaijille vuonna 2001.

Syyttäjien mukaan vakoiluhanke sai alkunsa Hongkongissa maaliskuussa 2001 käydyssä tapaamisessa, jossa epäilty ja hänen sukulainen luovuttivat tietoja CIA:n henkilöstöstä, toimista sekä tavoista kätkeä viestintää. Syyttäjien mukaan tapaamisesta on olemassa videotallenne, jossa epäilty näkyy laskemassa 50 000 dollarin käteispalkkiotaan.

Oikeuden asiakirjojen mukaan epäilty mies muutti Havaijille ja hakeutui töihin Yhdysvaltain keskusrikospoliisin, jotta hän pääsisi jälleen käsiksi valtionsalaisuuksiin myydäkseen tiedot kiinalaisille. Hän aloitti vuonna 2004 työt FBI:ssä kielitieteilijänä, jonka jälkeen hän kopioi, valokuvasi ja varasti salaisia asiakirjoja kuuden vuoden ajan ja toimitti niistä osan Kiinaan.

Oikeuden asiakirjojen mukaan epäilty ja hänen sukulainen jakoivat tietoja Yhdysvaltain puolustuksesta kiinalaisille vakoojille yli vuosikymmenen ajan.

Lue myös: