1. yle.fi
  2. Uutiset

Raja-asukkaiden pääsyä Suomeen helpotetaan Ruotsin ja Norjan rajoilla – Tornionlaakson Neuvoston toiminnanjohtaja: "Melkein itkin ilosta"

Sisäministeri Maria Ohisalon mukaan jatkossa raja-alueella asuvat ihmiset pääsisivät rajan yli pelkästään ilmoittamalla siitä rajavartijoille.

rajavalvonta
Tornionlaakson neuvoston puheenjohtaja Tuula Ajanki.
Tornionlaakson neuvoston toiminnanjohtajan Tuula Ajangin mukaan hallituksen päätös noudattelee alueen esityksiä ja helpottaa arkea rajan pinnassa merkittävästi.Juuso Stoor / Yle

Hallitus on tehnyt uusia linjauksia sisä- ja ulkorajaliikenteestä. Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan Norjan ja Ruotsin vastaisille rajoille on tulossa erityisjärjestelyjä, joilla pyritään helpottamaan rajayhteisöjen elämää.

Ohisalon mukaan jatkossa raja-alueella asuvat ihmiset pääsisivät rajan yli pelkästään ilmoittamalla siitä rajavartijoille. Ohisalo muistutti, että rajatarkastukset jatkuvat edelleen ja maan rajan saa ylittää vain rajanylityspaikkojen kautta.

– Liikenne sallittaisiin Suomen ja Ruotsin ja Suomen ja Norjan välisillä maarajan rajanylityspaikoilla paikallisten rajayhteisöjen sisällä. Tämä päätös sallii Ruotsin ja Norjan puolella asuvien rajayhteisöjen jäsenille mahdollisuuden asioida Suomen puolella, vaikka sisärajavalvonta on palautettu, Ohisalo sanoi.

Ohisalo kertoi asiasta keskiviikkona aamulla hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Lue lisää: Hallitus tiukensi matkustusrajoituksia kymmenen maan osalta – Norjan ja Ruotsin raja-alueilla asuville erityisjärjestelyjä

Ruotsin ja Norjan rajoilla iloitaan

Suomen ja Ruotsin yhteistyöelimen Tornionlaakson Neuvoston toiminnanjohtaja Tuula Ajanki iloitsee päätöksestä, joka helpottaa merkittävästi elämää rajalla Tornionjokilaaksossa.

– Kyllä siinä melkein itkettiin ilosta, voi sanoa.

Ruotsin rajalla varsinkin Torniossa liikenne rajan yli on päivittäistä ja ylittäjiä voi olla jopa 10 000. Alueella onkin toivottu, että paikalliset olosuhteet tunnustettaisiin ja rajaliikennettä helpotettaisiin.

Ajangin mukaan hallituksen päättämät helpotukset noudattelevat varsin hyvin Tornionlaakson Neuvoston esitystä, jossa vapaampaa liikkumista perättiin rajakuntien asukkaille. Hallituksen tiedotustilaisuudessa puhuttiin rajayhteisöistä.

– Me olemme puhuneet rajakunnista, koska meillä on pohjoismainen verotussopimus, joka määrittelee työssäkäynnin tällä alueella. Tämä on vielä parempi, jos se sisällyttää laajemmaltakin alueelta kuntia. Esimerkiksi Kemistä kuljetaan paljon töissä Haaparannalla ja Keminmaasta Kalixissa, Ajanki listaa.

Sisäministeri Maria Ohisalo säätytalon rappusilla ennen hallituksen kokousta 19.5.2020.
Susanne Salin / Yle

Myös Norjan vastaisella rajalla hallituksen kertomat helpotukset raja-alueen asukkaiden liikkumiseen otetaan ilolla vastaan. Utsjokelainen kauppias Uula Tapiola kertoo, että kun raja pistettiin lähes kokonaan kiinni eivätkä norjalaiset asiakkaat päässeet Suomeen, katosi myynnistä jopa 70 prosenttia.

– Kyllä se vaikuttaa rajakauppaan, varsinkin Utsjoella ja Nuorgamissa, kun tässä on rajan toisella puolella niin vähän asutusta. Karigasniemellä on vähän parempi tilanne, kun siellä on Karasjoki ja paljon ihmisiä ihan rajan pinnassa, Tapiola kertoo.

Sisärajavalvonta on yhä voimassa Ruotsin liikenteessä ja se palautetaan Norjan lisäksi useiden muiden maiden liikenteeseen. Päätökset astuvat voimaan maanantaina 24. elokuuta.

Kuka kuuluu rajayhteisöön?

Tarkempaa tietoa siitä, mitä rajayhteisöllä tarkoitetaan ja miten asuminen tai eläminen siinä voitaisiin todistaa, ei toistaiseksi ole.

Sisäministeriön mukaan rajayhteisöllä tarkoitetaan "luontaisia rajan eri puolilla sijaitsevia asiointialueita, joissa on päivittäistä tai viikoittain tapahtuvaa liikennettä valtakunnan rajan yli" esimerkiksi asioinnin tai harrastusten vuoksi. Ministeriön mukaan helpotus ei tarkoita sitä, että matkustelu toisessa maassa laajemmin olisi suotavaa.

– Ihmiset ovat varmasti oppineet vaikkapa Uudenmaan rajoituksen kohdalla, että kun oli valmiina paperi syystä miksi olen liikkumassa, se helpotti kummasti liikkumista siellä. Samalla tavalla toivomme, että ihmisillä olisi joku paperi tai todistus esittää rajavartijoille, että mikä kotipaikka on ja miten se elämä rakentuu, Ohisalo sanoi aamun tiedotustilaisuudessa.

Ministeriön mukaan rajanylityksessä vaaditaan normaalit matkustusasiakirjat ja henkilön olisi pystyttävä osoittamaan, että hän asuinpaikkansa perusteella kuuluu paikalliseen rajayhteisöön.

Tornionlaakson Neuvoston toiminnanjohtajan Tuula Ajangin mielestä tapoja tunnistaa kuuluminen rajayhteisöön on monia.

– Nopeasti voidaan ottaa käyttöön esimerkiksi asuinpaikkatodistus, verokortti, tai muu sellainen, josta selviää osoite- ja asuinpaikkatieto, Ajanki pohtii.

Sisäministeri Maria Ohisalon mukaan myös Euroopan komissio on kiinnittänyt huomiota kansalaisten liikkumisen vapauteen raja-alueilla, missä elämä on rakentunut esimerkiksi työn, asumisen ja harrastusten kautta kahden tai useamman maan välille.

Ohisalo muistutti, että rajaliikenteen rajoitusten laajempi pohtiminen on hallituksella pian edessä, kun Schengen-sopimuksessa mainittu puolen vuoden määräaika sisärajatarkastuksille tulee täyteen.

Hallitus neuvotteli rajaliikenteen rajoituksista tiistai-iltana.

19.8. kello 12.41 Korjattu Tuula Ajangin titteli puheenjohtajasta toiminnanjohtajaksi.

Lue myös: Hallitus tiukensi matkustusrajoituksia useisiin maihin – perustuslakiasiantuntija arvostelee valittua linjaa

Torniossa Suomen rajan ylittää 10 000 päivässä – Rajatyöhön tulvii yhteydenottoja: "Henkilö ei ole pystynyt nukkumaan viime yönä, kun hän on huolissaan työpaikasta"

Lue seuraavaksi