1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sää

Yöpakkaset vaihtuvat taas hellepäiviin – jos aurinko pääsee paistamaan, myös viikonloppuna lämpö hellii

Tulevina öinä pakkaset ja halla taas väistyvät, kun lounaasta alkaa virrata lämpimämpää ilmaa.

sää
Ihmisiä nauttimassa aurinkoisesta säästä Helsingissä 15. elokuuta
Ihmisiä nauttimassa aurinkoisesta säästä Helsingissä 15. elokuuta.Jussi Nukari / Lehtikuva

Tiistain vastaisena yönä koettiin yöpakkasia kolmella eri mittausasemalla: Virroilla ja Ylitorniolla lukema laski -0,7 asteeseen, Alajärvellä lukema oli -0,1.

– Ei nämä mitään harvinaisuuksia ole, kun ollaan kuitenkin jo elokuun puolessavälissä. Yöt alkavat olla pitkiä, ja kun on selkeää ja heikkotuulista, niin mikä jottei voi esiintyä pakkastakin, sanoo Ylen meteorologi Anniina Valtonen.

Yö oli kylmä myös muualla maassa, yleisesti asteen ja kolmen välissä, etelässäkin paikoin alle kymmenen asteen. Hallaa esiintyi viime yönä laajalti etenkin Keski-Suomessa ja yksittäisillä paikoilla myös etelässä. Halla tarkoittaa sitä, että pakkasta on maan pinnassa, kun taas yöpakkasesta puhuttaessa tarkoitetaan lämpötilaa kahden metrin korkeudella.

Tulevina öinä pakkaset ja halla kuitenkin taas väistyvät, kun lounaasta alkaa virrata lämpimämpää ilmaa. Vielä keskiviikon vastaisena yönä voi itärajan tuntumassa olla hallaa, mutta torstai- ja perjantaiyöt ovat jo lämpimämpiä koko maassa.

Tiistai ja keskiviikko mahdollisia hellepäiviä – ehkä jopa viikonloppukin

Tiistaina ja keskiviikkona lämpötila voi päivällä kohota hellelukemiin. Jo tiistaina etenkin maan lounaisosissa voidaan päästä 25 asteeseen.

Valtosen mukaan ennustamista hankaloittaa kuitenkin se, että varsinkin lounaassa muodostuu kumpupilviä, joista saattaa myös ripsaista vähän vettä. Kertymät ovat kuitenkin sen verran vähäisiä, että metsäpalovaroitukset ovat yhä voimassa, Valtonen muistuttaa.

Keskiviikoksi sää lämpenee entisestään. Hellelukemiin voidaan päästä etenkin maan länsiosissa, mutta jälleen mahdolliset sade- ja ukkoskuurot saattavat hillitä lämpötilan nousua.

Loppuviikolla sateiden todennäköisyys kasvaa. Suomessa oleva ilmamassa on kuitenkin edelleen lämmin, joten jos aurinko pääsee paistamaan, voidaan viikonloppunakin päästä vielä nauttimaan helteestä, Valtonen sanoo.

Lue seuraavaksi