Perhoskesä on ollut Etelä-Karjalassa vaatimaton, mutta valopilkkuina lentelevät sitruunaperhonen, paatsamasinisiipi ja peltovirnaperhonen

Perhoskesä jatkuu vielä, mutta tähän saakka perhosten määrät ovat laahanneeet jopa 25 prosenttia keskiarvokäyrän alapuolella.

perhoset
Sitruunaperhonen imee mettä auringontähden kukassa elokuussa Hatanpään arboretumissa Tampereella
Sitruunaperhosia lentää nyt paljon, vaikka Etelä-Karjalan perhoskesä on muuten ollut vaisu.Yle, Risto Salovaara

Etelä-Karjalassa perhoskesä on ollut suhteellisen vaatimaton.

Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutin tutkimusjohtaja Kimmo Saarinen kertoo, että perhosten määrät ovat laahanneet 20–25 prosenttia keskiarvokäyrän alapuolella.

Esimerkiksi tesmaperhosen määrän arvioidaan olevan nyt pohjalukemissa 25 vuoteen. Myös neitoperhosella on jo kolmas heikko vuosi peräkkäin. Veltajaperhosia on näkynyt myös vähän eli toistaiseksi havainto on vain yhdestä naurisperhosesta ja yhdestä ohdakeperhosesta.

Myönteisiäkin havaintoja on tehty Etelä-Karjalan perhoskesästä. Esimerkiksi sitruunaperhosia lentää parhaillaan paljon.

– Myös kansallisperhosemme eli paatsamasinisiiven toisen sukupolven yksilöitä on kehittynyt lämpimän kesäkuun myötä, ja myös peltovirnaperhosella on ollut vahva toinen sukupolvi, Saarinen iloitsee.

Perhoskesä jatkuu vielä. Ensi kesän perhostilannetta on vielä vaikea ennustaa, sillä se riippuu tulevista vuodenajoista.

Etelä-Karjalassa perhosia lasketaan ja tarkkaillaan Joutsenossa.