Hyppää sisältöön

Mauritiuksen turma-aluksen kapteeni vangittiin, aluksella juhlittiin ennen karilleajoa

Alus saattoi ajautua karille myös sen takia, että laivaan haluttiin wifi-signaali maista nettisurffailua varten.

Koralliriutalla karille ajaneen rahtilaivan öljyhaittoja on yritetty torjua Mauritiuksen rantavesillä muun muassa öljyntorjuntapuomilla. Kuva: Laura Morosoli / Epa

Mauritiuksen katastrofialuksen kapteeni on vangittu, kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC tiistaina (siirryt toiseen palveluun). 58-vuotiaan intialaissyntyisen kapteenin vangitsemisoikeudenkäynti pidettiin saarivaltion pääkaupungissa Port Louisissa.

Kapteenia epäillään muun muassa navigointia koskevien sääntöjen rikkomisesta. Hän pysyy vangittuna ainakin seuraavaan oikeuden käsittelyyn asti, joka on määrä pitää elokuun lopussa.

Japanilaisyhtiö Mitsui OSK Linesin operoima rahtialus MV Wakashio ajoi karille koralliriutalla Mauritiuksen rantavesillä heinäkuun 25. päivänä. Yli tuhat tonnia öljyä Mauritiuksen rantavesiin vuotanut alus hajosi lauantaina kahteen osaan.

Miehistön kertoman mukaan aluksella oli turmapäivänä pidetty syntymäpäiväjuhlat. Toisen teorian mukaan alus ajautui liian lähelle rantaa, koska alukseen haluttiin saada wifi-signaali nettisurffausta varten.

Japanilainen rahtilaiva aiheutti öljytuhon Mauritiuksen rantavesillä heinäkuun lopussa. Kuva: Laura Morosoli / Epa

Satoja erilaisia kaloja, harvinaisia lintuja

Mauritius ja sen vesistöt ovat lukuisten harvinaisten eliölajien asuinpaikka. YK:n mukaan saarella ja sen vesistöissä elää muun muassa noin 800 erilaista kalalajia.

Erityisessä vaarassa vuodon myötä ovat lintulajit ja kilpikonnat. Alueella elävät niin uhanalaiset lintulajit mauritiuksenkutoja ja varpuslintu mauritiuksenrilli kuin pinkistä väristään tunnettu mauritiuksenkyyhky. Lisäksi Mauritiuksella elää vaarantuneita aldabranjättiläiskilpikonnia, kertoo alueen luontoa suojeleva Mauritian Wild Life Foundation. (siirryt toiseen palveluun)

Ympäristöjärjestö Greenpeace on kuvannut vuotoa yhdeksi alueen pahimmista ekologisista kriiseistä.

Vuotoalueen lähellä sijaitsee myös lukuisista koralleistaan ja kalalajeistaan tunnettu kosteikko Blue Bay Marine Park, jonka on pelätty myös olevan vaarassa, kertoi Forbes-lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Lukuisia uhanalaisia eläinlajeja on jo siirretty turvaan öljyvuodon tieltä, mutta monet pelkäävät silti, että vuodolla on pitkäaikaisia vaikutuksia alueen biodiversiteettiin sekä ainutlaatuisiin kasveihin ja eläimiin.

Lue myös:

.
.