Hyppää sisältöön

Kutsunnat alkavat Lapissa – ikäluokassa noin tuhat miestä

Kutsuntoihin osallistuville jaetaan hengityssuojaimet

Kutsunnoissa on vuorossa vuonna 2002 syntynyt ikäluokka. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Asevelvollisten kutsunnat alkavat Lapissa. Ensimmäisenä kutsunnat järjestetään Utsjoella tiistaina. Myöhemmin tällä viikolla kutsunnat ovat Inarissa, Sodankylässä ja Pelkosenniemellä.

– Kutsuntoihin osallistuville jaetaan hengityssuojaimet ja tilaisuudessa huolehditaan turvaväleistä, majuri Arto Lilja Puolustusvoimista sanoo.

Näihin kutsuntoihin osallistuvat voivat päästä palvelukseen seuraavan kolmen vuoden aikana.

Lapissa kutsuntaikäluokassa on noin tuhat miestä. Liljan mukaan tällä kertaa vuorossa on vuonna 2002 syntynyt ikäluokka, joita on 1005 henkilöä. Lisäksi uudelleentarkastettavia miehiä on noin 110.

Suurin osa tänä vuonna kutsunnoissa olevista menee asepalvelukseen Jääkäriprikaatiin Rovaniemelle ja Sodankylään sekä Lapin rajavartioston Rajajääkärikomppaniaan Ivaloon.

– Kutsuntoihin tulevat ovat käyneet lääkärissä ja terveydenhoitajalla ennakkotarkastuksessa, mutta kutsuntatilaisuudessa on myös lääkäri paikalla. Kutsuntalautakunta ottaa pojan sisään ja hänet haastatellaan, katsotaan lääkärin lausunto ja määritellään palveluskelpoisuus, Lilja kertoo.

Naisia kutsunnat eivät koske. Naiset hakevat vapaaehtoiseen omalla hakukierroksella keväisin. Viime keväänä Lapista palvelukseen haki 41 naista.

Tämän vuoden kutsunnat päättyvät Lapissa 15. joulukuuta Rovaniemellä.