Kaksi epäiltyä on saanut syytteen lähes kaksi vuosikymmentä sitten tapahtuneesta Jam Master Jayn murhasta

Syyttäjien mukaan murhan motiivina oli huumausaineiden jakeluun liittynyt kiista.

henkirikokset
Jason Mizell pitää kättä pystyasennossa konsertissa.
Arkistokuva. Jason "Jam Master Jay" Mizell konsertissa Michiganissa vuonna 1987.AOP

Run-DMC -yhtyeen DJ:n Jam Master Jayn vuonna 2002 tapahtunut murha oli osa huumausaineiden kauppaan liittynyttä kiistaa, syyttäjät kertoivat New Yorkissa maanantaina.

Syyttäjien mukaan kaksi miestä on saanut syytteet Jam Master Jayn murhasta. Jos epäillyt todetaan syylliseksi, saattaa yksi suurimmista hip hop -maailman ratkaisemattomista murhista vihdoin ratketa.

Run-DMC-yhtyeen perustajajäseniin kuulunut Jam Master Jay eli Jason Mizell ammuttiin kuoliaaksi äänitysstudiossa Queensin kaupunginosassa New Yorkissa. Mizell oli tuolloin 37-vuotias.

– Tämä murhatapaus on ollut selvittämättä lähes kahden vuosikymmenen ajan. Tänään alamme vastaamaan kysymykseen: kuka surmasi Jason Mizellin ja miksi, kertoi syyttäjä Seth DuCharme lehdistötilaisuudessa.

Yksi syytetyistä, 36-vuotias mies, pidätettiin sunnuntaina.

Toinen syytetty, 56-vuotias mies, on tällä hetkellä vankilassa. Sama mies oli epäiltynä Mizellin murhasta vuonna 2007, mutta silloin syytettä ei nostettu.

– Miehet kävelivät paikalle ja murhasivat hänet (Mizellin) kylmäverisesti, syyttäjä totesi.

Syytteenluvun mukaan epäillyt kävelivät sisään Mizellin äänitysstudioon lokakuun 30. päivän iltana 2002. Miehet olivat aseistautuneita ja toinen heistä ampui Mizellia lähietäisyydeltä päähän.

Tutkinnan mukaan surman väitetty motiivi oli kiista noin 10 kilon kokaiinierän jakelusta, jotka Mizell oli hankkinut muualta. Epäillyt olivat halunneet hoitaa huumausaineen jakelun.

Mizell oli kuitenkin ilmoittanut, että toinen epäillyistä jäisi sopimuksen ulkopuolelle. Tämä johti lopulta surmaan.

Mizellin kuolema oli suuri järkytys muun muassa siksi, että Run-DMC-yhtye vastusti 1990-luvun rap-musiikkiin usein yhdistettyä jengirikollisuutta.

Vuonna 1981 perustettu Run-DMC oli yksi suurimmista hip hop -musiikkiin vaikuttaneista yhtyeistä. Yhtyeen tunnetuimpiin kappaleisiin lukeutuu muun muassa Walk This Way -hitti.

Lähteet: Reuters, AFP, AP