1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. krapula

Suomalaistutkijat löysivät krapulaa helpottavan aineen – koetilanteessa haasteensa: osa ei pystynyt juomaan riittävästi, osa ei malttanut lopettaa

Koehenkilöt nauttivat 10-prosenttista juomasekoitusta. Aminohappopillereitä illan aikana syöneillä krapulaoireet olivat vähäisemmät.

75-kiloinen osallistuja sai juotavakseen yhdeksän alkoholiannosta. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Helsingin yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston tutkijat ovat osoittaneet, että aminohappo l-kysteiinillä voidaan vähentää alkoholin nauttimisesta seuraavia krapulaoireita.

Tutkimussessioissa koehenkilöt kokoontuivat hotellin seminaarihuoneeseen perjantai-iltaisin nauttimaan kymmenen prosentin vahvuista karpalomehun ja Koskenkorvan sekoitusta. Juomisen ohessa koehenkilöt nauttivat pillereitä, jotka sisälsivät joko plasebon, 600 mg l-kysteiiniä tai 1200 mg l-kysteiiniä. Koehenkilöt eivät tienneet, minkä pillerin kussakin sessiossa saivat.

Tutkimukseen osallistuneilla oli kolme tuntia aikaa juoda kolmeen eri tuoppiin sekoitettu karpalokossu. Alkoholia annosteltiin koehenkilöille 1,5 grammaa painokiloa kohden. Käytännössä 75-kiloinen osallistuja sai juotavakseen yhdeksän alkoholiannosta.

– Siellä oltiin selvästi juovuksissa, mutta ei missään kaatokännissä, Helsingin yliopiston tutkija Markus Metsälä kuvailee.

Osa tuli pahoinvoivaksi, osa jatkoi baariin

Metsälän mukaan tutkimukseen haettiin henkilöitä, jotka eivät olisi aivan kokemattomia alkoholin kanssa. Kuitenkin osa koehenkilöistä tuli sessioissa niin huonovointiseksi, että joutui jättämään leikin kesken.

Osa taas ei ollut nautituista määristä moksiskaan, ja myös liian kokeneet juomarit olivat tutkimuksessa ongelma. He eivät raportoineet krapulaoireita riippumatta siitä, söivätkö he aminohappoa vai eivät.

– Osa ei pystynyt juomaan riittävästi, ja testitulokset eivät heidän osaltaan ole siksi vertailukelpoisia. Jotkut koehenkilöt taas eivät malttaneet lopettaa juomista koetilanteeseen, vaan jatkoivat iltaa hotellin baariin. Myös heidät piti sulkea tutkimuksesta pois, Metsälä kertoo.

Illan piti loppua kello 22.30, jonka jälkeen kukin koehenkilö sai siirtyä omaan hotellihuoneeseen lepäämään. Aamulla sessio jatkui olotilan itsearvioinnilla kello kahdeksan ja yhdeksän välillä ennen aamupalan nauttimista. Lomakkeissa tiedusteltiin, onko päänsärkyä, pahoinvointia, stressiä tai ahdistusta.

Tutkimus on ensimmäinen laatuaan

L-kysteiinin nauttimisella ja krapulaoireiden vähenemisellä havaittiin olevan tilastollisesti merkittävä yhteys. Ravintolisänä markkinoitu aminohappo vähensi hotellin seminaarihuoneessa karpalokoskenkorvaa juoneiden koehenkilöiden krapulaoireita selvästi.

Kyseessä on ensimmäinen tutkimus maailmanlaajuisesti, jossa yksinkertaisen aminohapon kuten l-kysteiini on havaittu vähentävän krapulaoireita.

Krapula johtuu paljolti elimistön myrkytystilasta. Etanoli hajoaa elimistössä asetaldehydiksi, joka paitsi aiheuttaa suuren osan krapulaoireista, on myös syöpää aiheuttava aine. Jos käyttää l-kysteiiniä alkoholin kanssa, asetaldehydin pitoisuus hengityksessä vähenee. Myös koehenkilöiden itse kokemat krapulaoireet vähenivät.

Tutkija Metsälän mukaan tutkimustuloksesta voi olla merkittävää kansanterveydellistä ja kansantaloudellista hyötyä, jos krapulan aiheuttamia haittoja voidaan näin vähentää. Toisaalta ihmiset saattavat krapulalääkkeen löydyttyä innostua myös juomaan enemmän.

– Tämä on kaksiteräinen miekka, Helsingin yliopiston tutkija Markus Metsälä toteaa.

Tutkimusta on rahoittanut suomalainen Catapult Cat -ravintolisäyritys, joka myy l-kysteiinivitamiinitabletteja. Suomalaistutkijoiden artikkeli on julkaistu Oxfordin Alcohol and alcoholism –lehdessä (siirryt toiseen palveluun).

19.8. klo 10.22 artikkeliin täydennettiin tieto siitä, että Catapult Cat -ravintolisäyritys on rahoittanut tutkimusta.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 20.8. kello 23:een saakka.

Lue myös:

Lähtikö juominen lomalla lapasesta? Tukea saa koronatilanteesta huolimatta – ylilääkäri: "On rohkeutta, että ihminen lähtee hakemaan apua"

Pari vuotta sitten tuli alkoholin riskiraja, joka meni monelta ohi – Huolestunut ylilääkäri: Tieto on saatava ihmisten mieliin