Hyppää sisältöön

Jaakonpuiston leikkialue remontoidaan Kouvolassa – uusia välineitä tulee sekä lapsille että aikuisille

Kouvola päätti viime vuonna lakkauttaa lähivuosina noin joka neljännen leikkipuiston. Jäljelle jääviä leikkialueita kunnostetaan.

Kouvolassa kunnostetaan kymmeniä leikkipuistoja lähivuosina. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Jaakonpuiston leikkialueen ilme muuttuu syksyn aikana Kouvolassa.

Leikkialueen välineet, kalusteet, kasvillisuus ja valaistus uusitaan remontissa, jonka on määrä alkaa syyskuussa. Alueelle tulee esimerkiksi uusia keinuja, kiipeilyvälineitä, liukumäkiä, tasapainoiluvälineitä ja palloiluseinä. Välineiden valinnassa on tehty yhteistyötä läheisen Jaakonpuiston päiväkodin kanssa.

Leikkialueelle on valittu uusia kasveja, jotka sopivat kaikkiin vuodenaikoihin. Alueelle istutetaan erilaisia kukkivia pensaita, keväällä kukkivia puita ja havupensaita.

– Käytännössä leikkialue menee kunnostuksessa aika lailla uusiksi. Tämänhetkinen leikkialue on rakennettu monessa vaiheessa, ja se on aika hajanainen, puistotyönjohtaja Sari Alastalo sanoo.

Jaakonpuiston leikkialueen välineet, kalusteet, kasvillisuus ja valaistus uusitaan remontissa. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Turvallisuus paranee

Jaakonpuiston leikkialueelle tulee myös uusia kalusteita, kuten penkkejä. Kunnostuksen myötä viihtyisyyden lisäksi myös leikkialueen turvallisuus paranee, kun aidasta tehdään yhtenäinen. Tähän saakka leikkialue on ollut vain osittain aidattu.

Leikkialueelle tulee myös aikuisille ja erityisesti ikääntyneemmille sopivia ulkoliikuntavälineitä, koska alueen halutaan palvelevan mahdollisimman monen ikäisiä kävijöitä. Esimerkiksi viereisen liikennepuiston kävijät vierailevat usein myös leikkialueella.

– Laitteilla voi tehdä olkapää- ja jalkatreeniä. Vaikkapa lastenlasten kanssa leikkipaikalle lähteville on omaa tekemistä siinä samalla, kun he pitävät lapsia silmällä, puistotyönjohtaja Sari Alastalo sanoo.

Jaakonpuiston leikkialueen välineet uusitaan kunnostuksen yhteydessä. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Suuri osa leikkipuistoista suljetaan

Kouvola päätti viime vuonna lakkauttaa lähivuosina noin joka neljännen leikkipuiston, koska asukasmäärän vähenemisen takia monet leikkipuistot ovat jääneet vähälle käytölle.

Jäljelle jääviä leikkipuistoja puolestaan kunnostetaan. Kouvolan viime vuonna tekemän leikkipuistoselvityksen mukaan monet leikkipaikkojen välineistä ovat jo ylittäneet niiden keskimääräisen käyttöiän.

Välineiden joukossa on paljon 2000-luvulla hankittuja tuotteita, mutta joukkoon mahtuu muun muassa keinutelineitä, jotka ovat peräisin 1980- tai jopa 1970-luvulta. Vanhin leikkiväline oli selvityksen mukaan hankittu vuonna 1971.

Jaakonpuiston leikkialueen kunnostuksen alustava kustannusarvio on 85 000 euroa. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kouvola toteutti leikkipuistoista myös asukaskyselyn, johon vastasi lähes tuhat kouvolalaista. Koskaan aiemmin kaupungin järjestämiin asukaskyselyihin ei ole saatu yhtä paljon vastauksia.

Kyselyn perusteella kouvolalaisten suosiossa ovat etenkin ne leikkipaikat, jotka ovat lähellä kotia. Kyselyyn vastanneista reilusti yli puolet ilmoitti tulevansa leikkipuistoon alle kilometrin päästä.

Huonokuntoisista tai vähälle käytölle jääneistä leikkipuistoista moni olisi kyselyn mukaan valmis luopumaan kokonaan.

Jaakonpuiston leikkialueen kunnostuksen alustava kustannusarvio on 85 000 euroa.

Lue lisää: