Nyt korona iskee myös koulukuvauksiin: osa kouluista kieltänyt luokkakuvat kokonaan – tilalle muotokuvagalleria

Myös moni kaverikuva jää ottamatta. Koulut ovat ohjeistaneet valokuvausyrityksiä, ettei eri luokkien oppilaita kuvattaisi yhtä aikaa.

koulukuvaus
Två pallar framför strålkastare.
Eri luokilla olevien oppilaiden kaverikuvia ei tänä syksynä oteta. Kuvituskuva vuodelta 2016.Linus Lång / Yle

Koulukuvauksista ei ole koronariskin takia luovuttu täysin, mutta osa kouluista on myös kieltänyt perinteiset luokkakuvat.

Turvallisuussyistä myös esimerkiksi moni kaverikuva jää nyt ottamatta.

Lohjalla Harjun koulussa kuvaukset käynnistyvät keskiviikkona. Aiemman kahden päivän sijaan kuvaukset kestävät nyt kolme päivää.

– Olemme harventaneet kuvausaikatauluja, jotta saamme pelivaraa ja pidettyä paremmin huolta turvaväleistä, kertoo Harjun koulun rehtori Mika Sipponen.

Harjun koulussa koulukuvaukset järjestetään liikuntasalissa. Sipposen mukaan oppilaat saapuvat saliin eri reittiä kuin lähtevät, jolloin kaksi eri luokkaa eivät kohtaa toisiaan. Harjun koulussa opiskelevat yläkouluikäiset eli 7.–9.-luokkalaiset.

Yksittäiskuvat oppilaista otetaan normaalisti, mutta luokkakuvat ovat vielä harkinnassa.

– Keskustelemme vielä tänään kuvaajan kanssa vaihtoehdoista. Luokkakuville ei pitäisi olla estettä, sillä ryhmät eivät risteydy, vaan pysyvät samoina kuin luokissa.

Jos Harjun koulussa päädytään ottamaan luokkakuvat, Sipposen mukaan näissäkin kuvaustilanteissa pyritään huomioimaan esimerkiksi välit toisiin oppilaisiin. Lisäksi kuvat otetaan mahdollisuuksien mukaan ulkona.

– Jos tämä ei mielestämme onnistu, niin yhtenä vaihtoehtona on, että valokuvaaja tuottaa yksittäiskuvista kuvakollaasin, Sipponen toteaa.

Osa kaverikuvista ja koko koulun kuvat kieltolistalla

Koulujen yleinen ohjeistus valokuvayrityksille on ollut, että eri luokkien oppilaita ei sekoitettaisi keskenään.

– Ryhmät pidetään omina ryhminään ja todennäköisesti eri luokkien oppilaiden kaverikuvia ei kuvata. Koko koulun kuvista olemme luopuneet, minkä lisäksi joissain kouluissa esimerkiksi opettajien ryhmäkuvia on peruttu, kertoo Seppälän koulukuvien myyntijohtaja Jari Lintala.

Seppälän koulukuvien kuvaajia on ohjeistettu välttämään ylimääräistä liikkumista koulun tiloissa ja pysymään lähinnä kuvauspaikalla. Lintalan mukaan kuvauksia pyritään tekemään esimerkiksi liikuntasaleissa, joissa on tilaa turvavälien pitämiseen.

Kuvaverkossa poikkeusjärjestelyt ovat samankaltaiset. Toimitusjohtaja Petri Karjalainen kertoo, että muutama yksittäinen koulu on kieltänyt myös luokkien sisäiset ryhmäkuvat.

– Korvaavaksi tuotteeksi on rakennettu oppilaiden muotokuvista galleria, Karjalainen sanoo.

Koronatilanne vaihtelee Suomessa alueittain, ja osa kouluista on toivonut Kuvaverkolta myös eri luokkien välisiä kaverikuvia. Karjalaisen mukaan näistä on kuitenkin turvallisuussyistä kieltäydytty.

Esimerkiksi Helsingin kaupunki valmistelee parhaillaan koulukuvausohjeistusta. Sellainen on luvassa noin viikon sisällä.

Koulukuvat yhä tärkeitä: "Se on vissi juttu, että panostetaan"

Harjun koulun rehtorin Mika Sipposen mukaan vanhemmat eivät ole juuri koulukuvauksista kyselleet.

Sipponen ei tiedä, että koululle olisi tullut yhtäkään viestiä tai palautetta asiasta nyt uuden lukuvuoden alettua. Hän arveleekin, että vanhemmat odottavat koulukuvausten järjestyvän koronatilanteesta huolimatta.

Eikä kuvauksia odota pelkästään vanhemmat, vaan myös oppilaat itse. Sipponen naurahtaa, että Harjun koulussa on varmasti kampaajatkin varattuna kuvausta varten.

– Se on ihan vissi juttu, että panostetaan, hän sanoo.

Lue seuraavaksi:

Yle paljastaa: Koulu- ja päiväkotikuvien kilpailutus meni pahasti mönkään Helsingissä – Kuvissa hurjat hintaerot, varakkaat maksavat monin paikoin vähiten

Miksi koulukuvien hinnat vaihtelevat eri puolilla Suomea? Tässä yksi syy: hinnoissa on usein salainen maksu – "Jotkut tykkäävät kerätä rahaa"

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus