1. yle.fi
  2. Uutiset

Harjavallan akkumateriaalitehtaalle ympäristölupa: Tuotantoa rajoitettava joen alivirtaamakausina

BASF Battery Materials Finland Oy:n on tarkoitus käynnistää tehdas vuonna 2022.

talous
Tehtaan rakennustyömaata.
Akkumateriaalitehtaan rakennustyömaa Harjavallassa.BASF

Harjavallan akkumateriaalitehdas on saanut ympäristöluvan Etelä-Suomen aluehallintovirastolta. Tehdas tuottaisi vuosittain akkumateriaalia 300 000 täyssähköautoon.

Tehdas sijoittuu Harjavallan suurteollisuusalueen välittömään läheisyyteen ja johtaa jäte- ja jäähdytysvesiä Kokemäenjokeen.

Luvassa on annettu raja-arvot vesistöön johdettaville päästöille. Siinä edellytetään myös jokeen johdettavien päästöjen rajoittamista poikkeuksellisina alivirtaamakausina.

Ympäristöluvassa on otettu huomioon toiminnan sijoittuminen osittain vedenhankinnan kannalta tärkeälle Järilänvuoren pohjavesialueelle.

Työllistää sata henkilöä

BASF kertoi Harjavallan tehdasinvestoinnista vuoden 2018 lokakuussa. Tehtaan on määrä käynnistyä vuonna 2022. Tehdas työllistää noin sata henkilöä.

Vuonna 2022 aloittaa toimintansa myös yhtiön toinen tehdas Saksan Schwarzheideenissa. Siellä jatkojalostetaan Harjavallan tehtaalla valmistettavaa katodimateriaalin esiastetta eli prekursoria.

Suomeen ja Saksaan tehtävien investointien myötä BASF:sta tulee ensimmäinen akkumateriaalien katodiaktiivisten materiaalien tuottaja, jolla on toimintaa kaikilla kolmella suurella markkina-alueella eli Aasiassa, Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

Lue seuraavaksi