1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. USA:n vaalit 2020

Yhdysvaltain posti keskeyttää muutossuunnitelmansa – 20 osavaltiota on kasaamassa oikeusjuttuja vaalipostin viivästyttämisestä

Postiäänestys korostuu tämän vuoden presidentinvaaleissa koronapandemian vuoksi.

USA:n vaalit 2020
"Shut Down DC" -aktivistien mielenosoitus 13. elokuuta.
Washingtonissa järjestettiin elokuun puolivälissä mielenosoitus postiäänestyksen puolesta. Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvalloissa postia johtava Louis DeJoy on ilmoittanut, että kaikki postijärjestelmään suunnitellut muutokset keskeytetään ja niitä jatketaan vasta marraskuun presidentinvaalien jälkeen.

DeJoy joutui myrskyn silmään, sillä hän kaavaili postiin isoja muutoksia juuri vaalien alla.

DeJoyn tiistaina tekemän ilmoituksen myötä postitoimistojen aukioloajat pysyvät entisellään, postilaatikot pysyvät paikoillaan eikä postinkäsittelypaikkoja enää lakkauteta.

DeJoy perääntyi muutossuunnitelmista tilanteessa, jossa ainakin 20 osavaltion demokraattisyyttäjät aina New Yorkista Kaliforniaan ovat kokoamassa kasaan oikeusjuttuja kaataakseen postissa viime aikoina meneillä olleet muutokset.

Kaikkien amerikkalaisten rakastama posti politisoituu kovaa vauhtia vaalien lähestyessä – Lue, mistä Yhdysvaltain postin kriisissä on kyse

DeJoyn tekemien muutosten myötä postinjakelussa on ollut paljon häiriöitä, mikä on aiheuttanut pelkoa siitä, etteivät marraskuun vaalien äänestyslipukkeet ehtisi ajoissa ääntenlaskentaan. Tämän vuoden vaaleissa postiäänestys korostuu koronapandemian vuoksi.

DeJoy on tunnettu presidentti Donald Trumpin tukija. Demokraatit ovat epäilleet, että Trump on yrittänyt postiuudistuksilla heikentää postiäänestyksen toteutumista maassa.

Trump on toistuvasti sanonut postiäänestyksen johtavan vaalivilppiin, mikä ei todistetusti pidä paikkaansa.

DeJoy on perustellut muutoshalujaan ja leikkausaikeitaan postin kehnolla taloudellisella tilanteella. Hän on kiistänyt väitteet, joiden mukaan hän olisi tehnyt muutoksia Trumpin eduksi, kertoo uutiskanava CNN. (siirryt toiseen palveluun)

Pelosi: Postilaitokseen suunniteltujen muutosten keskeyttäminen ei riitä

Edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi sanoi tiistaina, että postin johtajan ilmoitus postijärjestelmään suunniteltujen muutosten keskeyttämisestä ei ole riittävä päätös.

Edustajainhuone aikoo äänestää aikaisempien suunnitelmien mukaisesti lauantaina lakiehdotuksesta “postilaitoksen pelastamiseksi”, Pelosi kertoo.

– Tämä suunnitelmien keskeyttäminen jäädyttää vain osan postin johtajan suunnittelemista muutoksista, eikä se peruuta jo aiheutunutta vahinkoa. Keskeytys ei yksinään riitä takaamaan sitä, että presidentti ei riistä äänioikeutta pois äänestäjiltä, Pelosi sanoi.

– Edustajainhuone jatkaa kohti äänestystä lauantaina.

Valkoisesta talosta vastattiin demokraattien suuntaan, että Trump ei ole koskaan määrännyt tai ohjeistanut postilaitosta muuttamaan toimintaansa niin, että postin toiminnot hidastuisivat.

Lue lisää:

Yhdysvaltain demokraatit haluavat varmistaa postiäänestyksen onnistumisen: edustajainhuone kutsutaan kesälomalta äänestykseen

Yhdysvaltain postilaitos varoittaa, että se ei voi taata kaikkien postiäänten ehtivän ajoissa perille marraskuun vaalien ääntenlaskuun

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi