1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Donald Trump

Senaatin raportti paljastaa yksityiskohtia Venäjän ja Trumpin sisäpiirin välisistä yhteyksistä – lue tuhatsivuisen raportin tärkeimmät löydökset

Uuden raportin takana seisovat sekä republikaanit että demokraatit. Tosin puolueet tulkitsevat sitä eri tavoin.

Donald Trump
Presidentti Donald Trump Valkoisen talon lehdistötilaisuudessa.
Presidentti Donald Trump Valkoisen talon lehdistötilaisuudessa 13. elokuuta.Brendan Smialowski / AFP

Yhdysvalloissa senaatin tiedustelukomitea on julkaissut raportin yksityiskohdista, joiden avulla Venäjä sekaantui vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

Raporttia pidetään kattavimpana ja yksityiskohtaisimpana tähän mennessä julkaistuna selvityksenä siitä, miten presidentti Donald Trumpin kampanja toivotti tervetulleeksi ulkopuolisen avun päihittääkseen demokraattiehdokas Hillary Clintonin vuoden 2016 presidentinvaaleissa.

Selvitys vahvistaa, että yhteyksiä venäläisten viranomaisten ja Trumpin lähipiirin välillä oli kampanjan aikana ja sen jälkeen. Raporttia varten on tehty tutkimuksia ja yli 200 haastattelua viimeisen kolmen vuoden aikana.

Uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun)ja uutistoimisto Reuters ovat listanneet raportin tärkeimmät kohdat. Ne kuuluvat näin:

  • Trumpin kampanjaa vuonna 2016 johtanut Paul Manafort pyrki jakamaan kampanjan sisäisiä tietoja venäläiselle tiedustelupalvelun työntekijälle Konstantin Kilimnikille.
  • Trump ja hänen kampanjaväkensä yrittivät saada tietoja WikiLeaksin vuotamista demokraattijohdon sähköposteista Roger Stonen avulla. Trump on sanonut, ettei hänellä ole muistikuvia tapahtumista. Sähköpostivuodot olivat Trumpin eduksi vaaleissa – ja todennäköisesti WikiLeaks tiesi auttavansa Venäjää tämän vaikutusyrityksissä.
  • Venäjän hallinto levitti väärää tietoa Venäjän sekaantumisesta vaaleihin ainakin tämän vuoden tammikuuhun asti. Sekä Manafort että Kilimnik pyrkivät tuomaan esiin tarinaa, jonka mukaan Ukraina sotki 2016 vaaleja – ei Venäjä.
  • Venäjä käytti hyväkseen Trumpin siirtymävaiheen tiimin kokemattomuutta vuoden 2016 vaalien jälkeen – ja todennäköisesti sai siitä itselleen hyötyä.
  • FBI on joutunut venäläisen disinformaation kohteeksi tiedustelulähteiden kautta.

Selvitys toteaa, että kampanjoiden, poliittisten johtajien ja muiden vaikuttajien pitää jatkossa olla entistä huolellisimpia Venäjän vaikutusyritysten edessä.

Selvitys on republikaanien ja demokraattien yhteinen

Tiistaina julkaistu selvitys on siinä mielessä poikkeuksellinen, että sen takana seisovat sekä senaatin tiedustelukomitean republikaanit että demokraatit.

Tosin puolueiden edustajat tulkitsevat lausunnoissaan raporttia täysin eri tavoin.

Senaatin tiedustelukomiteaa tällä hetkellä johtava Marco Rubio (rep.)on sanonut CNN:n mukaan, ettei raportin myötä löytynyt todisteita siitä, että Trump tai hänen kampanjansa olisi ollut salaliitossa Venäjän kanssa. Sama todettiin myös erikoissyyttäjä Robert Muellerin viime vuonna julkaistussa tutkimuksessa.

Komitean demokraattiedustaja Mark Warner puolestaan on puolestaan korostanut sitä "henkeäsalpaavaa yhteyksien määrää", joita Trumpin lähipiirin ja Venäjän hallinnon välillä on. Warnerin mukaan yhteydet muodostavat uhkan vaaleille.

Lisää aiheesta:

Yhdysvaltain senaatin julkaisema raportti tukee tiedusteluviranomaisten arviota: Venäjä sekaantui vuoden 2016 presidentinvaaleihin

Toimittajalta: Mueller-tutkinta satoi Trumpin laariin – Entä sitten?

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi