Joulu, sehän se mielessä – ainakin kauppapuutarhayrittäjällä: takana on ennennäkemättömän rivakka kesäkukkakausi, jonka hävikki oli liki nolla

Puutarhojen ovia suljettiin eteläisessä Suomessa yleisesti jo kesäkuun alussa.

Aki Sohlman on puutarhayrittäjä jo viidennessä polvessa. Perheyritys on toiminut Lohjalla vuodesta 1954. Kuva: Tuulia Thynell / Yle

– Täällä ei ole kyllä mitään nähtävää, varoittelee Aki Sohlman.

Hän pyörittää siskonsa Johannan kanssa Lohjalla kesäkukkia myyvää Kauppapuutarha Sohlmania. Kesäkukat on myyty jo ajat sitten. Nyt kasvihuoneessa viritellään jo joulusesonkia. Kasvatuspöydillä on satoja kymmensenttisiä joulutähtiä.

Kesäkukkakaupoissa on käynyt ennennäkemätön huiske läpi kevään ja kesän.

  • "Hillitöntä menoa!"
  • "Räjähtävä vauhti!"
  • "Kova, kummallinen kysyntä"
  • "Uskomaton"

Näin listasivat puutarhayrittäjät tuntojaan, kun Kauppapuutarhaliitto (siirryt toiseen palveluun) juhannuksen alla kyseli jo menneen koronakevään kuulumisia. Yleisarvosanaksi annettiin yleisimmin 10 tai 9, kouluarvosana-asteikolla 4–10. Mutta mukana oli myös toisenlaisia arvioita:

  • "Pelokas, odottava, kiireinen"
  • "Tulinen"
  • "Raju"
  • "Varaudu mahdottomaan ja usko selviäväsi siitä"

Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtajan Jyrki Jalkasen mukaan kesäkukissa myytiin "ei-oota" Pohjois-Karjalassa jo kesäkuun alussa ja Oulun korkeudelta kesäkukat olivat lopussa kesäkuun puolivälissä.

– Sesonki oli nopein ikinä. Yleensä aina jotain jää alkurynnistyksestä, mutta tänä vuonna kelpasivat kummallisemmatkin värit ja uhkarohkeimmatkin kokeilussa olevat uutuuskukat, Jalkanen päivittelee.

Hävikkiäkään ei syntynyt, koska kaikki vietiin käsistä. Kauppapuutarhaliiton mukaan portteja suljettiin kesäkuun alussa yleisesti kautta eteläisen Suomen.

Parilla myyntipöydällä on vielä kesäkukkia ja joitakin monivuotisia perennoja, mutta niiden takana ammottaa paljasta pöytäpintaa koko kasvihuoneen pituudelta. Sohlmanin puutarhalla katse on jo siirtynyt joulukauteen ja toisaalta myös ensi kevään taimitilauksiin. Kuva: Tuulia Thynell / Yle

Sohlmanin puutarhan ovi pysyi auki kuitenkin hieman pidempään, koska taimista 98 prosenttia on omaa tuotantoa. Heilläkin kesäkukat myytiin loppuun pari viikkoa tavallista aiemmin ja heinäkuulle kasvatetut taimet ladattiin myyntipöydille reippaasti kesäkuun puolella.

Suomalaisista sukeutui kukkakansa, kiitos koronan

Kauppapuutarhaliiton mukaan keskimäärin 70 prosenttia suomalaisista ostaa kukkia vuosittain joko joulupöytään, kesäpihan koristeeksi tai muihin juhliin, mutta tämä vuosi nostaa tuon määrän jo 80 prosenttiin, arvioi Jyrki Jalkanen.

Etukäteen tätä oli kuitenkin vaikea nähdä. Maaliskuussa moni puutarhayrittäjä paini epävarmuudessa ja mietti, suljetaanko puutarhat, ostaako kukkia kukaan ja etenkin sitä, voiko taimitilaukset vielä perua?

Samoissa mietteissä oli myös Aki Sohlman.

– Eihän taimitilauksia voinut perua, kun ne oli tehty jo edellisvuoden elo–syyskuussa, hän hymähtää.

Viikon verran alalla oli hiljaista, sitten alkoi puhelin soida: kyseltiin onko kauppa auki.

– Kävi samalla tavalla kuin aiempina lama-aikoina: ihmiset olivat kotona ja halusivat panostaa kotioloihin. Kukathan eivät ole mitään kalliita panostuksia.

Oletko onnistunut tappamaan joulutähden parissa päivässä? Ei hätää, et ole tehnyt mitään väärin. Puutarhayrittäjä Aki Sohlmanin mukaan joulutähti kuolee muutamassa päivässä vain jos se on saanut kylmää, esimerkiksi matkalla kaupasta autoon. Kuva: Tuulia Thynell / Yle

Nyt tehdään tosiaan jo joulua. Ensimmäiset joulutähden taimet saapuivat heinäkuun toisella viikkolla. Kesän ja joulun välissä kasvihuoneet siivotaan perusteellisesti.

Joulutähdet saapuvat pistokkaina, jotka juurrutetaan ruukkuihin. Siitä pari-kolme viikkoa taimet latvotaan, jotta ne tuuhentuisivat pensasmaisiksi. Ensimmäinen satsi tulee myyntiin marras–joulukuun taitteessa, pikkujouluksi. Aki Sohlmanin katse on tukevasti tulevaisuudessa.

– Puutarhayrittäjänä näkee vuoden kierron niin selvästi, vaikka ennakoidakin pitää kaiken aikaa. Tässä nyt kasvaa joulutähtiä joulusesonkiin, mutta on mietittävä myös ensi kevättä ja tehtävä kaikki tilaukset kuukauden sisällä.

Mutta miten on, tilataanko tämän kuluneen menestysvuoden innoittamana enemmän kesäkukan taimia? Ei, vastaa Sohlman, koska lisäneliöitä ei myymälöihin ilmesty millään taikaiskulla.

Sohlmanin sisarusten Akin ja Johannan piti uusia perheyrityksensä myymälä menneenä koronakeväänä, mutta rakentamista päätettiin lykätä ainakin vuodella. Uusi rakennus oli jo tilattu Tanskasta, mutta toimitus- ja muiden epävarmuuksien takia tilaus peruttiin. Kuva: Tuulia Thynell / Yle

Kauppapuutarhaliiton jäsenyritykset arvioivat muutoksia tulevan kasvivalikoimiin. Korona-aikana on korostuneesti ostettu yrttejä ja tomaatintaimia, eikä tämän hyötykasvi-innostuksen uskota laantuvan.

Kertaheitolla digiaikaan

Kauppapuutarhaliiton kyselyyn vastanneiden jäsenyritysten mukaan korona aiheutti paljon lisätyötä ja epävarmuutta henkisellä puolella, mutta yllättävän vähän suoria lisäkustannuksia. Näitä kustannuksia tuli lähinnä käsidesistä ja suojaimista.

Sen sijaan korona vei puutarha- ja kukkayritykset todenteolla nettiin. Liitosta arvioidaan, että menneenä keväänä syntyi enemmän nettipohjaisia kauppoja ja tilausjärjestelmiä kuin monena viime vuonna yhteensä.

Sosiaalisessa mediassa viherkasveja varten on myös perustettu sivustoja, esimerkiksi Facebookissa on ryhmä nimeltä Huonekasvit (siirryt toiseen palveluun), jonka kautta viherkasvit ovat vaihtaneet vauhdikkaasti omistajaa.

Lohjalaisessa Sohlmanin puutarhassa kotitoimitukset kasvoivat keväällä merkittävästi, mutta mitään nettikauppaa heillä ei ole.

Vielä pelargoniasta ja orvokista

Sohlmanin puutarha on erikoistunut pelargonioihin, tai "pelakuihin", kuten Aki Sohlman niitä nimittää.

– Suomalaiset rakastavat pelargonioita. Ne ovat hittituote vuodesta toiseen. Pelargoniat ovat helppohoitoisia ja valikoima niin värissä kuin lajikkeissa on todella laaja. Meilläkin on noin 40 pystykasvuista eri pelargonialajiketta.

Tulevaisuuden hittituotteita on vaikea ennustaa, mutta maailmalta voi saada ideoita siihenkin.

– Orvokkihan menestyisi todella hyvin meidän leveyksillä myös syysistutuksissa, tätä näkee muualla Euroopassa, vinkkaa Sohlman.

Keväällä nämä lohjalaisen Kauppapuutarha Sohlmanin orvokkihuoneet olivat piukassa kaikenvärisistä orvokeista. Nyt ne ovat tyhjänä mutteivät kauaa, sillä pian ne täyttyvät kallunoista. Kuva: Tuulia Thynell / Yle

Ongelma tosin on siinä, että kesän korvalla ruukkuihin istutetut orvokit ovat ehkä jo hieman ränsistyneitä, kasvattaneet vartta ja ehkä myöskin kuivahtaneet. Sohlmanin mukaan ne saattaa kuitenkin saada vielä elvytettyä.

– Lannoittamalla ja alasleikkaamalla ne saa tuuheutettua ja tekemään uutta kukintoa vielä syksyksi. Varressa pitää olla leikkauskohdan alapuolella muutama vihreä lehti, joilla orvokki pystyy yhteyttämään ja keräämään kasvuvoimaa uusille kukinnoille.

Voit keskustella aiheesta 21.8.2020 kello 23:een saakka.

Lue myös: