Hyppää sisältöön

Hallituksen neuvottelu matkustusrajoituksista jatkui Säätytalolla yöhön – tiedotustilaisuus luvassa keskiviikkoaamuna

Ylen tietojen mukaan tökkivästä koronatestauksesta käytiin pitkä keskustelu hallituksen kesken.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) sanoo, että Traficom valmistelee Skopjen-lentojen keskeyttämistä virkapäätöksenä.

Hallitus kokoontui tiistaina Säätytaloon neuvottelemaan sisä- ja ulkorajojen matkustusrajoituksista sekä muista ajankohtaisista korona-asioista.

  • Yle näytti Säätytalolle saapuvien ministerien kommentit suorana. Voit katsoa tallenteen klikkaamalla jutun pääkuvaa.

Jo aiemmin kesällä on linjattu, että matkustusrajoituksia tarkastellaan noin kahden viikon välein koronatilanteen muuttuessa muissa maissa. Hallitus päivitti matkustusrajoituksia viimeksi elokuun alussa (siirryt toiseen palveluun), joten uusia päätöksiä olisi lupa odottaa tällä viikolla.

Neuvottelun tuloksesta oli määrä kertoa alun alkaen vielä tiistain puolella, mutta neuvottelu oli edelleen kesken iltayhdeltätoista.

Valtioneuvoston viestintä tiedotti iltayhdeksän jälkeen, että sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ja liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) olisivat median tavattavissa Säätytalon portailla neuvottelun päätteeksi.

Myöhemmin tiedotusvälineiden edustajille viestittiin, että tiedottaminen siirtyy keskiviikkoaamuun. Yle näyttää kello kahdeksalta alkavan tiedotustilaisuuden suorana.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) painotti Säätytalolle saapuessaan, että koronavirustestit ovat tällä hetkellä "avainkysymys". Hän kertoi haluavansa kuulla perusteellisen selvityksen siitä, miksi testaaminen on ruuhkautunut.

Ylen tietojen mukaan juuri testausta onkin käsitelty neuvottelussa perinpohjaisesti. Tämä on vienyt aikaa myös muilta asioilta, joita oli tänään määrä käsitellä.

Marin neuvotteli etänä oireiden takia

Tällä hetkellä matkustusrajoituksista voidaan luopua, jos maassa on ollut koronavirustapauksia alle kahdeksan 100 000 ihmistä kohden edellisen kahden viikon aikana. Näin ollen Suomeen voi tulla ilman omaehtoista tai määrättyä karanteenia runsaasta 20 valtiosta.

Monessa Euroopan maassa tautitilanne on pahentunut heinäkuun lopun jälkeen (siirryt toiseen palveluun). Vain kourallinen maita täyttää enää Suomen tiukat kriteerit.

– Tautitilanne on huonontunut monissa maissa, sisäministeri Ohisalo myönsi Säätytalolle saapuessaan.

Ohisalon mukaan kriteerejä ei kuitenkaan ole syytä höllentää. Lievien hengitystieoireiden vuoksi etätyöhön siirtynyt pääministeri Sanna Marin (sd.) oli maanantaina Twitterissä samoilla linjoilla.

– Suomella on ollut tiukka linja, eikä nyt ole aika höllentää matkustusrajoituksia. On kuitenkin hyvä tuoda karanteenin rinnalle muita tapoja varmistaa maahantulon terveysturvallisuus kuten hallitus on THL:ltä pyytänyt, Marin tviittasi.

Rajakysymysten lisäksi hallituksen oli Ylen tietojen mukaan alunperin tarkoitus käsitellä syksyn koronatiekartan pääkohtia sekä lasten koronaohjeistusta.

THL:n ohjeistuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan nuhaistakaan lasta ei saa viedä päiväkotiin, ja koronavirustestiin tulisi hakeutua matalalla kynnyksellä. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla sekä testaus että tulosten saanti ovat ruuhkautuneet tällä hetkellä pahasti.

Harakka: Traficom tekee päätöksen Skopjen-lennoista

Ennakkoon oli arvioitu, että hallitus käsittelisi tänään myös Pohjois-Makedonian Skopjesta saapuvien lentojen keskeyttämistä liikenne- ja viestintäministeri Harakan esityksestä.

Skopjesta Turkuun saapuneilta lennoilta on todettu viime viikkoina kymmeniä koronavirustartuntoja. Harakan mukaan lentojen kohtaloa valmistellaan nyt virkamiesvoimin.

– Liikenne- ja viestintävirasto Traficom valmistelee tätä ratkaisua virkapäätöksenä ja itsenäisesti siitä myös kertoo. En näe mitään syytä sille, miksei aikataulu voisi olla sellainen, että lennot loppuisivat viikon sisällä, ministeri arvioi.

– Kaikkien tilannekuva eilen oli yhtäläinen siitä, että asiaan täytyy puuttua. On ongelmallista, että juuri tämä yksi reitti tuo niin paljon tartuntoja Suomeen.

Harakan mukaan myös oikeuskansleria on kuultu asiassa.

– Kuten monissa (koronaan liittyvissä) tapauksissa, myös tässä otetaan ensimmäistä kertaa tiettyä lainsäädäntöä käyttöön, hän sanoi.

Voit keskustella tämän jutun aiheesta huomiseen keskiviikkoon 19. elokuuta 2020 kello 23.00 saakka.

Juttua on päivitetty klo 22.55 ajantasaisilla tiedoilla neuvottelusta ja 0.26 tiedolla keskiviikon tiedotustilaisuuden ajankohdasta.

Juttua on korjattu 19.8. klo 10.19. Viimeksi maahantulorajoituksista päätettiin elokuun alussa, ei heinäkuun lopussa.

Lue lisää: