Hyppää sisältöön

Kokoomus haastaa hallituksen työllisyyspolitiikan – lupaa Suomeen 100 000 uutta työpaikkaa

Oppositiopuolue lupaa tukea hallituksen koronatoimia, mutta aikoo haastaa hallituksen politiikkaa muilla rintamilla.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo haastoi hallituksen tekemään ripeitä työllisyystoimia Jyväskylässä järjestetyssä puoluejohdon kokouksessa 18.8. Kuva: Joonas Nieminen / Yle

– Oppositiopolitiikka ei ole jäähyllä enää.

Näin julisti kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo puoluejohdon kesäkokouksessa Jyväskylässä tiistaina.

Kokoomus aikoo rikkoa osaltaan korona-ajan poliittisen konsensuksen haastamalla ensimmäisenä hallituksen työllisyystoimet.

Orpo ihmetteli ennen kaikkea hallituksen työllisyystoimien puutetta.

– Pääministeri Marin on jo ennakkoon ilmoittanut, että syyskuun budjettiriihessä näitä on turha odottaa. En pysty ymmärtämään tätä, Orpo sanoi.

– Koronatoimissa me tuemme, mutta muussa maan asioiden hoitamisessa me tulemme haastamaan vasemmistohallituksen ja sen vastuuttoman politiikan, Orpo sanoi.

Orpon puheessa korostui hallituksen vasemmistolaisuus.

Luvassa suunnitelma 100 000 uuden työpaikan luomiseksi

Kokoomus on luvannut julkistaa keskiviikkona oman suunnitelmansa jopa 100 000 uuden työpaikan lisäämiseksi.

Orpo ei suostunut vielä paljastamaan tarkkoja toimenpiteitä, mutta viittasi esimerkiksi valtiovarainministeriön viime viikolla julkaisemiin toimenpiteisiin (siirryt toiseen palveluun).

Orpon puhetta kuunnelleen yleisön täytyi pitää kasvomaskeja kokoomuksen puoluejohdon kokouksessa. Kuva: Joonas Nieminen / Yle

– Olemme valmiita ottamaan esityksen kokonaisuudessaan pöytään. Se on vastuullinen esitys, Orpo kommentoi valtiovarainminsiteriön selvitystä.

Näiden toimenpiteiden lisäksi kokoomus ehdottaa työllisyystoimina paikallisen sopimisen lisäämistä työpaikoilla ja varhaiskasvatusmaksujen alentamista, jotta yhä useampi vanhempi voisi osallistua työelämään.

Orpo erimielinen Vanhasen kanssa ansiotuloverotuksesta

Kokoomus ajaa perinteiseen tyyliinsä ansiotuloverotuksen keventämistä elvyttävänä toimena.

Orpo on siis eri linjoilla valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) kanssa, joka kannattaa palkkaverotuksen pitämistä ennallaan.

Orpon mukaan verotuksen keventämisen taustalla on ajatus siitä, että palkansaajille jäisi enemmän rahaa kuluttamiseen, minkä myötä talouden rattaat pyörisivät, kun raha liikkuu.

"Tämä hallitus näyttäisi valinneen sen, että elvytetään ja kasvatetaan julkista sektoria ja tuetaan passivisuutta. Minä en usko siihen."

Petteri Orpo, kokoomuksen puheenjohtaja

Verotuloja saataisiin kuluttamisen ja erityisesti haitallisen kuluttamisen verottamisesta. Haittaveroja voitaisiin periä esimerkiksi hiilestä, päästöistä ja ehkä muovista.

– Tämä hallitus näyttäisi valinneen sen, että elvytetään ja kasvatetaan julkista sektoria ja tuetaan passivisuutta. Minä en usko siihen.

Samaan hengenvetoon Orpo kiittelee hallitusta myös oikeansuuntaisista päätöksistä. Näihin kuuluvat esimerkiksi hallituksen julkistamat raidehankkeet.

– Ne ovat samaan aikaan ilmastotoimia ja työllisyystoimia, jotka luovat pysyvää kestävää kasvua Suomeen kymmeniksi vuosiksi eteenpäin, Orpo sanoi.

Ratkaisuja eikä riitelyä

Orpo moitti puheessaan hallituspuolueita myös riitelemisestä sen sijaan, että ne etsisivät yhteisiä ratkaisuja. Orpo julistikin hallituksen puheessaan "vastuun välttelyn ja riitelyn" hallitukseksi.

– Se on laiha lohtu, että meidän taloutemme heikkeni vähemmän kuin muualla. Se ei ole saavutus, koska meidän taloutemme oli paljon heikommassa asemassa kuin muualla, Orpo tilitti.

– Voimme ottaa ohjat omiin käsiimme ja pyrkiä vaikuttamaan tulevaisuuteen tai heittäytyä lastuksi maailman laineille ja toivoa, että meille ei kovin huonosti kävisi.

Lue myös:

Valtiovarainministeriö ehdottaa uusia työllisyystoimia, listalla muun muassa eläkeputken poistaminen ja lyhyemmästä työssäolosta lyhyempi ansiosidonnainen

Analyysi: Valtiovarainministeriö esittänee tänään työllisyystoimia, joita hallituspuolueiden on vaikea hyväksyä