Hyppää sisältöön

Tuulivoimalat ajavat Hallan paliskunnan poroja autojen alle – paliskunnat vaativat ääntään kuuluviin tuulivoimahankkeissa

Poroisännän mukaan tuulivoimaloita ei tulisi rakentaa vilkkaiden valtateiden välittömään läheisyyteen.

Tuulivoimalat ajavat poroja liikenteen sekaan, kun porot eivät uskalla kulkea tuulivoimaloiden alueella. Arkistokuva. Kuva: Vesa Vaarama

Poropaliskuntien yhdistys vaatii Metsähallitukselta, että tuulivoimahankkeissa kuunneltaisiin poropaliskuntien edustajia enemmän ja nykyistä aikaisemmassa vaiheessa.

Esimerkiksi Kivivaara–Peuravaaran tuulipuisto on aiheuttanut ongelmia Hallan paliskunnan alueella Kainuussa. Poroisäntä Asko Moilasen mukaan tuulivoimapuiston käynnistämisen jälkeen porojen liikennekuolemat ovat nousseet alueella jopa 20 prosenttia.

– Voidaan rehellisesti sanoa, että niin moni poro ei jäisi auton alle, jos laitimmaiset myllyt olisi rakennettu kauemmas.

Ongelma syntyy, kun porot kulkevat kesälaitumelta talvilaitumelle. Porot eivät uskalla äänen takia siirtyä puiston läpi, vaan kulkevat ennemmin vaikka maantien vierustaa ja sen yli.

Moilasen mukaan tuulivoimaloita ei tulisikaan rakentaa vilkkaiden valtateiden välittömään läheisyyteen.

– Sellainen 4–5 kilometrin väli pitäisi olla, eikä missään tapauksessa lähemmäs.

Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Ollilan mukaan vaatimuksen takana ovat kaikkien Suomen paliskuntien edustajat.

Ollilan mukaan tuulipuistot häiritsevät porojen laidunrauhaa ja laidunkiertoa, mutta vaikeuttavat myös porojen kuljettamista. Lisäksi raskas liikenne lisää porovahinkoja, kuten Hallan paliskunnassakin on huomattu.

– Varsinkin erämaisille alueille tulevat tuulipuistot aiheuttavat monenlaista vaaraa, haittaa ja vahinkoa poronhoidolle, Ollila toteaa.

Ollila huomauttaa, että kaikki tuulivoimahankkeet eivät tuota suurta haittaa poronhoidolle. Joka tapauksessa olisi tärkeää, että poronhoidolle aiheutuvat haitat ja vaikutukset otettaisiin huomioon mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Ollila myös toivoo, että kuuntelemisen lisäksi poronhoidon asiantuntijoita myös oikeasti kuultaisiin.

– Monesti paliskuntia kuunnellaan siinä vaiheessa, kun ei ole enää tosiasiallista mahdollisuutta vaikuttaa. Tässä pitäisi Metsähallituksen parantaa toimintaansa.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

.
.