1. yle.fi
  2. Uutiset

Ilmaisten kasvomaskien jakelu alkoi Kymenlaaksossa – hakijoiden taloudellista tilannetta ei tarkasteta

Hallituksen linjauksen mukaan kuntien on hankittava maskit vähävaraisille.

kasvomaskit
Ihmisen kasvoilla on nenän ja suun peittävä sinertävä hengityssuojain
Hallitus antoi viime viikolla suosituksen kasvomaskien käytöstä. Kuvituskuva.Retu Liikanen / Yle

Vähävaraisille on alettu tiistaina jakaa ilmaisia kasvomaskeja Kymenlaaksossa.

Maskeja jaetaan Kotkassa, Kouvolassa ja Haminassa sosiaalitoimen palvelupisteissä. Pyhtäällä, Miehikkälässä ja Virolahdella jakelu toimii terveysasemilla.

Hallitus antoi viime viikolla suosituksen kasvomaskien käytöstä. Maskisuositus koskee tällä hetkellä kaikkia sairaanhoitopiirejä, joissa on viimeisen kahden viikon aikana todettu koronavirustartuntoja.

Hallituksen linjauksen mukaan kuntien on hankittava maskit vähävaraisille. Valtio on luvannut korvata maskien jakamisesta aiheutuneet kulut kunnille.

Kymenlaaksossa jakelusta huolehtii kuntien yhteinen terveysyhtymä Kymsote.

Hakijoiden henkilöllisyyttä ei tarkasteta

Ilmaiset maskit on tarkoitettu niille ihmisille, joilla ei ole varaa ostaa niitä itse. Hakijoiden henkilöllisyyttä tai varallisuutta ei tarkasteta mitenkään. Kymsote toivoo, että ilmaisia maskeja hakisivat vain todellisessa tarpeessa olevat.

– Hallituksen ohjeiden mukaan ei ole luvallista millään tavalla tunnistaa tai tehdä merkintöjä siitä, kuka on käynyt hakemassa suojaimia. On tietysti mahdollista, että sama henkilö käy hakemassa maskeja useita kertoja. Toivomme tietenkin, että ne jotka vähävaraisille tarkoitettuja suojaimia hakevat, eivät käyttäisi mahdollisuutta väärin, Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo.

Kymsoten johtavan sosiaalityöntekijä Tarja Mäntysen mukaan ilmaisten kasvomaskien perään alettiin kysellä pian sen jälkeen, kun hallitus viime viikolla antoi suosituksen niiden käyttämisestä ja jakamisesta vähävaraisille.

– Kelasta ilmoitettiin, että heiltä oli kyselty mistä vähävaraisille tarkoitettuja maskeja saa. Myös seurakunnista kysyttiin samaa. Myös yksityishenkilöt ovat kyselleet maskien jaosta.

Menekki on vielä mysteeri

Marja-Liisa Mäntymaan mukaan Kymsotella ei ole olemassa sellaista pohjatietoa, jonka perusteella voitaisiin arvioida maskien menekkiä.

– Jakelun pohjana ei ole esimerkiksi päätös toimeentulotuen saamisesta tai viranomaisen toteama vähävaraisuus. Periaatteessa maskeja annetaan niille, jotka tulevat jakelupisteisiimme ja ilmoittavat olevansa niin vähävaraisia, etteivät kykene maskeja omin varoin hankkimaan.

Kymsote aikoo seurata päivittäin jaettujen maskien määrää, ja varata niitä menekin mukaan jaettaviksi.

Kymenlaaksossa vähävaraisille jaetaan aluksi kertakäyttöisiä kasvomaskeja. Marja-Liisa Mäntymaan mukaan jaettavia maskeja on kohtalaisen iso erä.

– Ne ovat kevyemmän luokan suojaimia, jotka eivät ole terveydenhuollon käyttöön ihan niin käyttökelpoisia. Kulutuksesta riippuu, kuinka pitkäksi aikaa ne riittävät, Mäntymaa sanoo.

Kun maskien tarpeesta on muodostettu kuva, Kymsoten tarkoituksena on siirtyä jakamaan kangasmaskeja, joita voi käyttää useita kertoja.

– Kangasmaskeja joudutaan varmasti tilaamaan. Tällä hetkellä jaettavissa olevia kangasmaskeja on aika rajallisesti, koska niitä käyttää myös kotihoidon henkilöstö, Marja-Liisa Mäntymaa sanoo.

Kasvomaskia tulisi käyttää joukkoliikenteessä sekä tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista. Maski pitäisi pukea kasvoille myös silloin, kun hakeudutaan terveydenhuoltoon koronavirustestin tai hengitystieoireen takia tai kun odotetaan testitulosta.

Lue lisää:

Kymsote alkaa jakaa kasvomaskeja vähävaraisille tiistaina – ensin jaetaan kertakäyttöisiä maskeja

Suositus kasvomaskien käyttämisestä koskee myös Kymenlaaksoa – uusin koronatartunta todettiin tänään

Hallitus puoltaa THL:n maskisuositusta julkiseen liikenteeseen, suositus etätöistä palautetaan alueellisesti, riskimaille tulossa liikennevalomalli

Lue seuraavaksi