1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Libanon

Libanonin ex-pääministerin salamurhajutussa tuomio 15 vuoden jälkeen: yksi Hizbollahin jäsen todettiin syylliseksi murhaan

Rafik Haririn murhasta syytetyt Hizbollah-liikkeen jäsenet tuomitaan Haagissa poissaolevina.

Libanon
Libanonin silloinen pääministeri Rafik Hariri kuvattuna vuonna 1998. Hänet salamurhattiin 2005.
Libanonin silloinen pääministeri Rafik Hariri kuvattuna vuonna 1998. Hänet salamurhattiin 2005.AOP

Libanonin entisen pääministerin Rafik Haririn salamurhaa tutkinut tuomioistuin antoi tänään pitkään odotetun päätöksensä Hollannissa.

Teosta syytettynä oli neljä Hizbollah-liikkeen jäsentä, kaikki poissaolevina. Heistä yksi, Salim Ayyash, todettiin syylliseksi Haririn salamurhatapauksessa.

Tuomari David Ren mukaan Ayyash syyllistyi Haririn ja 21 muun iskussa kuolleen murhaan sekä terroristiseen tekoon. Kolme muuta syytettynä ollutta vapautettiin murhasyytteistä, sillä todisteet heitä vastaan eivät olleet riittäviä.

Tuomioistuimen mukaan oikeudenkäynnissä ei löytynyt näyttöä siitä, että Iranin tukeman Hizbollahin johtoa olisi ollut osallisena salamurhassa. Oikeus ei löytänyt myöskään suoraa näyttöä Syyrian hallituksen osallisuudesta.

Oikeus kuitenkin nosti esiin, että sekä Syyrialla että Hizbollahilla saattoi olla motiivi Haririn ja tämän poliittisten liittolaisten eliminoimiseksi.

Tuomionluku Haagin erityistuomioistuimessa alkoi puoliltapäivin.

Surmattiin vuonna 2005

Hariri surmattiin pommi-iskussa Beirutissa vuonna 2005. Räjähdyksessä sai surmansa myös 21 muuta ihmistä ja yli 200 haavoittui. Haririn salamurha johti suuriin mielenosoituksiin ja lopulta Syyrian joukkojen vetäytymiseen Libanonista vuosikymmenten läsnäolon jälkeen.

Syyttäjien mukaan Hariri murhattiin, koska hän uhkasi vakavasti Syyrian vaikutusvallan jatkumista Libanonissa.

YK perusti Libanonin pyynnöstä salamurhaa käsittelemään erityisen tuomioistuimen (Special Tribunal for Lebanon, SLT), joka aloitti työnsä jo vuonna 2009.

Haagissa toimivan tuomioistuimen piti julkistaa päätöksensä jo reilu viikko sitten, mutta sitä lykättiin Beirutin tuhoisan satamaräjähdyksen takia.

Lue lisää: Libanonin parlamentti hyväksyi armeijan voimatoimia vahvistavan poikkeustilan – "Hallinto tietää olevansa heikko ja epäsuosittu"

Ainutlaatuinen tuomioistuin

SLT:tä pidetään maailman ensimmäisenä kansainvälisenä tuomioistuimena, joka on perustettu tutkimaan terrorismirikosta. Vaikka YK päätti sen perustamisesta, kyseessä ei ole YK:n tuomioistuin. Kansainvälisestä luonteestaan huolimatta SLT käsittelee Haririn tapausta Libanonin lain mukaan.

Tuomioistuimen työn on arveltu maksaneen tähän mennessä jo satoja miljoonia euroja. Sen toiminnan mielekkyys on asetettu kyseenalaiseksi, sillä Hizbollah-liike ei tunnusta tuomioistuinta ja kieltäytyy luovuttamasta syytettyjä vaikka heidät tuomittaisiin.

Lisäksi epäilyjä on herättänyt se, että syytteet neljää miestä vastaan perustuvat lähes yksinomaan matkapuhelintietoihin.

Rafik Haririn pojan Saad Haririn odotettiin saapuvan paikalle tuomionlukuun Haagiin. Myös nuorempi Hariri on toiminut Libanonin pääministerinä.

Lue lisää:

Libanon jännittää Haririn murhatutkimusta 18.1.2011

YK haluaa Haririn surmaa käsittelevän tuomioistuimen 30.5.2007

Libanonin parlamentti hoputtaa Hariri-tutkimuksia 5.4.2007

Lähteet: AP, Reuters, AFP

Lue seuraavaksi